Τo «αλφάβητο της ζωής» κατάφεραν να επεκτείνουν στο εργαστήριο Αμερικανοί ερευνητές προσθέτοντας δύο νέα γράμματα στα τέσσερα φυσικά του DNA, σε ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία υβριδικών, «κατά παραγγελία» οργανισμών, αλλά και μιας νέας γενιάς σούπερ φαρμάκων.

Η πρωτοποριακή εξέλιξη, που θεωρείται το «ιερό δισκοπότηρο» στον τομέα της Συνθετικής Βιολογίας, εγείρει όμως ζητήματα βιοηθικά και φόβους που απορρέουν από τη χειραγώγηση των βιολογικών διαδικασιών.

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps της Καλιφόρνιας με επικεφαλής τον δρα Φλόιντ Ρόουμσμπεργκ έκανε ένα ακόμη βήμα προς τη δημιουργία τεχνητής ζωής: Μετά από δεκαετή έρευνα δημιούργησε ένα ημισυνθετικό βακτήριο, το οποίο διαθέτει στο DNA του, πέρα από τα «γράμματα» A, C, G και T, άλλα δύο συνθετικά, που αποκαλούνται Χ και Υ.

Η ιστορία της ζωής στη Γη, σημειωτέον, «γράφεται» με ένα συγκεκριμένιο μοριακό αλφάβητο εδώ και περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ολοι οι ζωντανοί οργανισμοί δηλαδή, έχουν στο γενετικό τους κώδικα τα «γράμματα-βάσεις»: A (αδενίνη), C (κυτοσίνη), G (γουανίνη) και T (θυμίνη), τα οποία καθορίζουν τη μορφή και τη λειτουργία κάθε ζωής, από τα βακτήρια μέχρι τους ελέφαντες.

Το 2014 οι ερευνητές ενσωμάτωσαν για πρώτη φορά τα «γράμματα» Χ και Υ στο DNA ενός βακτηρίου E.coli. Τα βακτήρια μπορούσαν τότε απλώς να αποθηκεύουν τις δύο πρόσθετες συνθετικές βάσεις και να τις «κληροδοτούν» στους «απογόνους» τους. Αυτή τη φορά κατάφεραν να «παντρέψουν» με επιτυχία τις τέσσερις φυσικές και τις δύο συνθετικές βάσεις μέσα στα γονίδια του βακτηρίου.

Η νέα μορφή ζωής μπόρεσε δηλαδή να «διαβάσει» το DNA που περιέχει τα έξτρα Χ και Υ, να τα μεταγράψει σε μόρια RNA και, τελικά, αυτά να «μεταφρασθούν» σε πρωτεΐνες, από «μη κανονικά» αμινοξέα, που δεν μπορούν δηλαδή να βρεθούν στη φύση. Υπό κανονικές συνθήκες οι τέσσερις φυσικές βάσεις-γράμματα παράγουν 20 αμινοξέα, αλλά με την προσθήκη των βάσεων Χ και Υ μπορούν να παραχθούν έως και 152 αμινοξέα, γεγονός που μελλοντικά μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία νέων φαρμάκων και υλικών.

«Δεν θα αποκαλούσα νέα μορφή ζωής αυτό που δημιουργήσαμε, αλλά είναι το κοντινότερο που έχει ποτέ κάνει οποιοσδήποτε» δήλωσε ο Ρόουμσμπεργκ, ο οποίος έσπευσε πάντως να καθησυχάσει τις ανησυχίες. «Οι οργανισμοί αυτοί δεν μπορούν να επιβιώσουν έξω από το εργαστήριο. Απλά πεθαίνουν» τονίζει. «Δεν μπορούν να δραπετεύσουν. Δεν υπάρχει εδώ σενάριο τύπου Τζουράσικ Παρκ».

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» - Από την Νατάσα παυλοπούλου