Ενα πλήρως λειτουργικό παλλόμενο καρδιακό επίθεμα δημιούργησαν για πρώτη φορά Αμερικανοί επιστήμονες, επίτευγμα που ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση της καρδιάς ύστερα από έμφραγμα. Στο πρωτοποριακό ιατρικό πείραμα στο Πανεπιστήμιο Duke στις ΗΠΑ, οι ερευνητές δημιούργησαν με επιτυχία σε πειραματόζωα τον τεχνητό καρδιακό μυ, ο οποίος ήταν αρκετά μεγάλος ώστε να καλύψει τη βλάβη που έχει δημιουργήσει το έμφραγμα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο «Nature Communications», εν αντιθέσει με άλλα όργανα, η καρδιά δεν μπορεί να αναγεννηθεί έπειτα από έμφραγμα. Το νεκρωμένο τμήμα του καρδιακού μυός δημιουργεί μια ουλή η οποία εμποδίζει τη μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων ή δεν μπορεί να συσπαστεί. Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή εκδήλωση καρδιακής ανεπάρκειας, από την οποία πάσχουν 12.000.000 άτομα, παγκοσμίως.

Στον αντίποδα, τα νέα καρδιακά επιθέματα μπορούν να τοποθετηθούν πάνω στο νεκρωμένο σημείο και να μείνουν ενεργά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας τη συσταλτικότητα του μυός. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν τη μετάδοση των ηλεκτρονικών καρδιακών σημάτων. Τα επιθέματα αυτά εκκρίνουν ένζυμα και αυξητικούς παράγοντες που βοηθούν την ανάρρωση του κατεστραμμένου μυός, ο οποίος όμως δεν έχει νεκρώσει.

Για να είναι όμως λειτουργικό το επίθεμα, θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να καλύψει την επηρεαζόμενη περιοχή. Επίσης, θα πρέπει να είναι δυνατό κα ηλεκτρικά ενεργό, όπως ο φυσικός καρδιακός μυς, διαφορετικά μπορεί να προκληθούν αρρυθμίες.

Το επίθεμα που δημιούργησε η ομάδα του Πανεπιστημίου Duke είναι το πρώτο που πληροί τα παραπάνω κριτήρια.

Τα κύτταρα για το βιολογικό «τσιρότο» προέρχονται από καλλιεργημένα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα τα οποία εξελίχθηκαν σε λειτουργικό ιστό, διαστάσεων 16 τετραγωνικών εκατοστών και πάχους πέντε έως οκτώ κυττάρων. Οταν το επίθεμα εμφυτεύθηκε σε καρδιές ποντικιών, διαπιστώθηκε ότι επιβίωσε και ανέπτυξε αγγειακό δίκτυο για να μπορέσει να διατηρήσει τη λειτουργικότητά του.

Τα τεστ έδειξαν ότι ο τεχνητός αυτός καρδιακός μυς ήταν πλήρως λειτουργικός, με ηλεκτρικές, μηχανικές και δομικές ιδιότητες που έμοιαζαν με αυτές της φυσιολογικής, υγιούς ενήλικης καρδιάς.

 

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 1/12/2017