Προειδοποίηση των βρετανικών Αρχών για την ντομάτα: Συνδέεται με δυνητικά θανατηφόρα λοίμωξη
Πώς σχετίζεται με μικρόβια της σαλμονέλας
Πάνω από 100 κρούσματα από είδη σαλμονέλας μετά την κατανάλωση ντομάτας

Προειδοποίηση για τις ντομάτες εκδίδουν οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων καθώς φέρεται να ευθύνονται για τη μόλυνση που άφησε πίσω της 12 νοσηλευόμενους. Οι ειδικοί σε ζητήματα υγείας έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση μίας δυνητικά θανατηφόρας σαλμονέλας συνδέεται με τις ντομάτες. Το 2024, περισσότεροι από 100 άνθρωποι αρρώστησαν, ενώ τουλάχιστον 14 νοσηλεύτηκαν εξαιτίας δύο στελεχών του μικροβίου που προκαλεί, μεταξύ άλλων, αφυδάτωση και διάρροια.
Τα κρούσματα δεν περιορίστηκαν σε μια συγκεκριμένη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά περιστατικά αναφέρθηκαν και σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές παρακολούθησης της υγείας και της ασφάλειας. Όπως αποκαλύφθηκε, η μόλυνση προκλήθηκε από τα σπάνια στελέχη Salmonella Blockley και Salmonella Strathcona, για τα οποία ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Τα κρούσματα της Salmonella Blockley παρατηρούνται συχνότερα στην ανατολική Ασία και τις ΗΠΑ ενώ έχουν καταγραφεί σε ευρωπαϊκές χώρες μερικές, μόνο, φορές.
Το μικρόβιο συνήθως προκαλεί αδιαθεσία και πυρετό, ο οποίος εξαφανίζεται σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, μπορεί να αποβεί και μοιραίο.
Κατά μέσο όρο, χρειάζονται από 12 έως 72 ώρες για να εκδηλωθούν τα συμπτώματα μετά την κατάποση μιας δόσης σαλμονέλας.
Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της μόλυνσης από σαλμονέλα είναι τα άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.
Εάν οι άνθρωποι αρρωστήσουν σοβαρά, μπορεί να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη επειδή η αφυδάτωση που προκαλείται από την ασθένεια μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
Οι ντομάτες ενοχοποιήθηκαν επίσης για τη μόλυνση Salmonella Strathcona που επηρέασε 24 άτομα.
Τα κρούσματα δεν περιορίστηκαν σε μια συγκεκριμένη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά περιστατικά αναφέρθηκαν και σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές παρακολούθησης της υγείας και της ασφάλειας. Όπως αποκαλύφθηκε, η μόλυνση προκλήθηκε από τα σπάνια στελέχη Salmonella Blockley και Salmonella Strathcona, για τα οποία ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Τα κρούσματα της Salmonella Blockley παρατηρούνται συχνότερα στην ανατολική Ασία και τις ΗΠΑ ενώ έχουν καταγραφεί σε ευρωπαϊκές χώρες μερικές, μόνο, φορές.
Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σαλμονέλας από ντομάτα
Σημειώνεται ότι τα κρούσματα σαλμονέλας αυξήθηκαν κατακόρυφα τους πρώτους τρεις μήνες του 2025, σε σχέση με το 2023 και το 2024. Η σαλμονέλα ανήκει σε ομάδα βακτηρίων που μολύνει το έντερο των ζώων και συνήθως επηρεάζει το κρέας, τα αυγά και τα πουλερικά.Το μικρόβιο συνήθως προκαλεί αδιαθεσία και πυρετό, ο οποίος εξαφανίζεται σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, μπορεί να αποβεί και μοιραίο.
Κατά μέσο όρο, χρειάζονται από 12 έως 72 ώρες για να εκδηλωθούν τα συμπτώματα μετά την κατάποση μιας δόσης σαλμονέλας.
Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της μόλυνσης από σαλμονέλα είναι τα άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.
Εάν οι άνθρωποι αρρωστήσουν σοβαρά, μπορεί να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη επειδή η αφυδάτωση που προκαλείται από την ασθένεια μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
Οι ντομάτες ενοχοποιήθηκαν επίσης για τη μόλυνση Salmonella Strathcona που επηρέασε 24 άτομα.