Επικίνδυνα κουνούπια στην Ελλάδα που μεταδίδουν ιούς - Πώς να προφυλαχθούμε
Κίνδυνος από κουνούπια και ιούς
Τα κουνούπια στην Ελλάδα μπορούν να μεταδώσουν τέσσερις κύριους ιούς που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έχει σημάνει συναγερμό για τα επικίνδυνα κουνούπια στην Ελλάδα που μεταδίδουν σοβαρούς ιούς. Η κλιματική αλλαγή έχει επεκτείνει την περίοδο δραστηριότητας των κουνουπιών, δημιουργώντας αυξημένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Διαβάστε: Το κόλπο με τα παγάκια που θα κάνει τον ανεμιστήρα σας να λειτουργεί σαν κλιματιστικό
Δύο επικίνδυνα είδη κουνουπιών έχουν χαρτογραφηθεί ως οι βασικότεροι διαβιβαστές τεσσάρων ιών στην Ελλάδα. Το ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) και το κοινό κουνούπι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων.
Οι ειδικοί επισημαίνουν αυξημένο κίνδυνο για την τρέχουσα θερινή περίοδο λόγω της πρώιμης κυκλοφορίας των πληθυσμών των κουνουπιών και της επακόλουθης μετάδοσης ιών.
Τα κουνούπια στην Ελλάδα μπορούν να μεταδώσουν τέσσερις κύριους ιούς που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Ο δάγκειος πυρετός, η νόσος Chikungunya και η νόσος από τον ιό Zika μεταδίδονται στον άνθρωπο με το τσίμπημα μολυσμένων θηλυκών κουνουπιών του γένους Aedes.
Στη χώρα μας έχει εγκατασταθεί το ασιατικό κουνούπι τίγρης, που είναι δευτερεύων διαβιβαστής αυτών των ιών. Υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος εισαγωγής των ιών μέσω ταξιδιωτών και στη συνέχεια της τοπικής εγχώριας μετάδοσής τους.
Τα επικίνδυνα κουνούπια στην Ελλάδα δεν εμφανίζονται πλέον μόνο το καλοκαίρι λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το ασιατικό κουνούπι τίγρης χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη δραστηριότητα το πρωί και αργά το μεσημέρι/απόγευμα έως το σούρουπο.
Αντιθέτως, τα κοινά κουνούπια είναι πιο δραστήρια το σούρουπο και το βράδυ. Αυτή η διαφορά στις ώρες δραστηριότητας σημαίνει ότι τα ατομικά μέτρα προστασίας θα πρέπει να λαμβάνονται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η προστασία από τα κουνούπια και τους ιούς που μεταδίδουν απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης. Τα αποτελεσματικότερα μέτρα περιλαμβάνουν:
• Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος στο δέρμα και πάνω από τα ρούχα
• Εγκατάσταση σητών και κουνουπιερών
• Χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων
• Φόρεση μακριών ρούχων που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα
• Χρήση εντομοαπωθητικών περιβάλλοντος σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης
Οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο από τα κουνούπια και τους ιούς που μεταδίδουν. Τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά όχι μόνον κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην ενδημική χώρα ή περιοχή, αλλά και για τρεις εβδομάδες μετά την επιστροφή στην Ελλάδα.
Ακόμη και εάν οι ταξιδιώτες δεν έχουν αρρωστήσει, μπορεί να έχουν ασυμπτωματική λοίμωξη και συνεπώς να είναι μεταδοτικοί. Μπορούν να μολύνουν τα κουνούπια που θα τους τσιμπήσουν, διευκολύνοντας την εξάπλωση των ιών στην Ελλάδα.
Διαβάστε: Το κόλπο με τα παγάκια που θα κάνει τον ανεμιστήρα σας να λειτουργεί σαν κλιματιστικό
Ποια είδη κουνουπιών απειλούν την Ελλάδα
Δύο επικίνδυνα είδη κουνουπιών έχουν χαρτογραφηθεί ως οι βασικότεροι διαβιβαστές τεσσάρων ιών στην Ελλάδα. Το ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) και το κοινό κουνούπι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων.Οι ειδικοί επισημαίνουν αυξημένο κίνδυνο για την τρέχουσα θερινή περίοδο λόγω της πρώιμης κυκλοφορίας των πληθυσμών των κουνουπιών και της επακόλουθης μετάδοσης ιών.
Ποιους ιούς μεταδίδουν τα κουνούπια
Τα κουνούπια στην Ελλάδα μπορούν να μεταδώσουν τέσσερις κύριους ιούς που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Ο δάγκειος πυρετός, η νόσος Chikungunya και η νόσος από τον ιό Zika μεταδίδονται στον άνθρωπο με το τσίμπημα μολυσμένων θηλυκών κουνουπιών του γένους Aedes.Στη χώρα μας έχει εγκατασταθεί το ασιατικό κουνούπι τίγρης, που είναι δευτερεύων διαβιβαστής αυτών των ιών. Υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος εισαγωγής των ιών μέσω ταξιδιωτών και στη συνέχεια της τοπικής εγχώριας μετάδοσής τους.
Πότε είναι πιο επικίνδυνα τα κουνούπια
Τα επικίνδυνα κουνούπια στην Ελλάδα δεν εμφανίζονται πλέον μόνο το καλοκαίρι λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το ασιατικό κουνούπι τίγρης χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη δραστηριότητα το πρωί και αργά το μεσημέρι/απόγευμα έως το σούρουπο.Αντιθέτως, τα κοινά κουνούπια είναι πιο δραστήρια το σούρουπο και το βράδυ. Αυτή η διαφορά στις ώρες δραστηριότητας σημαίνει ότι τα ατομικά μέτρα προστασίας θα πρέπει να λαμβάνονται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Πώς να προστατευτείτε από τα επικίνδυνα κουνούπια
Η προστασία από τα κουνούπια και τους ιούς που μεταδίδουν απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης. Τα αποτελεσματικότερα μέτρα περιλαμβάνουν:• Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος στο δέρμα και πάνω από τα ρούχα
• Εγκατάσταση σητών και κουνουπιερών
• Χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων
• Φόρεση μακριών ρούχων που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα
• Χρήση εντομοαπωθητικών περιβάλλοντος σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης
Ειδικές οδηγίες για ταξιδιώτες
Οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο από τα κουνούπια και τους ιούς που μεταδίδουν. Τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά όχι μόνον κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην ενδημική χώρα ή περιοχή, αλλά και για τρεις εβδομάδες μετά την επιστροφή στην Ελλάδα.Ακόμη και εάν οι ταξιδιώτες δεν έχουν αρρωστήσει, μπορεί να έχουν ασυμπτωματική λοίμωξη και συνεπώς να είναι μεταδοτικοί. Μπορούν να μολύνουν τα κουνούπια που θα τους τσιμπήσουν, διευκολύνοντας την εξάπλωση των ιών στην Ελλάδα.