Το Νο1 λάθος που μαραίνει τα αλεξανδρινά - Πώς να τα κρατήσεις ζωντανά στις γιορτές
Τι να προσέξετε
Το συνηθισμένο λάθος που καταστρέφει τα αλεξανδρινά – Πώς να τα διατηρήσετε λαμπερά όλο τον χειμώνα
Τα αλεξανδρινά πρωταγωνιστούν κάθε Δεκέμβριο ως αγαπημένα δώρα και στοιχεία χριστουγεννιάτικης διακόσμησης σε σπίτια και γραφεία. Ωστόσο, λίγα είναι εκείνα που αντέχουν μέχρι το τέλος του χειμώνα χωρίς να μαραθούν. Οι ειδικοί του Stars for Europe (SfE) εξηγούν πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα συχνά λάθη και να χαρούμε αυτό το εντυπωσιακό φυτό πολύ πέρα από τις γιορτές.
Η σωστή φροντίδα ξεκινά από την αγορά. Ένα υγιές αλεξανδρινό έχει πλούσιο, σφιχτό φύλλωμα, μικρά άνθη που μόλις σχηματίζονται στο κέντρο των χρωματιστών φύλλων και δεν παρουσιάζει σημάδια μαρασμού ή πτώσης φύλλων. Αποφύγετε φυτά που βρίσκονται κοντά σε εισόδους ή εκτεθειμένα σε ρεύματα αέρα, καθώς το κρύο μπορεί να τα έχει ήδη επηρεάσει, ακόμη κι αν δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά.
Παρότι ανθίζει τον χειμώνα, το αλεξανδρινό κατάγεται από το τροπικό Μεξικό και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο ψύχος. Θερμοκρασίες κάτω από τους 12°C μπορεί να του προκαλέσουν σοβαρή ζημιά. Κατά τη μεταφορά, τυλίξτε το καλά και αποφύγετε την παραμονή του σε κρύο περιβάλλον ή σε αυτοκίνητο χωρίς θέρμανση.
Το αλεξανδρινό αγαπά το φως και τη σταθερή θερμοκρασία. Ιδανικές συνθήκες θεωρούνται οι 15-22°C, σε φωτεινό σημείο χωρίς ρεύματα αέρα. Αποφύγετε την τοποθέτησή του δίπλα σε καλοριφέρ, τζάκια ή άλλες πηγές έντονης θερμότητας, καθώς η ξηρή ζέστη οδηγεί σε πρόωρο μαρασμό. Εξίσου σημαντικό είναι να μην τοποθετείται κοντά σε φρούτα όπως μήλα, μπανάνες και ντομάτες, τα οποία εκλύουν αιθυλένιο και επιταχύνουν την πτώση των φύλλων.
Η πιο συχνή αιτία καταστροφής των αλεξανδρινών είναι το πολύ νερό. Αφήνετε το χώμα να στεγνώνει ελαφρώς ανάμεσα στα ποτίσματα και βεβαιωθείτε ότι δεν λιμνάζει νερό στη γλάστρα ή στο πιατάκι. Ποτίζετε μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό σε βάθος 2-3 εκατοστών ή όταν η γλάστρα δείχνει ελαφριά. Το νερό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και, μετά το πότισμα, αφαιρείτε πάντα το περίσσευμα.
Μετά την ανθοφορία, είναι φυσιολογικό το αλεξανδρινό να χάσει τα χρωματιστά φύλλα του και να περάσει σε φάση αδράνειας μέχρι την άνοιξη. Τότε χρειάζεται ελάχιστο νερό και καθόλου λίπασμα. Την άνοιξη, κλαδέψτε το, μεταφυτέψτε το σε φρέσκο χώμα και αυξήστε σταδιακά το πότισμα. Από το φθινόπωρο, για να αποκτήσει ξανά τα χαρακτηριστικά του χρώματα, χρειάζεται 12-14 ώρες πλήρους σκοταδιού καθημερινά για αρκετές εβδομάδες.
Πέρα από φυτό γλάστρας, το αλεξανδρινό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κομμένο λουλούδι με μεγάλη διάρκεια. Το μυστικό είναι να σταματήσετε τον γαλακτώδη χυμό από το κοτσάνι, βυθίζοντας την άκρη του για λίγα δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό και αμέσως μετά σε κρύο. Με τακτική αλλαγή νερού, μπορεί να διατηρηθεί εντυπωσιακό έως και δύο εβδομάδες.
