Αλκοόλ: Ποιο ποτό είναι πιο "αθώο" για την υγεία σας; Η αλήθεια πίσω από το κρασί, τη βότκα και την μπίρα που θα σας εκπλήξει
Μύθοι και αλήθειες για το αλκοόλ
Τι λένε οι ειδικοί για τις επιπτώσεις διαφορετικών τύπων αλκοόλ στην υγεία και ποιες στρατηγικές μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τους κινδύνους

Πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχουν είδη αλκοόλ που είναι λιγότερο επιβλαβή για την υγεία και οι ερευνητές δίνουν ξεκάθαρη απάντηση: "Το αλκοόλ είναι αλκοόλ", τονίζει ο Jürgen Rehm, ανώτερος επιστήμονας στο Κέντρο Εθισμού και Ψυχικής Υγείας στο Τορόντο. Παρά τους διαδεδομένους μύθους, η κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου αλκοολούχου ποτού, ανεξάρτητα από την ποσότητα, επιφέρει επιπτώσεις στον οργανισμό.
Διαβάστε: Έρευνα-κόλαφος για τους εθισμούς των εφήβων: Τζόγος, αλκοόλ και κάνναβη από τα 13 - "Πρωταθλήτρια" η Ελλάδα
Όταν καταναλώνετε αλκοόλ, το σώμα σας μετατρέπει την αιθανόλη που περιέχεται στο ποτό σε ακεταλδεΰδη, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στο DNA σας, σύμφωνα με τον Timothy Stockwell, ερευνητή αλκοόλ στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας στον Καναδά. Αυτή η διαδικασία επηρεάζει πολλούς ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του στόματος, του λαιμού, του συκωτιού, του παχέος εντέρου και του στήθους.
Η Katherine Keyes, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, επισημαίνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται άμεσα με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης τουλάχιστον επτά τύπων καρκίνου. Επιπλέον, Η υπερβολική χρήση αλκοόλ - η οποία περιλαμβάνει οκτώ ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες ή 15 ή περισσότερα την εβδομάδα για τους άνδρες - συνδέεται επίσης με πολλές άλλες συνθήκες υγείας:
Όσο περισσότερη αιθανόλη περιέχει ένα ποτό, τόσο πιο επιβλαβές είναι για την υγεία. Ένας τρόπος να αξιολογήσετε αυτό το περιεχόμενο είναι να εξετάσετε το ποσοστό αλκοόλ κατ' όγκο (A.B.V.) που αναγράφεται στις ετικέτες των προϊόντων. Για παράδειγμα, αν επιλέγετε ανάμεσα σε δύο μπύρες ίδιου μεγέθους με διαφορετικό A.B.V. (4% έναντι 8%), η μπύρα με 4% θα σας εκθέσει στη μισή ποσότητα αιθανόλης. Γενικά, η μπύρα περιέχει λιγότερη αιθανόλη ανά γουλιά από το κρασί, και το κρασί λιγότερη από τα αποστάγματα όπως η βότκα και η τεκίλα.
Ωστόσο, ο Δρ. Stockwell τονίζει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις εντός αυτών των κατηγοριών. Ορισμένες δυνατές μπύρες, για παράδειγμα, μπορεί να έχουν υψηλότερο A.B.V. από κάποια κρασιά ή ακόμα και από ορισμένα αποστάγματα.
Ο Δρ. Peng-Sheng (Brian) Ting, επίκουρος καθηγητής κλινικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane, επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί το A.B.V. των κοκτέιλ, καθώς συχνά περιέχουν αναψυκτικά, χυμούς και πολλαπλούς τύπους αλκοόλ. Για το λόγο αυτό, συνιστά να προτιμάτε κρασί ή μπύρα όταν θέλετε να γνωρίζετε ακριβώς πόση αιθανόλη καταναλώνετε.
Εκτός από την αιθανόλη, πολλά αλκοολούχα ποτά περιέχουν υψηλές θερμίδες που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους και την παχυσαρκία. Τα κοκτέιλ που περιέχουν χυμούς και αναψυκτικά προσθέτουν επιπλέον σάκχαρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις.
Η Δρ. Keyes συνιστά επίσης να αποφεύγετε τα αλκοολούχα ποτά που αναμιγνύονται με καφεΐνη, όπως τα εσπρέσο μαρτίνι ή η βότκα με ενεργειακά ποτά. Η καφεΐνη μπορεί να καλύψει το αίσθημα μέθης, οδηγώντας σας πιθανώς να καταναλώσετε περισσότερο αλκοόλ από ό,τι θα κάνατε διαφορετικά. Έτσι, καταρρίπτεται ο μύθος ότι ορισμένα είδη ποτών είναι "υγιεινά" ή "λιγότερο επιβλαβή". Η συνετή προσέγγιση περιλαμβάνει την κατανόηση του περιεχομένου αλκοόλ στα ποτά σας και τον περιορισμό της συνολικής κατανάλωσης για τη διαφύλαξη της μακροπρόθεσμης υγείας σας.
