Πλησιάζουν οι γιορτές και πολλοί από εμάς μπαίνουν στη διαδικασία της δίαιτας-εξπρές της τελευταίας στιγμής, όμως η απόφαση αυτή -εφόσον δεν αποτελεί μέρος ενός συγκροτημένου προγράμματος- μπορεί να μην είναι και τόσο καλή ιδέα! Γιατί δεν αποκλείεται να διευκολύνει τελικά την πρόσληψη κιλών στη διάρκεια των γιορτών.

Όπως εξηγούν διατροφολόγοι, οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι απώλειας-επαναπρόσληψης βάρους επηρεάζουν αρνητικά τον μεταβολισμό μας και τη διατροφική συμπεριφορά μας. Πρόκειται για τις λεγόμενες δίαιτες «γιο-γιο», όταν δηλαδή ο οργανισμός μας, εξαντλημένος από τις απότομες απώλειες βάρους, που παίρνουμε μετά και με το... παραπάνω, καταλήγει σε βάθος χρόνου να έχει κερδίσει βάρος αντί να «συμμαζέψει» τη σιλουέτα του.

Παρόμοιο είναι το πρόβλημα και με τις λεγόμενες στερητικές δίαιτες. Οποιος υποβάλλεται σε αυτές θεωρεί πως όσο περισσότερο μειώσει τις θερμίδες που προσλαμβάνει, τόσο περισσότερο βάρος θα χάσει. Στην πραγματικότητα, ο οργανισμός μας μειώνει τον μεταβολικό ρυθμό του για να αντεπεξέλθει, και το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο. Επιπλέον, οι στερητικές δίαιτες θεωρούνται σίγουρος δρόμος που οδηγεί στην υπερφαγία. Κι αυτό γιατί οι ενεργειακές μας ανάγκες είναι πλέον τέτοιες, ώστε για να τις καλύψουμε αδυνατούμε να αντισταθούμε σε τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες. Με αποτέλεσμα να πάει χαμένη όλη μας η σκληρή προσπάθεια.

Συνεπώς, το μήνυμα εν όψει των γιορτών σε όσους θέλουν να... κρατήσουν χώρο για λίγο περισσότερα χριστουγεννιάτικα γλυκά, ή πάντως να έχουν όμορφη σιλουέτα και να αισθάνονται ευεξία στη διάρκεια των Χριστουγέννων, είναι να προσέχουν τη διατροφή τους σε βάθος χρόνου. Αυτό θα τους βοηθήσει να επιτρέπουν στον εαυτό τους κανένα παραπάνω γλυκό, χωρίς να βγαίνουν εκτός προγράμματος, να είναι σε θέση να αποφύγουν τα λεγόμενα «υπερφαγικά επεισόδια», αποτέλεσμα μιας εξαντλητικής δίαιτας. Και, γενικότερα, να αισθάνονται πολύ καλύτερα με τον εαυτό τους όχι μόνο στη διάρκεια των -απαιτητικών και για την ψυχολογία μας- ημερών των γιορτών, αλλά και σε βάθος χρόνου.