Πολλές φορές στην καθημερινότητά μας έχει χρειαστεί να περιμένουμε για ώρες στην ουρά προκειμένου να εξυπηρετηθούμε σε μια υπηρεσία, ένα κατάστημα, ή σε ένα ΑΤΜ προκειμένου να βγάλουμε λεφτά. Όταν η ουρά μάλιστα είναι μεγάλη, πολλές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό να πάμε στη διπλανή ουρά, μήπως και κινηθούμε πιο γρήγορα. Αυτό είναι και το… λάθος μας, όπως λέει μία μελέτη.

Ο Ράιαν Μπιούελ, επικεφαλής της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, πραγματοποίησε έρευνα, όπου διαπίστωσε πως όταν κάποιος αλλάζει ουρά, θα βγει χαμένος καθώς θα χρειαστεί να περιμένει περισσότερο χρόνο απ' ό,τι θα περίμενε στην ουρά που βρισκόταν πριν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όσοι αλλάζουν ουρά θα περιμένουν περισσότερο χρόνο από 10% έως και 67% του χρόνου που θα σπαταλούσαν στην αρχική τους ουρά.

Μάλιστα, διαπίστωσε πως όσοι στέκονται σε μία ουρά, οι πιθανότητες να την εγκαταλείψουν είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη όταν βρίσκονται τελευταίοι.

Επίσης, έχουν διπλάσια πιθανότητα να μετακινηθούν σε μια διπλανή ουρά, παρόλο που κάνοντας κάτι τέτοιο συνήθως περιμένουν ακόμη περισσότερο.

Η βασική αιτία που ο κόσμος αλλάζει ουρά είναι γιατί σιχαίνονται να είναι τελευταίοι (οι επιστήμονες το ονομάζουν «η αποστροφή της τελευταίας θέσης») και αντιδρούν με τρόπο που συχνά τους γυρνάει μπούμερανγκ.

«Ο αριθμός των ατόμων που βρίσκεται πίσω μας δεν έχει καθόλου σχέση με το πόση ώρα θα περιμένουμε, παρόλα αυτά επηρεάζει τη συμπεριφορά μας. Αν είμαστε στην τελευταία θέση, είμαστε περίπου 20% λιγότερο ικανοποιημένοι από ό,τι αν πίσω μας βρίσκεται έστω κι ένας άνθρωπος», δήλωσε ο Μπιούελ.

H μελέτη δείχνει ότι περίπου ένας άνθρωπος στους πέντε (20%) νιώθει μεγάλη ανυπομονησία και απέχθεια που βρίσκεται τελευταίος σε μια ουρά, με αποτέλεσμα να μετακινείται σε άλλη, ελπίζοντας εκεί να έχει καλύτερη τύχη, κάτι που στο τέλος αποδεικνύεται λάθος.

«Όταν πρέπει να σταθούμε στην ουρά, τείνουμε να κάνουμε την πιο ορθολογική επιλογή, δηλαδή συνήθως να σταθούμε στην πιο μικρή ουρά. Όταν όμως βλέπουμε μια άλλη ουρά να κινείται πιο γρήγορα, μπορεί να μετακινηθούμε σε αυτήν χωρίς να έχουμε επαρκείς πρόσθετες πληροφορίες, με συνέπεια συχνά να βγαίνουμε χαμένοι», ανέφεραν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι συνήθως νιώθουν άσχημα που είναι τελευταίοι, τα πρώτα δέκα περίπου δευτερόλεπτα. Μετά τείνουν να συνηθίσουν την ιδέα.