Η χρήση ταινίας στο στόμα για ύπνο έχει εξελιχθεί σε μια mainstream τάση που προωθείται από διασημότητες και influencers στα social media. Αυτή η πρακτική, που περιλαμβάνει το κλείσιμο του στόματος με ταινία κατά τη διάρκεια του ύπνου, έχει δημιουργήσει μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο TikTok, οι σχετικές αναρτήσεις για την ταινία στο στόμα είναι εξαιρετικά διαδεδομένες.

Διαβάστε ακόμα: Η νέα καλοκαιρινή απάτη στα ATM: Πώς κλωνοποιούν την κάρτα σας σε χρόνο dt

Μια influencer ισχυρίζεται ότι η ταινία για το στόμα είναι η «ομορφιά της ζωής» που έχει αλλάξει προς το καλύτερο την εμφάνιση του προσώπου και της γνάθου της. Μια άλλη TikToker διαβεβαιώνει τους ακόλουθους της ότι η χρήση ταινίας στο στόμα «δεν είναι placebo effect, κοιμάμαι πολύ καλύτερα από τότε που την χρησιμοποιώ». Κάποιος άλλος επιμένει ότι η ταινία στο στόμα «σε βοηθά να ξυπνάς με περισσότερη ενέργεια» και προσθέτει ότι «βοηθά με το άγχος και αν ροχαλίζεις, σε σταματάει».


Γιατί η ταινία στόματος στον ύπνο έγινε trend;

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές, η ταινία στο στόμα κατά τον ύπνο προλαμβάνει την αφυδάτωση του δέρματος γύρω από την περιοχή του στόματος. Αυτή η περιοχή είναι πολύ ευαίσθητη και μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα στα χείλη και την επιδερμίδα γύρω από αυτά, προκαλώντας ρυτίδες, λεπτές γραμμές και σκισίματα.

Επιπλέον, όταν κοιμόμαστε με κλειστό το στόμα, μειώνεται η ένταση στους μυς του προσώπου και αποφεύγουμε τη δημιουργία ρυτίδων. Οι influencers υποστηρίζουν ότι η αναπνοή από τη μύτη συμβάλλει στην καλύτερη λεμφική παροχέτευση, με αποτέλεσμα πιο ξεκούραστη και λιγότερο πρησμένη όψη του προσώπου το πρωί.

Τέλος, ισχυρίζονται ότι ενισχύεται η λάμψη της επιδερμίδας του προσώπου, καθώς η αναπνοή από τη μύτη ευνοεί την καλύτερη οξυγόνωση και την κυκλοφορία του αίματος. Μια γυναίκα δεν μπορεί καν να θυμηθεί γιατί άρχισε να κολλάει ταινία στο στόμα της για να κοιμηθεί: «Για να πω την αλήθεια, δεν ξέρω. Το είδα στο TikTok και δεν θυμάμαι ποια είναι τα οφέλη. Αλλά με βοηθάει να κοιμάμαι!».


Η επιστημονική άποψη για την ταινία στο στόμα

Ωστόσο, η επιστήμη δεν έχει αποδείξει τα υποτιθέμενα οφέλη της ταινίας στο στόμα κατά τον ύπνο. Αντίθετα, υποστηρίζεται ότι μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία.

«Τα υποτιθέμενα οφέλη που προωθούνται για την ταινία στο στόμα, όπως η βελτίωση της άπνοιας, βελτίωση του ροχαλητού, βελτίωση της εμφάνισης της μύτης και βελτίωση της εμφάνισης της γνάθου, απλά δεν αποδεικνύονται στην πράξη», δήλωσε ο ειδικός στον ύπνο Δρ Brian Rotenberg, καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας στο Schulich School of Medicine & Dentistry του Western University στο Λονδίνο του Οντάριο.


Οι κίνδυνοι από το mouth taping

Ωστόσο, η κάλυψη του στόματος με ταινία μπορεί να περιορίσει σοβαρά τη ροή του αέρα. Αυτό στερεί από τον εγκέφαλο και το σώμα το απαραίτητο οξυγόνο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η υπνική άπνοια είναι μια επικίνδυνη κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι σταματούν να αναπνέουν για έως και ένα λεπτό πολλές φορές μέσα σε μια ώρα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η αναπνοή σταματά εκατοντάδες φορές κάθε νύχτα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, περίπου 23,5 εκατομμύρια από τα άτομα που πάσχουν από άπνοια στις ΗΠΑ δεν έχουν διαγνωστεί. Η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε:

• Καρδιακές παθήσεις
• Διαβήτη
• Εγκεφαλικό επεισόδιο
• Κατάθλιψη
• Πρόωρο θάνατο, εάν δεν αντιμετωπιστεί


Κίνδυνος ασφυξίας από την ταινία στο στόμα

Μια πρόσφατη ανάλυση του Rotenberg και των συναδέλφων του διαπίστωσε ότι το κλείσιμο του στόματος με ταινία ή η πρόσδεση του πηγουνιού για να παραμείνει κλειστό «μπορεί να ενέχει σοβαρό κίνδυνο ασφυξίας σε περίπτωση ρινικής απόφραξης ή αναγωγής».

Οι ρινικές αποφράξεις μπορούν επίσης να δυσχεράνουν την αναπνοή από τη μύτη, επομένως δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιείτε ταινία για το στόμα χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό στον ύπνο.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε από τη μύτη μας, όπως στραβό διάφραγμα, ρινικοί πολύποδες, ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις, ρινικοί όγκοι», τόνισε ο Ρότενμπεργκ.

Πριν δοκιμάσετε την ταινία στο στόμα για ύπνο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι η επιστημονική κοινότητα δεν υποστηρίζει αυτή την πρακτική. Η συμβουλή ειδικού στον ύπνο παραμένει η ασφαλέστερη επιλογή για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας.