Χαμηλός παραμένει ο δημόσιος προϋπολογισμός για τη φυσικοθεραπεία. Στο δε Βέλγιο, που έχει παρόμοιο πληθυσμό με αυτόν της Ελλάδας, ο αντίστοιχος προϋπολογισμός είναι δεκαπλάσιος.

Σύμφωνα με τους φυσικοθεραπευτές, το claw-back που καταβάλουν όσοι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ παραμένει υψηλό.

«Η επιστροφή ή διαφορετικά η μη καταβολή δεδουλευμένων (claw-back), ανήλθε σε 21,44% και συνυπολογίζοντας και το rebate που καταλογίζεται για κάθε μηνιαία δαπάνη σαν έκπτωση, σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι οι δύο από τους έξι μήνες εργασίας αποτελούν δωρεάν προσφορά υπηρεσιών για το κοινωνικό σύνολο. Παρόλες τις διορθωτικές κινήσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και την μικρή ενίσχυση του προϋπολογισμού της φυσικοθεραπείας, το πρόβλημα παραμένει και αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν επαρκούν τα κονδύλια για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες για φυσικοθεραπεία στους ασφαλισμένους», τονίζουν.

Η Ελλάδα έχει προσδιορίσει την συγκεκριμένη κλειστή δαπάνη στα 70.000.000 ευρώ, όταν στο Βέλγιο η ίδια δαπάνη είναι δεκαπλάσια και ανέρχεται στα 740.000.000 ευρώ.

«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών θεωρεί ότι οποιαδήποτε έκπτωση και μη καταβολή δεδουλευμένων υπηρεσιών φυσικοθεραπείας είναι έξω από κάθε λογική και αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Ευρωπαϊκού δικαίου», δηλώνει ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ κ. Πέτρος Λυμπερίδης.

«Είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο η συμβολή της φυσικοθεραπείας στη μείωση του κόστους για τα συστήματα Υγείας των χωρών που έχουν επενδύσει σε αυτήν, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι, επενδύοντας στην προαγωγή της κινητικής υγείας του ασθενούς μειώνονται οι δαπάνες των εθνικών συστημάτων υγείας. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών διεκδικεί κονδύλια για την φυσικοθεραπεία σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των Πολιτών».