Δίαιτα: 15 "μυστικά" που διώχνουν τα κιλά
Δείτε τα μυστικά που σίγουρα θα σας οδηγήσουν στο αποτέλεσμα που έχετε ονειρευτεί!
Χάσατε την υπομονή σας με τις εξαντλητικές δίαιτες που δεν σας βοηθούν να χάσετε τα περιττά σας κιλάς
Δείτε μερικές συμβουλές -μυστικά που θα σας αλλάξουν τρόπο σκέψης!
1. Να πίνετε πολλά υγρά. Το να ξεγελά κανείς το στομάχι του και να δημιουργεί μια ψευδαίσθηση πληρότητας και κορεσμού της πείνας, πίνοντας πολλά υγρά και κυρίως νερό, είναι ένας απλός τρόπος για να πετύχει τη συνολική μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνει μέσα στην ημέρα. Η ενυδάτωση γεμίζει επίσης με οξυγόνο και ενέργεια τον οργανισμό, περιορίζοντας έτσι το τσιμπολόγημα και την κατανάλωση σνακ (ιδίως των γλυκών, όπως τα μπισκότα και οι μπάρες).
2. Μην «κλέβετε». Είστε σίγουροι ότι ξέρετε στ’ αλήθεια πόσο τρώτε και πίνετε κάθε μέρα; Μελέτες έχουν δείξει πως όταν καλούμαστε να θυμηθούμε τι φάγαμε, εστιαζόμαστε στα κύρια γεύματα και «ξεχνάμε» το σοκολατάκι που μας κέρασε ο συνάδελφος που γιόρταζε ή τους ξηρούς καρπούς που πήραμε από το διπλανό γραφείο.
3. Φάτε φασόλια. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Διατροφής» έδειξε πως όσοι τρώνε συχνά φασόλια και άλλα όσπρια έχουν κατά 22% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν αίσθημα κορεσμού της πείνας και ταυτοχρόνως ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τα «σκαμπανεβάσματά» του τα οποία εντείνουν το αίσθημα της πείνας και την ανάγκη για ένα γλυκό.
4. Να τρώτε πληγούρι. Είναι καλά τεκμηριωμένο πως όσο περισσότερες φυτικές ίνες τρώει κανείς, τόσο πιο εύκολο του είναι να χάσει τα περιττά του κιλά. Και αυτό, διότι αφ’ ενός περιέχουν λίγες θερμίδες (μόλις 1,5-2,5 ανά γραμμάριο, τη στιγμή που οι υδατάνθρακες λ.χ. περιέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο και το λίπος 9), αφ’ ετέρου χρειάζονται περισσότερο μάσημα και ελαττώνουν την ταχύτητα διέλευσης της τροφής από το γαστρεντερικό σωλήνα. Ο ιδανικός συνδυασμός όσον αφορά τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα είναι να τρώτε άφθονα λαχανικά, φρούτα με μέτρο και αρκετά δημητριακά ολικής αλέσεως (ολ’ αυτά όχι μόνο σε μορφή σαλάτας ή πρωινού, αλλά και ως σνακ, στις σάλτσες και γενικότερα σε κάθε ευκαιρία). Για να εξασφαλίσετε την άφθονη κατανάλωση φυτικών ινών να επιλέγετε προϊόντα ολικής αλέσεως και να τρώτε τα φρούτα με τη φλούδα.
5. Αποφύγετε τα πολτοποιημένα τρόφιμα. Όσο πιο γρήγορα προωθείται η τροφή από το στόμα στο στομάχι, τόσο πιο γρήγορα συνεχίζουμε με την επόμενη μπουκιά και κατά συνέπεια τόσο πιο πολύ τρώμε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εντάξετε στο διαιτολόγιο σας τρόφιμα που απαιτούν μάσηση. Αντί λοιπόν να πίνετε χυμούς, να τρώτε ολόκληρα τα φρούτα. Αντίστοιχα, αντί για πουρέ, να τρώτε ολόκληρη την πατάτα και αντί για βραστά, να τρώτε ωμά τα καρώτα και το λάχανο.
6. Μαγειρέψτε νόστιμα. Προσθέτοντας μυρωδικά, αλλά κυρίως μπαχαρικά, στο φαγητό σας, το κάνετε νοστιμότερο και ταυτοχρόνως μπορείτε να περιορίσετε το λίπος που προσθέτετε στο μαγείρεμα. Ένα νόστιμο πιάτο ικανοποιεί επίσης περισσότερο τη γεύση, διευκολύνοντας έτσι την συνέχιση της δίαιτας (είναι καλά τεκμηριωμένο πως πάρα πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τη δίαιτα, διότι τους φαίνεται άνοστη και αδιάφορη).
