Γίνετε πιο χαρούμενοι στη δουλειά σας
Αυτά είναι έξι απλά βήματα τα οποία θα σας αλλάξουν τη διάθεση εν ώρα εργασίας
Κάντε σχέδια για μετά: Θα το έχετε παρατηρήσει, ότι ο χρόνος περνά πιο γρήγορα, κι εσείς δουλεύετε με περισσότερη όρεξη, όταν έχετε κάτι να περιμένετε για το απόγευμα –είτε αυτό λέγεται σινεμά με φίλους, είτε ένα “after office” ποτό με τους συναδέλφους, είτε απλώς το να επιστρέψετε σπίτι για να κουλουριαστείτε στον καναπέ και να δείτε ταινίες με τον σύντροφο/ τον συγκάτοικο/ τον σκύλο σας.
Ομορφύνετε τον εργασιακό σας χώρο: Έρευνες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα του εργασιακού στρες αυξάνονται κατακόρυφα όταν επικρατεί χάος στον χώρο εργασίας μας. Κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και συμμαζέψτε το γραφείο σας μια φορά την εβδομάδα. Έξτρα μπόνους, αν το διακοσμήσετε και με ένα-δυο προσωπικά αντικείμενα, όπως φωτογραφίες της οικογένειάς σας ή ένα μικρό πόστερ με μια εικόνα που σας ηρεμεί όταν την κοιτάτε. Γιατί νομίζετε ότι οι μεγάλες πολυεθνικές ενθαρρύνουν τέτοιες κινήσεις;
Κάντε φίλους στη δουλειά: Πιθανότατα ο νούμερο ένα παράγοντας για να κάνετε το οκτάωρό σας από ευχάριστο έως και διασκεδαστικό. Οι φίλοι μέσα στη δουλειά είναι, εκτός από σύμμαχοι όταν τα πράγματα πάνε στραβά (ή όταν χρειαστείτε κάλυψη για να φύγετε νωρίτερα για το πρώτο ραντεβού με τη γυναίκα ή τον άντρα των ονείρων σας), και εκείνοι που θα κάνουν τις βαρετές ώρες ευχάριστες και τα πεντάλεπτα διαλείμματα αρκετά για να επιστρέψετε με κέφι στη δουλειά.
Μην μπερδεύετε τη δουλειά με τη ζωή σας: Ένα πολύ σοφό ρητό λέει «να δουλεύεις για να ζεις, κι όχι να ζεις για να δουλεύεις». Όσο περισσότερο πιστεύετε ότι η ευτυχία σας, η επιτυχία σας ή η αυτοπεποίθησή σας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη δουλειά σας, τόσο σοβαρότερα θα παίρνετε οτιδήποτε προκύπτει κατά τη διάρκεια της ημέρας και τόσο λιγότερο χαρούμενοι θα νιώθετε. Να σας πούμε κι ένα μυστικό; Κανείς δεν έγινε ευτυχισμένος από την επαγγελματική του επιτυχία και μόνο. Πράγμα που σημαίνει, χαλαρώστε και μην παίρνετε τα πάντα στα σοβαρά.
Φάτε σωστά: Το ότι στην πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων δεν προβλέπεται διάλειμμα για μεσημεριανό φαγητό, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να δουλεύετε όλη μέρα με άδειο στομάχι –το οποίο αποτελεί και εγγύηση για την κακή σας διάθεση. Πάρτε την πρωτοβουλία και «θυσιάστε» ένα μισάωρο από τον χρόνο σας για να φάτε κάτι ελαφρύ το μεσημέρι (τονίζουμε το «ελαφρύ» γιατί το βαρυστομάχιασμα έχει τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις στη διάθεσή σας για δουλειά με το άδειο στομάχι) ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να φύγετε μισή ώρα αργότερα το απόγευμα.
Βρείτε τι σας εμπνέει: Κάποιες από τις δουλειές που κάνουμε μέσα στην ημέρα μας αρέσουν, κάποιες άλλες όχι. Κάντε τις «αγγαρείες» την ώρα που αποδίδετε λιγότερο (για κάποιους αυτή η ώρα είναι νωρίς το πρωί, για άλλους μετά το μεσημεριανό και πάει λέγοντας) και αφιερώστε τις «καλές» σας ώρες στα πράγματα που σας εμπνέουν, ήτοι σε αυτά που κάνετε με όρεξη.