Βρισκόμαστε στην καρδιά της σεζόν για τις πιο ζουμερές και αρωματικές ντομάτες – το λαχανικό που δεν λείπει ποτέ από το καλοκαιρινό τραπέζι. Μια ώριμη, δροσερή ντομάτα, πασπαλισμένη με λίγο αλάτι ή και σκέτη, είναι από μόνη της μια απόλαυση. Όμως, μήπως η συνήθεια να τις βάζουμε στο ψυγείο τις «σκοτώνει»; Ένας βιοκαλλιεργητής χτυπά καμπανάκι και εξηγεί γιατί δεν πρέπει ποτέ να βάζουμε τις ντομάτες στο ψυγείο — και πώς αυτό επηρεάζει τη γεύση, την υφή και τα αρώματά τους. Το λάθος που όλοι κάνουμε, και πώς να το διορθώσουμε για να απολαμβάνουμε στο έπακρο το καλοκαιρινό αυτό θησαυρό.

Διαβάστε:Προειδοποίηση των βρετανικών Αρχών για την ντομάτα: Συνδέεται με δυνητικά θανατηφόρα λοίμωξη

Αυτό είναι το λάθος που καταστρέφει τη γεύση και την υφή της ντομάτας - Γιατί δεν πρέπει ποτέ να τη βάζετε στο ψυγείο

Συγκεκριμένα ο βιοκαλλιεργητής Bussy υποστηρίζει ότι βάζοντας τις ντομάτες στο ψυγείο είναι σαν «να τις πετάμε κατευθείαν στα σκουπίδια». Μέσω του καναλιού του στο TikTok, LaHortetaDeBussy,  ο αγρότης από τη Βαλένθια εξηγεί. «Θα σας δώσω τρεις λόγους», λέει, «και ο τελευταίος είναι ο πιο σημαντικός».

  1. Η ωρίμανση διακόπτεται (και δεν επιστρέφει)

Ο πρώτος λόγος που τονίζει η Bussy είναι ότι το κρύο σταματά τη φυσική διαδικασία ωρίμανσης των ντοματών. «Όταν τις βάζετε στο ψυγείο, αυτή η διαδικασία διακόπτεται και ακόμα κι αν τις βγάλετε, δεν θα ξαναρχίσει», εξηγεί. Αυτό που κερδίζετε σε διάρκεια ζωής χάνεται σε ποιότητα.

  1. Χαλάει η υφή της

Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την υφή της. Το κρύο διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα των ντοματών, με αποτέλεσμα η υφή τους να αλλάζει από ζουμερή σε αλευρώδη ή αμμώδη.

  1. Χάνετε άρωμα και γεύση (το πιο σημαντικό)

Αλλά το πιο σημαντικό σημείο έχει να κάνει με αυτό που πραγματικά αγαπάμε στις ντομάτες: τη γεύση και το άρωμά τους. Ο Bussy το εξηγεί ως εξής: «Σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου, οι ντομάτες μειώνουν την παραγωγή πτητικών ενώσεων. Και οι πτητικές ενώσεις είναι υπεύθυνες για τη γεύση και το άρωμα των ντοματών».

Με άλλα λόγια, η ψύξη των ντοματών σημαίνει ότι απενεργοποιούνται οι μηχανισμοί που τους δίνουν την ταυτότητά τους. «Το κρύο απενεργοποιεί τα ένζυμα που δίνουν στις ντομάτες τη γεύση τους μόλις συλλεχθούν», σημειώνει ο αγρότης, ο οποίος επιμένει ότι κάθε λάτρης της ντομάτας θα πρέπει να το έχει αυτό κατά νου. Το μήνυμα της Bussy είναι σαφές και κατηγορηματικό: «Αν θέλετε να φάτε ντομάτες στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, μην τις βάζετε στο ψυγείο. Γιατί θα τα κάνετε θάλασσα».


@lahortetadebussy_ Nunca hagas esto con tus tomates... si lo haces estas tirando a la basura tu trabajo y esfuerzo. Refrgierar el tomate es un error que muchos cometen. Y es un fallo muy grave. Ya que nos cargamos por completo el sabor y aroma de los tomates. #tomate #frio #nevera #error #conservation ♬ sonido original - LaHortetaDeBussy