Το Βραβείο Κοινού στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάμντεν στις ΗΠΑ, κέρδισε το ντοκιμαντέρ «In Her Hands», των Χίλαρι και Τσέλσι Κλίντον. 

Γυρισμένο σε διάστημα δύο ετών, το «In Her Hands», το οποίο προβάλλεται μέσα από το Netflix, αφηγείται την ιστορία της Ζαρίφα Γκαφάρι, η οποία στα 26 της χρόνια έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες δημάρχους του Αφγανιστάν και η νεότερη που κατείχε ποτέ το αξίωμα. Η ταινία καταγράφει τον αγώνα της για επιβίωση με φόντο την αβεβαιότητα, καθώς οι δυτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αποχωρήσουν και οι Ταλιμπάν επιστρέφουν στην εξουσία.

Το Φεστιβάλ στην πόλη της αμερικανικής πολιτείας Μέιν, ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, αλλά τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων για τα Βραβεία Κοινού ανακοινώθηκαν μόλις χθες.

Το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία των Ταμάνα Αγιάζι και Μαρσέλ Μετελσίφεν έκανε πρεμιέρα στις 9 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.


Η Αγιάζι η οποία είναι από το Αφγανιστάν, διέφυγε από τη χώρα το 2021 μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Η σκηνοθέτης, η οποία ζει στο Λονδίνο παρακολούθησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάμντεν.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και η κόρη της Τσέλσι, είναι εκτελεστικές παραγωγοί του ντοκιμαντέρ, που είναι η πρώτη ταινία μη μυθοπλασίας της εταιρείας τους, HiddenLight Productions.

«Είναι τιμή και είμαι ευγνώμων που στήριξαν το πρότζεκτ. Είναι σημαντικό να στρέψουμε την προσοχή στο Αφγανιστάν. Χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους να υποστηρίξουν τη χώρα, ανεξάρτητα από το αν είναι πολιτικοί, σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι. Αν δεν αναλάβουμε δράση, θα το μετανιώσουμε όλοι» τόνισε η Ταμάνα Αγιάζι, σύμφωνα με το Variety, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ.