Μετά τα πρόσφατα περιστατικά με επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ σε τουριστικούς προορισμούς και νυχτερινά κέντρα, η ενημέρωση για τα ποτά που δεν μπορούν να νοθευτούν γίνεται επιτακτική ανάγκη. Η κατανάλωση νοθευμένων ποτών αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα στα κλαμπ όπου η έκθεση σε τέτοια προϊόντα είναι μεγαλύτερη. Τα νόμιμα αλκοολούχα ποτά παράγονται από αιθανόλη ή αιθυλική αλκοόλη, ενώ τα νοθευμένα περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες που προορίζονται για βιομηχανική χρήση.

Διαβάστε: Θάνατος 16χρονης στο Γκάζι: Η ΕΛΑΣ επιμένει ότι δεν ενημερώθηκε από το νοσοκομείο - Αναμένονται το πόρισμα του Γενικού Χημείου του Κράτους και οι τοξικολογικές

Τα νοθευμένα ποτά, γνωστά ως μπόμπες, κατασκευάζονται με χημικά που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθαρισμού, αφαιρετικά βερνικιών νυχιών και καθαριστικά παρμπρίζ. Επιπλέον, μπορεί να περιέχουν μεθανόλη και ισοπροπανόλη, ουσίες που βρίσκονται στα αντιψυκτικά και ορισμένα καύσιμα. Η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων προκαλεί σοβαρές επιπλοκές όπως ναυτία, εμετούς, κοιλόπονο, υπνηλία, ίλιγγο, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, κώμα και μόνιμη τύφλωση.

Ποια ποτά νοθεύονται πιο εύκολα

Τα λευκά ποτά υψηλών αλκοολικών βαθμών αποτελούν τους κύριους στόχους νοθείας. Συγκεκριμένα, η βότκα, το τζιν, το τσίπουρο και το λευκό ρούμι είναι τα πιο ευάλωτα προϊόντα.

Ο τρόπος σερβιρίσματος επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο νοθείας. Όταν ένα ποτό σερβίρεται από ανοιγμένη φιάλη ως μέρος κοκτέιλ ή σκέτο από τρίτους, οι πιθανότητες νοθείας αυξάνονται δραματικά λόγω της έκθεσης.

Αυτά είναι τα ποτά που δεν μπορούν να νοθευτούν

Τα σκούρα ποτά με χαμηλότερη αλκοολική περιεκτικότητα παρουσιάζουν φυσική προστασία από τη νοθεία. Το κρασί, οι μπύρες, το ουίσκι και το μαύρο ρούμι είναι σπάνιο να περιέχουν ξένα χημικά λόγω των χαρακτηριστικών τους.

Η πιο ασφαλής επιλογή για τα κλαμπ παραμένουν τα ποτά που διατίθενται σε σφραγισμένες φιάλες. Η μπύρα και τα εμφιαλωμένα κοκτέιλ ή mocktails αποτελούν τις ασφαλέστερες επιλογές καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να νοθευτούν.

Οδηγίες ασφαλούς κατανάλωσης από ειδικούς

Οι ειδικοί τονίζουν δύο βασικές αρχές για ασφαλή κατανάλωση: τον έλεγχο και τη συνήθεια. Ο έλεγχος σημαίνει προσωπική επίβλεψη του ποτού από τη φιάλη μέχρι την κατανάλωση, ενώ η συνήθεια αφορά την εξοικείωση με συγκεκριμένες μάρκες. Η προτίμηση σε γνωστές επίσημες μάρκες και το αυτοσερβίρισμα μειώνουν σημαντικά τους κινδύνους. Επιπλέον, η εξοικείωση με τη γεύση και υφή συγκεκριμένων ποτών επιτρέπει την άμεση αναγνώριση νοθευμένων προϊόντων.

Για μέγιστη ασφάλεια, αποφεύγετε ασυνήθιστα φθηνά ποτά από αναξιόπιστες πηγές, καταναλώνετε μόνο γνωστές μάρκες, προτιμάτε παστεριωμένο και φιλτραρισμένο αλκοόλ, και ζητάτε πάντα σερβίρισμα από σφραγισμένη φιάλη.

