Λάθη κατά τη χρήση φακών επαφής κάνουν οι περισσότεροι έφηβοι, µε συνέπεια να διατρέχουν αυξηµένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρές µολύνσεις στα µάτια τους. Έρευνα σε χρήστες φακών επαφής, ηλικίας 12 έως 17 ετών, αποκαλύπτει ότι το 85% υιοθετεί τουλάχιστον µία ριψοκίνδυνη συµπεριφορά που απειλεί την όρασή του, όπως το να κοιµάται λίγες ή πολλές ώρες δίχως να έχει βγάλει τους φακούς του ή το να ξαναχρησιµοποιεί τα διαλύµατα καθαρισµού και να ξεβγάζει τους φακούς µε σάλιο ή νερό βρύσης. Πολλοί δεν αντικαθιστούν τους φακούς όσο συχνά πρέπει, ενώ άλλοι αλλάζουν πολύ σπάνια τις θήκες φύλαξης.

«Τα λάθη κατά τη χρήση των φακών επαφής είναι παγκόσµιο φαινόµενο και συχνά βλέπουµε ασθενείς µε σοβαρές µολύνσεις των µατιών εξαιτίας τους», λέει ο χειρουργός-οφθαλµίατρος, καθηγητής Οφθαλµολογίας του Πανεπιστηµίου της Νέας Υόρκης δρ. Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος.

«Σχεδόν κάθε µήνα βλέπουµε ασθενείς που φορούν διπλό φακό επαφής, γιατί έχουν ξεχάσει να βγάλουν τον πρώτο και δεν το έχουν αντιληφθεί. Οι φακοί επαφής, όµως, δεν είναι αξεσουάρ µόδας, αλλά ιατρικές συσκευές και, αν οι χρήστες τους δεν ακολουθούν ορισµένους κανόνες, τα µάτια τους µπορεί να υποστούν σοβαρές βλάβες».

Το µεγαλύτερο λάθος που κάνει κάποιος είναι να κοιµάται φορώντας τους φακούς του (ακόµα κι αν πρόκειται για φακούς τύπου day and night), γιατί αυτό αυξάνει τον κίνδυνο φλεγµονής στον κερατοειδή εξαιτίας της ελλιπούς οξυγόνωσής του (η κατάσταση λέγεται µη µολυσµατική κερατίτιδα και είναι σχετικά ήπια). Πολύ πιο σοβαρή θα είναι η κατάσταση αν µολυνθεί ο κερατοειδής από µικρόβια που είτε υπάρχουν στον φακό είτε ζουν στην επιφάνεια των µατιών. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής έχει βακτηριακή κερατίτιδα, που µπορεί να συµβεί ακόµα και µετά από λίγες ώρες ύπνου µε τους φακούς.

Σύµφωνα µε τον κ. Κανελλόπουλο, ένας άλλος πιθανός κίνδυνος είναι τα χηµικά εγκαύµατα στον κερατοειδή, που οφείλονται στο ξέπλυµα των φακών µε λάθος διαλύµατα πριν από τη χρήση τους. Επίσης, σηµαντικό λάθος κάνουν όσοι επιµένουν να φορούν φακούς επαφής, παρότι αντενδείκνυνται εξαιτίας ιατρικών ή άλλων λόγων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι παθαίνουν συχνές επιπεφυκίτιδες ή έχουν σοβαρές αλλεργίες, τα άτοµα µε έντονη και ανθεκτική ξηροφθαλµία, οι εργαζόµενοι σε χώρους γεµάτους σκόνη ή µικροσωµατίδια, αλλά και όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι τακτικοί και επιµελείς µε τη χρήση, την αποθήκευση και τον καθαρισµό τους (επειδή εργάζονται ή διαβάζουν πάρα πολλές ώρες καθηµερινά).