Διαβάστε: Έρευνα-κόλαφος για τους εθισμούς των εφήβων: Τζόγος, αλκοόλ και κάνναβη από τα 13 - "Πρωταθλήτρια" η Ελλάδα
Γιατί όλα τα είδη αλκοόλ επηρεάζουν την υγεία
Όταν καταναλώνετε αλκοόλ, το σώμα σας μετατρέπει την αιθανόλη που περιέχεται στο ποτό σε ακεταλδεΰδη, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στο DNA σας, σύμφωνα με τον Timothy Stockwell, ερευνητή αλκοόλ στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας στον Καναδά. Αυτή η διαδικασία επηρεάζει πολλούς ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του στόματος, του λαιμού, του συκωτιού, του παχέος εντέρου και του στήθους.Η Katherine Keyes, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, επισημαίνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται άμεσα με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης τουλάχιστον επτά τύπων καρκίνου. Επιπλέον, Η υπερβολική χρήση αλκοόλ - η οποία περιλαμβάνει οκτώ ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες ή 15 ή περισσότερα την εβδομάδα για τους άνδρες - συνδέεται επίσης με πολλές άλλες συνθήκες υγείας:
- Καρδιακές και ηπατικές παθήσεις
- Κατάθλιψη και άγχος
- Προβλήματα μνήμης και γνωστικές διαταραχές
- Αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2
Πώς να αξιολογήσετε την επίδραση διαφορετικών ποτών
Όσο περισσότερη αιθανόλη περιέχει ένα ποτό, τόσο πιο επιβλαβές είναι για την υγεία. Ένας τρόπος να αξιολογήσετε αυτό το περιεχόμενο είναι να εξετάσετε το ποσοστό αλκοόλ κατ' όγκο (A.B.V.) που αναγράφεται στις ετικέτες των προϊόντων. Για παράδειγμα, αν επιλέγετε ανάμεσα σε δύο μπύρες ίδιου μεγέθους με διαφορετικό A.B.V. (4% έναντι 8%), η μπύρα με 4% θα σας εκθέσει στη μισή ποσότητα αιθανόλης. Γενικά, η μπύρα περιέχει λιγότερη αιθανόλη ανά γουλιά από το κρασί, και το κρασί λιγότερη από τα αποστάγματα όπως η βότκα και η τεκίλα.Ωστόσο, ο Δρ. Stockwell τονίζει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις εντός αυτών των κατηγοριών. Ορισμένες δυνατές μπύρες, για παράδειγμα, μπορεί να έχουν υψηλότερο A.B.V. από κάποια κρασιά ή ακόμα και από ορισμένα αποστάγματα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στρατηγικές για πιο ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ
Παρόλο που η πλήρης αποχή από το αλκοόλ είναι η μόνη μέθοδος για μηδενικό κίνδυνο, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι πάντα πρακτικό για όλους. Αν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, υπάρχουν στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τους κινδύνους: Ένας βασικός κανόνας είναι να επιλέγετε ποτά με χαμηλότερο A.B.V. Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε την ποσότητα που καταναλώνετε. Μια τυπική μερίδα 12 γουλιών μπύρας 5% A.B.V. περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα αιθανόλης με πέντε γουλιές κρασιού 12% ή 1,5 γουλιές (ένα σφηνάκι) αποστάγματος 40%.Ο Δρ. Peng-Sheng (Brian) Ting, επίκουρος καθηγητής κλινικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane, επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί το A.B.V. των κοκτέιλ, καθώς συχνά περιέχουν αναψυκτικά, χυμούς και πολλαπλούς τύπους αλκοόλ. Για το λόγο αυτό, συνιστά να προτιμάτε κρασί ή μπύρα όταν θέλετε να γνωρίζετε ακριβώς πόση αιθανόλη καταναλώνετε.
Επιπλέον παράγοντες κινδύνου στην κατανάλωση αλκοόλ
Εκτός από την αιθανόλη, πολλά αλκοολούχα ποτά περιέχουν υψηλές θερμίδες που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους και την παχυσαρκία. Τα κοκτέιλ που περιέχουν χυμούς και αναψυκτικά προσθέτουν επιπλέον σάκχαρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις.Η Δρ. Keyes συνιστά επίσης να αποφεύγετε τα αλκοολούχα ποτά που αναμιγνύονται με καφεΐνη, όπως τα εσπρέσο μαρτίνι ή η βότκα με ενεργειακά ποτά. Η καφεΐνη μπορεί να καλύψει το αίσθημα μέθης, οδηγώντας σας πιθανώς να καταναλώσετε περισσότερο αλκοόλ από ό,τι θα κάνατε διαφορετικά. Έτσι, καταρρίπτεται ο μύθος ότι ορισμένα είδη ποτών είναι "υγιεινά" ή "λιγότερο επιβλαβή". Η συνετή προσέγγιση περιλαμβάνει την κατανόηση του περιεχομένου αλκοόλ στα ποτά σας και τον περιορισμό της συνολικής κατανάλωσης για τη διαφύλαξη της μακροπρόθεσμης υγείας σας.