Στο Μουσείο του Μάντσεστερ υπάρχουν εδώ και χρόνια δύο μούμιες οι οποίες έχουν βαπτιστεί «Οι δύο αδελφοί», καθώς πιστευόταν ότι ήταν κανονικά αδέλφια. Όμως η έρευνα μιας Ελληνίδας επιστήμονα απέδειξε πως οι δύο μούμιες δεν ανήκουν σε αδέρφια και πιθανολογείται πως ήταν ετεροθαλή. Η δρα Κωνσταντίνα Δρόσου μελέτησε δείγματα DNA από τις δύο μούμιες και διαπίστωσε ότι στην πραγματικότητα αυτές είχαν διαφορετικό πατέρα.

Οι δύο μούμιες, που είναι οι παλαιότερες του εν λόγω βρετανικού μουσείου και από τις πιο γνωστές μεταξύ των αιγυπτιολόγων, προέρχονται από δύο άνδρες της αρχαίας αιγυπτιακής ελίτ που έζησαν περίπου το 1800 π.Χ.

Ο κοινός τάφος τους, γνωστός ως «Ο Τάφος των δύο Αδελφών», είχε ανακαλυφθεί το 1907 σε ένα χωριό περίπου 400 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Οι ιερογλυφικές επιγραφές στα φέρετρά τους έδειχναν ότι ήσαν οι γιοι ενός ανώνυμου τοπικού κυβερνήτη, οπότε φυσιολογικά ονομάστηκαν «τα δύο αδέλφια».

Αποδείχθηκε όμως από τις μελέτες πως υπάρχουν σημαντικές σκελετικές διαφορές μεταξύ τους και υπέθεσαν ότι ο ένας αδελφός ήταν υιοθετημένος. Τελικά, η τελευταία έρευνα της δρα Δρόσου, απέδειξε πως είχαν την ίδια μητέρα αλλά διαφορετικό πατέρα.

«Ήταν ένα μακρύ και εξαντλητικό ταξίδι μέχρι τα ευρήματά μας, αλλά τελικά φτάσαμε σε αυτά. Είμαι ευγνώμων που καταφέραμε να προσθέσουμε ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό κομμάτι στο μεγάλο παζλ της ιστορίας και είμαι βέβαιη ότι τα αδέλφια θα ήσαν πολύ περήφανα για μας. Αυτές ακριβώς οι στιγμές είναι που μας κάνουν να πιστεύουμε στο αρχαίο DNA», ανέφερε η κα Δρόσου.