Τα 9 πιο υγιεινά αλκοολούχα ποτά που προτείνουν οι ειδικοί

Αυτά είναι τα 9 πιο υγιεινά αλκοολούχα ποτά που προτείνουν οι ειδικοί:

  1. Κόκκινο κρασί
    Το κόκκινο κρασί θεωρείται ευρέως ένα από τα πιο ωφέλιμα αλκοολούχα ποτά για την υγεία. Όπως επισημαίνει η Poon, πρόκειται για μια «σχετικά χαμηλή σε θερμίδες επιλογή που προσφέρει και σημαντικά οφέλη». Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως η ρεσβερατρόλη και οι προανθοκυανιδίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής λειτουργίας
    Η Gittleman προσθέτει ότι «μελέτες έχουν δείξει πως η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού (με περιεκτικότητα 12%–15% σε αλκοόλ) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.»
  2. Τεκίλα με πάγο
    Αν και η τεκίλα παραμένει ένα δυνατό ποτό, θεωρείται από τις πιο «καθαρές» επιλογές. Νεότερες ενδείξεις δείχνουν ότι μπορεί να μην έχει τόσο έντονες καταθλιπτικές ιδιότητες όσο άλλα αλκοολούχα. «Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν πως αισθάνονται καλύτερα μετά την κατανάλωση τεκίλας», σημειώνει η Poon, εξηγώντας ότι ορισμένες μικρές μελέτες υποδεικνύουν πως τα φυσικά σάκχαρά της δεν επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στον ίδιο βαθμό με άλλα ποτά.
  3. Βότκα με σόδα
    Αποτελεί μία από τις πιο ελαφριές και χαμηλές σε θερμίδες επιλογές. Η Poon αναφέρει ότι «το νερό της σόδας ενυδατώνει, επομένως είναι καλή ιδέα να αναμειγνύετε μια μικρή ποσότητα καθαρού αλκοόλ με σόδα». Προτείνει, επίσης, την προσθήκη εσπεριδοειδών για έξτρα γεύση και βιταμίνη C.
  4. Bloody Mary
    Ένα κλασικό κοκτέιλ με διατροφικά οφέλη, χάρη στα φρέσκα λαχανικά που περιέχει. «Μου αρέσουν τα Bloody Mary γιατί είναι γεμάτα λαχανικά!» λέει η Poon. Προσθέτει, ωστόσο, ότι καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς περιέχουν αρκετές θερμίδες.
  5. Ξηρή σαμπάνια
    Τα αφρώδη κρασιά, και ιδιαίτερα η ξηρή σαμπάνια, αποτελούν πιο υγιεινή επιλογή όταν θέλουμε να απολαύσουμε ένα ποτό με λιγότερη ζάχαρη. «Τα ξηρά κρασιά έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη», τονίζει η Poon. «Αν προσέχετε τη ζάχαρη στη διατροφή σας, η ξηρή σαμπάνια είναι η καλύτερη επιλογή.»
  6. Μαργαρίτα με lime
    Η γνωστή “skinny Margarita” είναι από τα πιο δροσερά και δημοφιλή ποτά. Μπορείς να την απολαύσεις χωρίς προσθήκη ζάχαρης, επιλέγοντας φρέσκο χυμό lime και ποιοτική τεκίλα.
  7. Μπύρα με χαμηλές θερμίδες
    Σύμφωνα με μελέτη του American Journal of the Medical Sciences, «η μπύρα περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και βιταμίνες Β από το κρασί», αναφέρει η Gittleman. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή της προσφέρουν οφέλη, ενώ περιλαμβάνει και θρεπτικά στοιχεία όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, φολικό οξύ, νιασίνη, καθώς και ασβέστιο και μαγνήσιο.
  8. Paloma με φρεσκοστημένο χυμό γκρέιπφρουτ
    Το Paloma έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και, όταν παρασκευάζεται με φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ, σόδα και τεκίλα, μπορεί να είναι μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή. Όπως λέει η Poon, είναι σίγουρα «πιο υγιεινό» από άλλα μικτά ποτά που περιέχουν έτοιμα σιρόπια.
  9. Κοκτέιλ με βάση φρέσκους χυμούς φρούτων
    «Ανάλογα με το μέρος που βρίσκεστε, μπορείτε να βρείτε ή να φτιάξετε κοκτέιλ με φρέσκους πράσινους ή φρουτώδεις χυμούς», αναφέρει η Poon. Συνιστά να αποφεύγονται οι εμφιαλωμένοι χυμοί που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και να προτιμώνται οι φρέσκοστιμες, φυσικές επιλογές.