Ως «επιδημιολογική βόμβα» χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς επιστήμονες η ηπατίτιδα C, αφού οι τρεις στους τέσσερις πάσχοντες παραμένουν αδιάγνωστοι.

Παρότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ υπουργείου Υγείας, ΕΟΠΥΥ και φαρμακοβιομηχανίας για τη χορήγηση στους ασθενείς νέων θεραπειών που επιτυγχάνουν την εξάλειψη του ιού, η πολιτεία δεν έχει ακόμη καταφέρει να εντοπίσει τους πάσχοντες, ενώ δεν αποζημιώνονται απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις.

Με βάση στοιχεία που παρουσίασε προσφάτως σε εκδήλωση η επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Βάνα Σύψα, 70.000-128.000 άτομα στην Ελλάδα έχουν εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας C.

Μέχρι σήμερα έχει διαγνωστεί το 19%-25% των ασθενών και ο στόχος είναι να έχει διαγνωστεί το 90% έως το 2030. Το 2016 μόλις 1.029 άτομα πήραν θεραπεία. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 ακολούθησαν θεραπεία 667 ασθενείς και το δεύτερο πεντάμηνο του ιδίου έτους 997 άτομα (είχε γίνει διεύρυνση των κριτηρίων).  

ΠΑΡΑΔΟΞΟ

Τα οφέλη από την εξάλειψη της ηπατίτιδας είναι τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά. Ωστόσο, αν δεν διευρυνθεί το κομμάτι της διάγνωσης και της θεραπείας και αν δεν σχεδιαστούν οργανωμένες στρατηγικές, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ακόμα ένα παράδοξο που συμβαίνει είναι ότι δεν αποζημιώνονται από το κράτος οι εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται οι πάσχοντες τόσο για τη διάγνωση της νόσου όσο και για να γνωρίζουν το στάδιο στο οποίο βρίσκονται προκειμένου να λάβουν την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Οι εξετάσεις αυτές είναι η ελαστογραφία ήπατος και ο γονότυπος, τις οποίες πληρώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς από την τσέπη τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» Γιώργο Καλαμίτση. «Ειδικά για την ελαστογραφία ήπατος», προσθέτει, «ο σύλλογός μας "τρέχει" ένα πρόγραμμα με το οποίο έχει ήδη καλύψει την εξέταση σε 5.300 ασθενείς».

Στις παραπάνω διαπιστώσεις συνηγορούν και τα συμπεράσματα της μελέτης που διενήργησε ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης. Η μελέτη διενεργήθηκε σε μια ομάδα 4.460 ασθενών με ηπατίτιδα C οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον ιό λόγω χρήσης τοξικών ουσιών (κοινή σύριγγα) και έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Συγκεκριμένα, από τη μελέτη (αναλυτικά στοιχεία στο γράφημα) προκύπτουν τα ακόλουθα: 

  -Από τους 4.460 πάσχοντες από ηπατίτιδα C που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ μόνο οι 200 είχαν λάβει τις νέες θεραπείες.

- Οι μισοί (51,5%) ήταν άνεργοι και το 45,5% χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Το 80% δήλωσε μηνιαίο εισόδημα μικρότερο από 500 ευρώ.

- Το 62% των πασχόντων ήταν σε κακή οικονομική κατάσταση και το 49% καλυπτόταν από κάποιο πρόγραμμα κοινωνικής βοήθειας.    

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018