Με λίγη προσοχή και σωστή φροντίδα, το αλεξανδρινό μπορεί να παραμείνει φωτεινό και υγιές πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζετε.
Πώς ξεχωρίζετε ένα ποιοτικό αλεξανδρινό
Η σωστή φροντίδα ξεκινά από την αγορά. Ένα υγιές αλεξανδρινό έχει πλούσιο, σφιχτό φύλλωμα, μικρά άνθη που μόλις σχηματίζονται στο κέντρο των χρωματιστών φύλλων και δεν παρουσιάζει σημάδια μαρασμού ή πτώσης φύλλων. Αποφύγετε φυτά που βρίσκονται κοντά σε εισόδους ή εκτεθειμένα σε ρεύματα αέρα, καθώς το κρύο μπορεί να τα έχει ήδη επηρεάσει, ακόμη κι αν δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά.
Προσοχή στη μεταφορά
Παρότι ανθίζει τον χειμώνα, το αλεξανδρινό κατάγεται από το τροπικό Μεξικό και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο ψύχος. Θερμοκρασίες κάτω από τους 12°C μπορεί να του προκαλέσουν σοβαρή ζημιά. Κατά τη μεταφορά, τυλίξτε το καλά και αποφύγετε την παραμονή του σε κρύο περιβάλλον ή σε αυτοκίνητο χωρίς θέρμανση.
Το ιδανικό σημείο στο σπίτι
Το αλεξανδρινό αγαπά το φως και τη σταθερή θερμοκρασία. Ιδανικές συνθήκες θεωρούνται οι 15-22°C, σε φωτεινό σημείο χωρίς ρεύματα αέρα. Αποφύγετε την τοποθέτησή του δίπλα σε καλοριφέρ, τζάκια ή άλλες πηγές έντονης θερμότητας, καθώς η ξηρή ζέστη οδηγεί σε πρόωρο μαρασμό. Εξίσου σημαντικό είναι να μην τοποθετείται κοντά σε φρούτα όπως μήλα, μπανάνες και ντομάτες, τα οποία εκλύουν αιθυλένιο και επιταχύνουν την πτώση των φύλλων.
Το μεγαλύτερο λάθος: το υπερβολικό πότισμα
Η πιο συχνή αιτία καταστροφής των αλεξανδρινών είναι το πολύ νερό. Αφήνετε το χώμα να στεγνώνει ελαφρώς ανάμεσα στα ποτίσματα και βεβαιωθείτε ότι δεν λιμνάζει νερό στη γλάστρα ή στο πιατάκι. Ποτίζετε μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό σε βάθος 2-3 εκατοστών ή όταν η γλάστρα δείχνει ελαφριά. Το νερό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και, μετά το πότισμα, αφαιρείτε πάντα το περίσσευμα.
Πώς να το κρατήσετε ζωντανό όλο τον χρόνο
Μετά την ανθοφορία, είναι φυσιολογικό το αλεξανδρινό να χάσει τα χρωματιστά φύλλα του και να περάσει σε φάση αδράνειας μέχρι την άνοιξη. Τότε χρειάζεται ελάχιστο νερό και καθόλου λίπασμα. Την άνοιξη, κλαδέψτε το, μεταφυτέψτε το σε φρέσκο χώμα και αυξήστε σταδιακά το πότισμα. Από το φθινόπωρο, για να αποκτήσει ξανά τα χαρακτηριστικά του χρώματα, χρειάζεται 12-14 ώρες πλήρους σκοταδιού καθημερινά για αρκετές εβδομάδες.
Αλεξανδρινά και ως κομμένα λουλούδια
Πέρα από φυτό γλάστρας, το αλεξανδρινό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κομμένο λουλούδι με μεγάλη διάρκεια. Το μυστικό είναι να σταματήσετε τον γαλακτώδη χυμό από το κοτσάνι, βυθίζοντας την άκρη του για λίγα δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό και αμέσως μετά σε κρύο. Με τακτική αλλαγή νερού, μπορεί να διατηρηθεί εντυπωσιακό έως και δύο εβδομάδες.Με λίγη προσοχή και σωστή φροντίδα, το αλεξανδρινό μπορεί να παραμείνει φωτεινό και υγιές πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζετε.
En