Το κόκκινο κρέας αποτελεί διαχρονικά βασικό και απολαυστικό στοιχείο της αμερικανικής διατροφής και παραμένει οικονομικά προσβάσιμο για τον περισσότερο κόσμο. Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν τη σύνδεση του κόκκινου κρέατος, με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, παρά τα αυξανόμενα επιστημονικά δεδομένα.  Πόσο βέβαιοι, όμως, είναι οι επιστήμονες για τη σύνδεση μεταξύ κόκκινου κρέατος και καρκίνου; Η απάντηση είναι: αρκετά ώστε να εκφράζουν ανησυχία, ιδιαίτερα για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σε τακτική βάση.


Διαβάστε: Αυτό είναι το κρέας με τη χαμηλότερη χοληστερόλη - Δεν είναι ούτε κοτόπουλο ούτε γαλοπούλα, πού θα το βρείτε

Λιγότερο κόκκινο κρέας για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου

Από το 1970, αρκετές επιδημιολογικές μελέτες εντόπισαν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αν και αυτές οι παρατηρητικές μελέτες δεν αποδεικνύουν αιτιώδη σχέση, επακολούθησαν πιο αυστηρές έρευνες, όπως η γνωστή Nurses’ Health Study και η Health Professionals Follow-up Study. Και οι δύο ανέδειξαν σαφή σύνδεση ανάμεσα στο κόκκινο κρέας και τον καρκίνο του εντέρου. Ωστόσο, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί με απόλυτη βεβαιότητα ότι το κόκκινο κρέας είναι η άμεση αιτία.


Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η φυσική δραστηριότητα και η γενικότερη διατροφή, όμως πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεάζουν τα αποτελέσματα και άλλες άγνωστες μεταβλητές. Παρόλα αυτά, η σωρευτική εικόνα από αυτές και περίπου 800 ακόμη μελέτες αποτέλεσε τη βάση για την έκθεση του 2015 από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), η οποία κατέταξε το κόκκινο κρέας στην κατηγορία 2Α των πιθανώς καρκινογόνων για τον άνθρωπο.