Μελέτη: Η τακτική κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να σχετίζεται με το λίπος στην κάτω κοιλιακή χώρα
Τα ευρήματα της έρευνας
Ιταλική μελέτη ανέλυσε στοιχεία από 16.273 ενήλικες, οι οποίοι συμπλήρωσαν διαδικτυακό ερωτηματολόγιο για τo ελαιόλαδο, τον τρόπο ζωής, το σωματικό βάρος, την ηλικία, την περίμετρο μέσης και τον δείκτη μάζας σώματος
Η τακτική κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, βασικού στοιχείου της μεσογειακής διατροφής, φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο συσσώρευσης σπλαχνικού λίπους, δηλαδή του λίπους που συγκεντρώνεται στην κοιλιακή χώρα και σχετίζεται με σοβαρά νοσήματα, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.
Ιταλική μελέτη ανέλυσε στοιχεία από 16.273 ενήλικες, οι οποίοι συμπλήρωσαν διαδικτυακό ερωτηματολόγιο για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, το σωματικό βάρος, την ηλικία, την περίμετρο μέσης και τον δείκτη μάζας σώματος. Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με τη συχνότητα κατανάλωσης ελαιολάδου, από λιγότερες από τρεις ημέρες την εβδομάδα έως σχεδόν καθημερινή χρήση.
Η συσχέτιση παρέμεινε ισχυρή ακόμη και όταν ελήφθη υπόψη η συνολική προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή, με τους ερευνητές να αποδίδουν μεγάλο μέρος της προστατευτικής της δράσης στο ελαιόλαδο. Πιθανοί μηχανισμοί είναι το ελαϊκό οξύ και οι φαινολικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδη δράση.
Οι επιστήμονες τονίζουν, ωστόσο, ότι πρόκειται για διατομεακή μελέτη, η οποία δείχνει συσχετίσεις και όχι σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Παρά τους περιορισμούς, το μεγάλο δείγμα και η συνέπεια των ευρημάτων καθιστούν τα αποτελέσματα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη για μακροχρόνιες μελέτες.
Ιταλική μελέτη ανέλυσε στοιχεία από 16.273 ενήλικες, οι οποίοι συμπλήρωσαν διαδικτυακό ερωτηματολόγιο για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, το σωματικό βάρος, την ηλικία, την περίμετρο μέσης και τον δείκτη μάζας σώματος. Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με τη συχνότητα κατανάλωσης ελαιολάδου, από λιγότερες από τρεις ημέρες την εβδομάδα έως σχεδόν καθημερινή χρήση.
Ελαιόλαδο: Τα βασικά ευρήματα και οι επισημάνσεις των επιστημόνων
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν ελαιόλαδο έξι ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ και μικρότερη περιφέρεια μέσης. Ακόμη και μετά την προσαρμογή για ηλικία, φύλο και τρόπο ζωής, όσοι δεν κατανάλωναν συστηματικά ελαιόλαδο εμφάνιζαν έως και πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα κοιλιακής παχυσαρκίας.Η συσχέτιση παρέμεινε ισχυρή ακόμη και όταν ελήφθη υπόψη η συνολική προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή, με τους ερευνητές να αποδίδουν μεγάλο μέρος της προστατευτικής της δράσης στο ελαιόλαδο. Πιθανοί μηχανισμοί είναι το ελαϊκό οξύ και οι φαινολικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδη δράση.
Οι επιστήμονες τονίζουν, ωστόσο, ότι πρόκειται για διατομεακή μελέτη, η οποία δείχνει συσχετίσεις και όχι σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Παρά τους περιορισμούς, το μεγάλο δείγμα και η συνέπεια των ευρημάτων καθιστούν τα αποτελέσματα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη για μακροχρόνιες μελέτες.
En