Κορτιζόλη είναι ουσία που βρίσκεται φυσιολογικά στον οργανισμό, κρίσιμη για την υγεία και την ισορροπία σου. Εάν, ωστόσο, είσαι πολυάσχολη και στρεσάρεσαι, κινδυνεύεις να τη μετατρέψεις σε εχθρό. Ιδού οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες που σου δείχνουν πώς να τη διατηρήσεις υπό έλεγχο για να αποκτήσεις πιο κοφτερό μυαλό και πιο δυνατό και λεπτό σώμα.

Διάβασε τους 8 τρόπους για να μειώσεις μεμιας τα επίπεδα αυτής της ορμόνης σε ποσοστό:

– 12% μασώντας

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις εξαντλημένη και νευρική, δοκίμασε να μασήσεις τσίχλα! Σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Northumbria στο Νιούκαστλ, με αυτό τον τρόπο η ένταση μειώνεται ελαφρώς, αλλά γρήγορα: το μάσημα τσίχλας μειώνει την κορτιζόλη κατά 12%, προκαλώντας αύξηση της ροής του αίματος και της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε κάποιες περιοχές του εγκεφάλου σημαντικές για τη χαλάρωσή σου.

– 20% αν κάνεις «ομμμμ»!

Η αγχολυτική ιδιότητα της τεχνικής του διαλογισμού είναι γνωστή. Πρόσφατα, ερευνητές του Πανεπιστήμιου Management Maharishi της Άιοβα, κατάφεραν να αποδόσουν σε αυτή την ιδιότητα, ακρίβεια. Η έρευνα διεξήχθη σε ομάδα ατόμων από τα οποία ζητήθηκε να κάνουν το βουδιστικό διαλογισμό κάθε μέρα για 4 μήνες. Στο τέλος αυτής της περιόδου όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν αναπτύξει μια αξιοσημείωτη εσωτερική γαλήνη, ότι ένιωθαν πιο δυνατοί και ταυτόχρονα πιο ήρεμοι και ξέγνοιαστοι. Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτό: η πίεσή τους μειώθηκε σημαντικά και το επίπεδο της κορτιζόλης που υπήρχε στον οργανισμό τους μειώθηκε κατά 20%.

– 31% με το μασάζ

Είναι μια τεχνική αντιστρές που έχει δοκιμαστεί περισσότερες φορές, και η οποία πρόσφατα επιβεβαιώθηκε από σειρά ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι. Εάν σου κάνουν μασάζ (ένας επαγγελματίας ή ακόμη και ο σύντροφός σου) ή κάνεις μασάζ μόνη σου κάθε μέρα, το επίπεδο της κορτιζόλης πέφτει κατά το ένα τέταρτο τουλάχιστον. Ωφελεί επίσης τις ορμόνες της ευεξίας, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίες απελευθερώνονται κάθε φορά που κάνεις κάτι ευχάριστο.

– 39% με την πνευματικότητα

Η τακτική παρακολούθηση των θρησκευτικών τελετών και οι συχνές επισκέψεις σε έναν τόπο λατρείας βοηθούν να διώξεις την ένταση όλες τις ημέρες. Μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισισιπή, καταφέρνουν επίσης να κρατήσουν υπό έλεγχο την παραγωγή κορτιζόλης, μειώνοντας τα επίπεδα της ορμόνης αυτής κατά 39%. Δε σε ενδιαφέρει η θρησκεία; Βρες τη δική σου πνευματική πλευρά, κάνοντας μια βόλτα στη φύση, για παράδειγμα, η οποία ενεργοποιεί την περισυλλογή, ή γίνε εθελόντρια.

– 39% αν γελάς συχνά

Το να συναντιέσαι συχνά με μια φίλη με την οποία γελάς μέχρι δακρύων δεν είναι χρήσιμο μόνο για να ξεχνάς τα καθημερινά προβλήματα. Η παρουσία της θα σε βοηθήσει να θέσεις υπό έλεγχο την ορμόνη του στρες. Το να βρίσκεσαι σε κατάσταση θετικής και διασκεδαστικής διάθεσης, γνωρίζοντας ότι πολύ πιθανά θα ξεκαρδίζεσαι από τη μια στιγμή στην άλλη, είναι αρκετό για να μειωθεί η ποσότητα της κορτιζόλης κατά 39%: αυτό αποκαλύπτουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Loma Linda της Καλιφόρνιας.

Η άποψη των Άγγλων , των Ιαπώνων και των… πιλότων για την καταπολέμηση του άγχους!

– 47% χάρη στο τσάι

Δεν είναι τυχαίο που οι Άγγλοι το λατρεύουν: το τσάι χαρίζει ευεξία. Αυτό επιβεβαιώνεται και σε μελέτη του University College του Λονδίνου. Οι ερευνητές ανέθεσαν σε εθελοντές να λύσουν μια δύσκολη άσκηση ενώ έπιναν τσάι. Μία ώρα μετά την αρχή του πειράματος, η κορτιζόλη των συμμετεχόντων είχε μειωθεί κατά 47%, παρά τη δύσκολη δοκιμασία στην οποία είχαν υποβληθεί. Στην ομάδα ελέγχου, που αποτελούνταν από άτομα που έπιναν «ψεύτικο» τσάι, η ορμόνη του στρες είχε μειωθεί κατά 27%. Το να πίνεις αργά ένα ζεστό ρόφημα έχει, επομένως, ήδη ηρεμιστικές επιδράσεις, αλλά το πραγματικό μυστικό της χαλάρωσης του τσαγιού σχετίζεται με τις ωφέλιμες ουσίες που περιέχει (κυρίως τις πολυφαινόλες και τα βιοφλαβονοειδή).

– 50% αν κοιμάσαι καλά

Ένα από τα μειονεκτήματα του να κοιμάσαι λιγότερο από 6 ώρες, αντί για τις 8 που συνήθως συνιστώνται; Θα βρεθεί στο κυκλοφορικό σου μέχρι και 50% περισσότερη κορτιζόλη, η οποία θα παραμείνει παρούσα σε υψηλές δόσεις για μία με δύο μέρες. Αυτό αποδείχτηκε σε έρευνα που πραγματοποίησε το Γερμανικό Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Ιατρικής σε ομάδα πιλότων. «Ένας καλός ύπνος τη νύχτα επιτρέπει στον οργανισμό να συνέλθει από το στρες της ημέρας» λέει ο ειδικός. Δεν καταφέρνεις να κοιμάσαι καλά; Ξέκλεψε λίγο χρόνο για ένα μεσημεριανό υπνάκο: ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας διαπίστωσαν ότι και με αυτό τον τρόπο μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης.

– 66% με τη μουσική

Οι αργές μελωδίες έχουν άμεση ηρεμιστική επίδραση στον εγκέφαλο. Με αυτό συμφωνούν και οι Ιάπωνες ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου της Οσάκα, οι οποίοι έβαλαν να ακούσουν μουσική οι ασθενείς που περίμεναν να υποβληθούν σε κολονοσκόπηση. Λίγο πριν από την εξέταση τα επίπεδα κορτιζόλης τους ήταν 66% χαμηλότερα από αυτά στον οργανισμό των ατόμων που περίμεναν τη σειρά τους σε μια αίθουσα χωρίς μουσική. Έχε το στο νου σου όταν πρόκειται να αντιμετωπίσεις μια πιεστική κατάσταση, π.χ., συνέντευξη για δουλειά: μερικά ωραία τραγούδια που θα βάλεις να ακούγονται στο βάθος ή θα ακούσεις με τα ακουστικά σίγουρα θα βοηθήσουν.

πηγή:shape.gr