7. Φάτε μουστάρδα. Μελέτες έχουν δείξει πως μια κουταλιά της σούπας καυτερής μουστάρδας στο φαγητό επιταχύνει τον μεταβολισμό έως 15% τις δύο ώρες έπειτα από την κατανάλωσή του. Ανάλογη δράση έχει διαπιστωθεί πως ασκεί και η τσίλι σος (όπως το ταμπάσκο).
8. Να τρώτε απερίσπαστοι. Όταν τρώτε, να κοιτάζετε το πιάτο σας και τίποτε άλλο, ούτως ώστε να το απολαμβάνετε με όλες σας τις αισθήσεις (όραση, ακοή, οσμή, γεύση, αφή) και να εξασφαλίζετε ότι ο εγκέφαλός σας θα ενημερωθεί αμέσως μόλις χορτάσετε, για να σας δώσει το μήνυμα να πάψετε να τρώτε.
9. Μην βιάζεστε. Όταν τρώμε αργά, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται καλύτερα ότι έχει επέλθει κορεσμός της πείνας. Στόχος σας πρέπει να είναι να τρώτε στην καντίνα, στο εστιατόριο ή στο σπίτι, αφιερώνοντας τουλάχιστον 20 λεπτά σε κάθε σας γεύμα.
10. Να διαβάζετε τις ετικέτες. Είναι ένα από τα κλειδιά της υγιεινής διατροφής. Με μια γρήγορη ματιά λ.χ. ένας χυμός ή ένα σνακ μπορεί να έχουν 100 θερμίδες, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά θα αποκαλύψει το πακέτο περιλαμβάνει μία ή δύο μερίδες, γεγονός που διπλασιάζει το θερμιδικό περιεχόμενο.
11. Να χρησιμοποιείτε μικρότερα πιάτα και ποτήρια. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μεγάλα μπολ, πιάτα και σκεύη σερβιρίσματος καταναλώνουν περισσότερο φαγητό.
12. Ανάψτε τα φώτα. Ο έντονος φωτισμός μέσα στο σπίτι μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση φαγητού, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Και πάλι, αν έχετε αμφιβολίες, αναλογιστείτε γιατί τόσο πολλά εστιατόρια έχουν χαμηλό φωτισμό...
13. Ξεχάστε τις οικογενειακές συσκευασίες. Επειδή κάθε άνθρωπος, κάνει δεν κάνει δίαιτα, έχει δικαίωμα στους «απαγορευμένους» καρπούς, μην στερήσετε από τον εαυτό σας τα αγαπημένα του κουλουράκια ή πατατάκια. Φροντίστε μόνο να αγοράσετε την ατομική συσκευασία
14. Να τρώτε σούπες. Όσο καταφέρνουμε να γεμίζουμε το στομάχι μας με χαμηλής θερμιδικής πυκνότητας τρόφιμα και ροφήματα, τόσο πιθανότερο είναι πως θα πετύχουμε τον στόχο της δίαιτας.Το να πιει όμως κανείς ένα ποτήρι νερό μαζί με το φαγητό του, δεν είναι εξίσου αποτελεσματικό όσον αφορά τον κορεσμό της πείνας σε σύγκριση με την κατανάλωση νερού που θα υπάρχει «μέσα» στο φαγητό.
Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα πλούσια σε νερό αλλά φτωχά σε θερμίδες φαγητά, είναι πολύτιμα για όποιον προσέχει το βάρος του. Φροντίστε λοιπόν να τρώτε άφθονους ζωμούς και σούπες λαχανικών ή κοτόπουλου, ακόμα κι αν τους χρησιμοποιείτε ως ορεκτικό. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως όταν το κύριο γεύμα αρχίζει με ένα κονσομέ ή μια σούπα, τρώει κανείς λιγότερο από τα επόμενα πιάτα.
15. Φορέστε στενά ρούχα. Όταν προσπαθείτε να αδυνατίσετε, ξεχάστε τα άνετα, φαρδιά ρούχα την ώρα του φαγητού. Το στενό παντελόνι ή φούστα, με μια σφικτή ζώνη, είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος που θα σας αποθαρρύνει να φάτε πολύ (πόσες φορές δεν έχετε δει ανθρώπους να ξεσφίγγουν τη ζώνη τους για να μπορέσουν να φάνε κι άλλο;). Αν είναι να ξεσφίξετε τη ζώνη σας, να το κάνετε μετά το τέλος του φαγητού.