Η παγκόσμια βιομηχανία κατασκευής επεξεργαστών και λειτουργικών συστημάτων δίνει μάχη με τον χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δύο σοβαρά κενά ασφαλείας που βρέθηκαν στα τσιπάκια σχεδόν όλων των ηλεκτρονικών συσκευών. Τα δύο «bug» με τις ονομασίες «Meltdown» και «Spectre» εντοπίζονται σε επεξεργαστές όλου του κλάδου και προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να προστατέψουν τους χρήστες όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Τα προβλήματα έχουν εντοπιστεί στη βάση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού των επεξεργαστών αυτών, στο τμήμα της επικοινωνίας των κυκλωμάτων με τις λογικές μονάδες, με αποτέλεσμα κωδικοί και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα να είναι σε κίνδυνο.

«Βασικά μιλάμε για δύο κενά ασφαλείας, τα οποία τα αναφέρουμε ως ένα, γιατί λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Αφορούν όλους τους σύγχρονους υπολογιστές της τελευταίας εικοσαετίας αλλά και φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα κινητά και όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν σύγχρονους επεξεργαστές, αλλά και συσκευές που τελευταίο καιρό αποκαλούμε συσκευές «Internet of Things» (IoT). Πρακτικά αναφερόμαστε σε όλες αυτές τις συσκευές που έχουν επεξεργαστή της τελευταίας εικοσαετίας» ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM ο δρ. Γιώργος Τσουλουχάς, ειδικός υπολογιστικών συστημάτων και κυβερνο-ασφάλειας.

Τόνισε πως τα δύο κενά ασφαλείας ανακοινώθηκαν μεν πριν λίγες ημέρες από την Google, αλλά ήταν γνωστά σε ερευνητές και εταιρείες κατασκευής επεξεργαστών από τον Ιούνιο του 2017.

Κατά τον κ. Τσουλουχά, μετά την πρόσφατη αποκάλυψη των ζητημάτων, οι εταιρείες λογισμικού έχουν ήδη αρχίσει να βγάζουν αναβαθμίσεις, οι οποίες μετριάζουν το πρόβλημα, σημαντικό όμως είναι κάθε ιδιοκτήτης και χρήστης ηλεκτρονικής συσκευής να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες.

«Εμείς οι απλοί χρήστες αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε τις αναβαθμίσεις ασφαλείας, αναβαθμίζοντας τα λειτουργικά μας συστήματα. Ήδη, η Microsoft στο λειτουργικό της Windows 10 έχει βγάλει τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις, επίσης αναβαθμίσεις έχουν βγάλει και όλες οι γνωστές διανομές του λειτουργικού Linux για τους πυρήνες του λειτουργικού Linux, ενώ ομοίως η εταιρεία Apple με την τελευταία έκδοση του λειτουργικού της για το iOS έχει βγάλει τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις» είπε.

Όσον αφορά το πώς μπορεί κάποιος χρήστης να μην πέσει θύμα κακόβουλων ιστοσελίδων, ο κ. Τσουλουχάς τόνισε:

«Οι χρήστες, λοιπόν, θα πρέπει να αναβαθμίσουν τα λειτουργικά τους τόσο στα κινητά όσο και στους υπολογιστές. Δεν θα πρέπει να αμελήσουν να το κάνουν χειροκίνητα. Ή απλά θα πρέπει να έχουν ενεργοποιημένες τις αναβαθμίσεις και αυτές θα έρθουν από μόνες τους πολύ σύντομα. Εκτός όμως από την αναβάθμιση των λειτουργικών συστημάτων, στους υπολογιστές είναι πολύ βασικό να αναβαθμίσουμε και τα προγράμματα με τα οποία κάνουμε περιήγηση στο διαδίκτυο γιατί αυτά τα κενά ασφαλείας μπορεί να τα εκμεταλλευτούν κάποιες κακόβουλες ιστοσελίδες ακόμη και μέσω κώδικα Java Script που χρησιμοποιείται στις περισσότερες σελίδες του διαδικτύου».