Υπερθέρμανση του πλανήτη: Το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της
Τι αναφέρει νέα μελέτη
Οι εκπομπές ρύπων από αυτούς μόνο στις ΗΠΑ και την Κίνα, οδήγησαν η καθεμία σε αύξηση δύο έως τρεις φορές των ακραίων θερμοκρασιών σε ευάλωτες περιοχές

Το πλουσιότερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι υπεύθυνο για τα δύο τρίτα της παρατηρούμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη από το 1990 και μετά, καθώς και για την αύξηση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως καύσωνες και ξηρασίες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Nature Climate Change». Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας ένα νέο μοντέλο που συνδύασε οικονομικά δεδομένα και κλιματικές προσομοιώσεις, οι ερευνητές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν τις εκπομπές ρύπων από διαφορετικές παγκόσμιες εισοδηματικές ομάδες και να αξιολογήσουν τη συμβολή τους σε συγκεκριμένα ακραία κλιματικά φαινόμενα.
Υπερθέρμανση του πλανήτη: Το κορυφαίο 1% των πλουσιότερων ατόμων συνέβαλε 26 φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο
Σύμφωνα με τη μελέτη, διαπίστωσαν ότι οι εκπομπές ρύπων από το πλουσιότερο 10% των ατόμων μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, οδήγησαν η καθεμία σε αύξηση δύο έως τρεις φορές των ακραίων θερμοκρασιών σε ευάλωτες περιοχές. Οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές σε ευάλωτες τροπικές περιοχές, όπως ο Αμαζόνιος, η νοτιοανατολική Ασία και η νότια Αφρική, περιοχές που ιστορικά έχουν συμβάλει λιγότερο στις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το κορυφαίο 1% των πλουσιότερων ατόμων παγκοσμίως συνέβαλε 26 φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο στις αυξήσεις των μηνιαίων ακραίων θερμοκρασιών και 17 φορές περισσότερο στις ξηρασίες του Αμαζονίου.
Η μελέτη υπογραμμίζει, ακόμη, τη σημασία των εκπομπών ρύπων που σχετίζονται με τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις και όχι μόνο με την προσωπική κατανάλωση. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η στόχευση των χρηματοοικονομικών ροών και των χαρτοφυλακίων των ατόμων με υψηλό εισόδημα θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά κλιματικά οφέλη. Όπως τονίζουν, η ανακατανομή της ευθύνης για την κλιματική δράση σύμφωνα με τις πραγματικές συνεισφορές στις εκπομπές ρύπων είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και για την επίτευξη ενός πιο δίκαιου και ανθεκτικού κόσμου.