Τα όσπρια δεν είναι μόνο θρεπτικά· είναι και εξαιρετικά ευέλικτα, οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Reading, οι ενήλικες που καταναλώνουν περισσότερα όσπρια -όπως φασόλια, ρεβύθια και φακές- λαμβάνουν σημαντικά περισσότερες φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνες C και E, αλλά και πολύτιμα μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Παράλληλα, τείνουν να καταναλώνουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, συμβάλλοντας έτσι σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

Διαβάστε: Αυτά είναι τα όσπρια που είναι γεμάτα πρωτεΐνη

Όμως τα οφέλη των οσπρίων δεν περιορίζονται μόνο στην υγεία. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση οσπρίων συνδέεται στενά με μια πιο βιώσιμη και οικολογική διατροφή. Όπως αναφέρει η συγγραφέας Eleanor Maidment στο βιβλίο της Pulse: Modern Recipes with Beans, Peas & Lentils, η καλλιέργεια οσπρίων εμπλουτίζει φυσικά το έδαφος με άζωτο, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για χημικά λιπάσματα και προστατεύοντας το οικοσύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και το πιο «φιλικό προς το περιβάλλον» μοσχάρι παράγει έως και έξι φορές περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου και απαιτεί 36 φορές περισσότερη γη από τα ταπεινά φασόλια. Τα όσπρια, λοιπόν, δεν είναι απλώς ένα υγιεινό τρόφιμο, αλλά ένας σύμμαχος για την υγεία μας και τον πλανήτη.

Μάθετε τους 10+5 τρόπους για να εντάξετε στη διατροφή σας, διαβάζοντας περισσότερα στο thefashionbible.gr