Σε μια εποχή όπου τα σκευάσματα για το κρυολόγημα υπόσχονται «άμεση ανακούφιση» και τα social media κατακλύζονται από «μαγικές» λύσεις για το ανοσοποιητικό, ένα παλιό και ταπεινό μούρο επιστρέφει στο προσκήνιο: ο σαμπούκος. Οι μικροί, βαθιά μοβ καρποί του, με μακρά ιστορία στην παραδοσιακή ιατρική, εξετάζονται πλέον με πιο σύγχρονη, επιστημονική ματιά, όπως επισημαίνει δημοσίευμα της Independent.

Διαβάστε: Κρυολόγημα, γρίπη ή Covid; Πώς να τα ξεχωρίζεις και τι να κάνεις για να αποφύγεις τα χειρότερα

Ο σαμπούκος χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, ιδιαίτερα από αυτόχθονες πληθυσμούς της Βόρειας Αμερικής, για την αντιμετώπιση του πυρετού και των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Σήμερα, έχει μετακινηθεί από τις κουζίνες στα ράφια των φαρμακείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2024 οι Αμερικανοί δαπάνησαν περίπου 175 εκατομμύρια δολάρια για προϊόντα όπως σιρόπια, κάψουλες και ροφήματα με σαμπούκο.

Ο ''θαυματουργός'' καρπός σαμπούκος: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα τελευταία χρόνια, μικρές αλλά ενδιαφέρουσες μελέτες δείχνουν ότι ο σαμπούκος, σε μορφή συμπληρώματος ή ροφήματος, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Οι ειδικοί, ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται για θαυματουργή θεραπεία. Όπως σημειώνει η φαρμακοποιός Δρ. Kelly Erdos, ο σαμπούκος δεν θεραπεύει το κρυολόγημα ή τη γρίπη, αλλά μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε ορισμένους ανθρώπους. Η αξία του σαμπούκου φαίνεται να κρύβεται στη σύστασή του. Οι καρποί του είναι πλούσιοι σε ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και συνδέονται με οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα. Παράλληλα, περιέχουν φλαβονοειδή που, μετά τη διάσπασή τους από τα βακτήρια του εντέρου, συμβάλλουν στη συνολική υγεία του οργανισμού.

Σημαντική είναι και η παρουσία βιταμίνης C. Αν και δεν καλύπτει από μόνη της τις ημερήσιες ανάγκες, έχει φανεί ότι μπορεί να μειώσει ελαφρά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος. Σύμφωνα με ειδικούς της Mayo Clinic, η διαφορά μπορεί να είναι μικρή, αλλά μετρήσιμη. Ένα κρίσιμο σημείο είναι ότι ο σαμπούκος δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμός. Οι ωμοί καρποί περιέχουν τοξικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Με το μαγείρεμα, όμως, η τοξικότητα εξουδετερώνεται, γι’ αυτό και ο σαμπούκος καταναλώνεται κυρίως ως σιρόπι, μαρμελάδα, χυμός ή σε συμπληρώματα διατροφής.

Εκτός από το κρυολόγημα, έρευνες διερευνούν και άλλες πιθανές δράσεις του σαμπούκου, όπως η υποστήριξη της υγείας του εντέρου, η ήπια συμβολή στον έλεγχο του βάρους και η χρήση του σε καλλυντικά για την προστασία της επιδερμίδας.