Το καρπούζι, που μας έρχεται από τη νότια Αφρική, είναι το απόλυτο σύμβολο του καλοκαιριού. Όμως, πόσες φορές δεν έχεις φέρει σπίτι σου ένα καρπούζι που… δεν είναι καθόλου νόστιμο; Μην ανησυχείς, δεν είσαι ο μόνος! Ευτυχώς, υπάρχουν απλοί τρόποι για να επιλέξεις το καλύτερο καρπούζι κάθε φορά στο μανάβικο και να καταναλώσεις το πιο ζουμερό και γλυκό από όλα τα φρούτα.


Πώς θα καταλάβεις ότι το καρπούζι είναι γλυκό και ώριμο

1. Σφιχτό και λείο, χωρίς χτυπήματα

Το καλό καρπούζι πρέπει να είναι σφιχτό, με λεία και καθαρή φλούδα, χωρίς σημάδια, γρατζουνιές ή μαύρα σημεία. Προτίμησε καρπούζια με συμμετρικό σχήμα και σκούρα πράσινη φλούδα, που δείχνει ώριμο φρούτο.

2. Βάρος που «μιλάει»

Όποιο μέγεθος και να έχει, ένα καρπούζι πρέπει να είναι βαρύ για το μέγεθός του. Αυτό σημαίνει ότι είναι γεμάτο νερό και… γεύση!

3. Γύρισέ το ανάποδα και ψάξε για το κίτρινο σημάδι

Η κίτρινη κηλίδα στη φλούδα – το σημείο που ακουμπούσε το χώμα – αποκαλύπτει αν το καρπούζι ωρίμασε σωστά. Αν το σημάδι είναι λευκό ή πράσινο, καλύτερα άστο.

4. Πράσινο κοτσάνι = φρεσκάδα

Ένα πράσινο κοτσάνι σημαίνει πως το καρπούζι μόλις κόπηκε. Αν το κοτσάνι είναι ξερό, το φρούτο έχει μείνει μέρες αποθηκευμένο.

5. Χτύπα το ελαφρά και άκου!

Δώσε μερικές ελαφριές χτυπητές παλάμες στο καρπούζι. Αν ακούσεις μια καθαρή, ελαφριά ηχώ, τότε το καρπούζι είναι φρέσκο και ζουμερό. Μην απογοητευτείς αν στην αρχή δεν το καταλαβαίνεις – μερικές φορές χρειάζεται πρακτική!

Έτσι, την επόμενη φορά που θα πας για καρπούζι, θα ξέρεις ακριβώς πώς να διαλέξεις το καλύτερο – γλυκό, ζουμερό και δροσερό, για να απολαύσεις το καλοκαίρι στο έπακρο!