Το πορτοκάλι αποτελεί ένα κλασικό και αγαπημένο φρούτο της εποχής, ωστόσο τι γίνεται με τα υπολείμματα που περισσεύουν;

Αν και καταλήγουν στα σκουπίδια τις πιο πολλές φορές, φαίνεται πως τελικά οι φλούδες του πορτοκαλιού δεν είναι άχρηστες, καθώς περιέχουν αιθέρια έλαια και φυσικές ουσίες, όπως η λινομένη, προσφέροντας αρωματική καθαριστική και εντομοαπωθητική δράση. Παρακάτω ακολουθούν 8 πρακτικοί τρόποι για να αξιοποιήσετε δημιουργικά και οικολογικά τις φλούδες του πορτοκαλιού.

  1. Αρωματικά ροφήματα

Προσθέστε 1–2 αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού σε πράσινο ή μαύρο τσάι ή άλλο βότανο για 2–3 λεπτά. Δίνει άρωμα, φρεσκάδα και φυσική γλυκύτητα χωρίς επιπλέον ζάχαρη.

  1. Γλυκό κουταλιού

Ζυγίζετε περίπου 600 γρ. φλούδες πορτοκαλιού, τις τυλίγετε σε ρολάκια και στερεώνετε με οδοντογλυφίδα. Τις ξεπικρίζετε βράζοντάς τες τρεις φορές για 5 λεπτά. Σε κατσαρόλα βράζετε 600 γρ. ζάχαρη, 500 γρ. νερό και ένα ξυλάκι κανέλα για 5 λεπτά, προσθέτετε τις φλούδες και βράζετε 35 λεπτά. Στο τέλος ρίχνετε 1 κουταλιά γλυκόζη, χυμό μισού λεμονιού και 1 βανίλια και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφήνετε να κρυώσει και μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα.

  1. Αρωματικό κερί

Κόψτε μικρά κομμάτια φλούδας και λιώστε κερί σε μπεν μαρί. Βάλτε το φυτίλι στο δοχείο, προσθέστε τις φλούδες και γεμίστε με το λιωμένο κερί. Αφήστε να στερεοποιηθεί και προαιρετικά προσθέστε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού.

Διαβάστε περισσότερα στο thefashionbible.gr