Τρώτε σαλάτες; 7 "αθώα" τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε ποτέ ωμά το καλοκαίρι
Ασφαλής διατροφή το καλοκαίρι
Ανακαλύψτε ποια τρόφιμα αποφεύγουμε ωμά το καλοκαίρι για υγιεινή διατροφή. Συμβουλές από ειδικό διατροφολόγο για ασφαλή καλοκαιρινή διατροφή χωρίς τροφικές δηλητηριάσεις.

Η σωστή διατροφή το καλοκαίρι απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση ωμών τροφίμων. Παρόλο που τα ωμά τρόφιμα συνδέονται με φρεσκάδα και γεύση, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις κατά τους θερμούς μήνες. Η ωμή κατανάλωση τροφών στη διατροφή μας επιτρέπει την πρόσληψη πολλών θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, αυτός ο τρόπος διατροφής ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία μας. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να γίνουν τοξικά όταν καταναλώνονται ωμά. Η διαιτολόγος διατροφολόγος Αλεξάντρα Μυρσιέ αποκάλυψε τη λίστα με τα 7 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται ωμά για υγιή διατροφή το καλοκαίρι.
Διαβάστε: Τι θα τρώμε το 2050 σύμφωνα με μελλοντολόγο;
Οι καλοκαιρινές σαλάτες και τα πολύχρωμα κομμένα υλικά φαίνονται φρέσκα όταν δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα που είναι λίγο ή σχεδόν καθόλου μαγειρεμένα μπορεί πραγματικά να βλάψουν τον οργανισμό.
"Το μαγείρεμα είναι μια διαδικασία που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης. Όταν καταναλώνουμε ωμά τρόφιμα στη διατροφή μας, ιδιαίτερα ζωικές πρωτεΐνες, αυξάνεται ο κίνδυνος τροφικών δηλητηριάσεων ή ακόμη και σοβαρότερων παθολογιών", προειδοποιεί η Μυρσιέ.
Εμετοί, διάρροιες, κοιλιακές κράμπες, πυρετός, πονοκέφαλοι είναι μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζονται μόλις εκδηλωθεί η λοίμωξη. Σε αυτό το πλαίσιο, η ειδικός τονίζει ότι αρκετά ωμά τρόφιμα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται από τη διατροφή μας.
Διαβάστε: Τι θα τρώμε το 2050 σύμφωνα με μελλοντολόγο;
Γιατί η διατροφή με ωμά τρόφιμα είναι επικίνδυνη το καλοκαίρι
Οι καλοκαιρινές σαλάτες και τα πολύχρωμα κομμένα υλικά φαίνονται φρέσκα όταν δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα που είναι λίγο ή σχεδόν καθόλου μαγειρεμένα μπορεί πραγματικά να βλάψουν τον οργανισμό."Το μαγείρεμα είναι μια διαδικασία που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης. Όταν καταναλώνουμε ωμά τρόφιμα στη διατροφή μας, ιδιαίτερα ζωικές πρωτεΐνες, αυξάνεται ο κίνδυνος τροφικών δηλητηριάσεων ή ακόμη και σοβαρότερων παθολογιών", προειδοποιεί η Μυρσιέ.
Εμετοί, διάρροιες, κοιλιακές κράμπες, πυρετός, πονοκέφαλοι είναι μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζονται μόλις εκδηλωθεί η λοίμωξη. Σε αυτό το πλαίσιο, η ειδικός τονίζει ότι αρκετά ωμά τρόφιμα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται από τη διατροφή μας.
Τα 7 τρόφιμα που αποφεύγουμε ωμά στη διατροφή μας
- Τα κουκιά αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγιή διατροφή όταν καταναλώνονται ωμά. "Σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα, τα κουκιά μπορεί να προκαλέσουν αιμόλυση, δηλαδή καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα", εξηγεί η διαιτολόγος.
- Τα κόκκινα φασόλια χρησιμοποιούνται σε καλοκαιρινές κρύες σαλάτες, όμως τα ωμά κόκκινα φασόλια αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τη διατροφή μας. "Το μαγείρεμα αδρανοποιεί μια τοξίνη που βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση στα ωμά κόκκινα φασόλια και η οποία προκαλεί έντονους εμετούς", προειδοποιεί η Αλεξάντρα Μυρσιέ.
- Τα ψάρια και θαλασσινά απαιτούν προσοχή στη διατροφή λόγω κινδύνων για λιστερίωση ή ηπατίτιδα A. "Αν επιθυμεί κανείς να καταναλώσει ψάρια και θαλασσινά ωμά στη διατροφή του, είναι απολύτως απαραίτητο να τα καταψύξει πρώτα. Η κατάψυξη επιτρέπει την εξουδετέρωση μέρους των παθογόνων μικροοργανισμών", επισημαίνει η διατροφολόγος.
- Τα κρέατα αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την ασφαλή διατροφή. Ακόμα κι αν συνηθίζετε τα μπάρμπεκιου, απαιτείται προσοχή. Τα ταρτάρ με ωμό κρέας και το καρπάτσιο πρέπει να αποφεύγονται από τη διατροφή. "Τα κρέατα, ιδιαίτερα το κοτόπουλο και το χοιρινό, περιέχουν αρκετά βακτήρια, όπως το E. Coli, που μπορεί να αποβεί θανατηφόρο, αλλά και τη Σαλμονέλα, τη Λιστέρια", τονίζει η ίδια.
- Τα αυγά είναι εύκολο να μπουν στον πειρασμό να τα προσθέσουμε μελάτα στη διατροφή μας. "Ωστόσο, ο κίνδυνος μετάδοσης της σαλμονέλωσης είναι υπαρκτός και ιδιαίτερα σοβαρός για τις εγκύους", αποκαλύπτει η Αλεξάντρα Μυρσιέ.
- Η πατάτα παρά τη φαινομενικά αθώα της εμφάνιση δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμή στη διατροφή. "Η πατάτα περιέχει σολανίνη, μια τοξική ένωση που αδρανοποιείται μόνο με το μαγείρεμα. Η κατανάλωση ωμής πατάτας μπορεί να προκαλέσει πεπτικές και νευρολογικές διαταραχές", τονίζει η ειδικός.
- Ορισμένα μανιτάρια τέλος απαιτούν προσοχή στη διατροφή μας. "Ορισμένα μανιτάρια είναι τοξικά όταν καταναλώνονται ωμά, αλλά γίνονται ακίνδυνα μόλις μαγειρευτούν. Οπότε ο κίνδυνος μπορεί να είναι σοβαρός για την υγιή διατροφή. Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι καλύτερο να ζητήσετε τη συμβουλή ενός φαρμακοποιού", καταλήγει η διατροφολόγος.