Αρνητική επίδραση στη σεξουαλική δραστηριότητα των Ελλήνων είχε η οικονομική κρίση, που άρχισε να γίνεται αισθητή στην Ελλάδα το 2010, κάτι που επιβεβαιώνει το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας σε έρευνά του. Σε αυτήν αποτυπώνεται πλέον ξεκάθαρα πως έξι στους δέκα άντρες και μία στις δύο γυναίκες έχουν πτώση στη συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών, ενώ παράλληλα δύο στους τρεις άνδρες και μία στις δύο γυναίκες «ξέχασαν» τη σεξουαλική τους ζωή την εποχή των Μνημονίων. Αν σε αυτές τις θλιβερές διαπιστώσεις, που αποτυπώνουν τον μαρασμό ανάμεσα στις ανθρώπινες σχέσεις, προσθέσουμε το γεγονός πως το 56% των ανδρών και το 64% των γυναικών παραδέχονται ότι η σχέση τους έχει επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση, αλλά και πως το 77% των ανδρών και το 64% συμφωνούν στο ότι η οικονομική κρίση πλήττει σημαντικά τον κυριαρχικό ρόλο του άνδρα, τότε εύκολα συμπεραίνουμε πως η κρίση κυριολεκτικά σκότωσε τον έρωτα.

Οι λόγοι και οι αιτίες που οδηγούν τους Έλληνες στη μείωση της σεξουαλικής τους δραστηριότητας είναι αρκετοί, όμως πιο σημαντικός παράγοντας θεωρείται η αβέβαιη οικονομική κατάσταση. Οι περικοπές που έχουν αναγκαστεί όλα τα ζευγάρια να κάνουν την Ελλάδα, έτσι ώστε να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, είναι αναμφίβολα αρκετές. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, τα ζευγάρια αγχώνονται και συγκρούονται υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας που τους προκαλεί η κοινωνικοοικονομική ρευστότητα. Οι σύντροφοι ψυχραίνουν τη στάση τους, απομακρύνονται και πολλές φορές αδυνατούν να δημιουργήσουν έναν κοινό δίαυλο επικοινωνίας και αποκλιμάκωσης των εντάσεων. Αυτό φαίνεται πως οδηγεί σε μείωση της αυτοπεποίθησης του ατόμου.

Πολλές φορές, η ψυχολογική πίεση που υφίστανται τα άτομα από το ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον και από τον εργασιακό τους χώρο μεταφέρεται μέσω του διαλόγου και της καθημερινής τριβής στον πυρήνα της ερωτικής τους σχέσης. Σταδιακά, οι σύντροφοι αρχίζουν να διαφωνούν πάνω στη διαχείριση και την οριοθέτηση των καθημερινών τους αναγκών (ιδιαίτερα όταν συγκατοικούν ή όταν υπάρχουν παιδιά), παύουν να εμπιστεύονται ο ένας τις δυνατότητες του άλλου και ξεκινούν να συμπεριφέρονται περισσότερο εγωκεντρικά. Στο πέρασμα του χρόνου, η ικανοποίηση που λαμβάνουν από τη σχέση τους αρχίζει να φθίνει, «συμπαρασύροντας» τη σεξουαλική τους ζωή.

Όπως ανέφερε στα «Π» ο δρ Θάνος Ασκητής, «τα δύο φύλα συμφωνούν ότι κατά κύριο λόγο εκείνος που επηρεάζεται από την κρίση είναι ο άνδρας» και συνέχισε τονίζοντας πως «η αντίληψη αυτή έχει τις ρίζες της στη γενικότερη εικόνα που έχει καθιερωθεί μέσα στην ελληνική κοινωνία για τον ρόλο του άνδρα ως υπεύθυνου να συντηρεί την οικογένεια, να προσφέρει και να είναι ο ισχυρός μέσα στη σχέση, αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μερίδιο των ευθυνών. Η οικονομική κρίση αποδεικνύεται ιδιαίτερα καθοριστική για την αυτοεκτίμηση των ανδρών, τους οποίους καθιστά πλέον περισσότερο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών και σεξουαλικών δυσλειτουργιών». Ο κ. Ασκητής κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας στάθηκε στο γεγονός πως «οι άνδρες φαίνεται να εκφράζουν εντονότερα τη δυσαρέσκειά τους για τη μείωση του σεξ, αν και σε μικρότερο βαθμό η παράμετρος αυτή μοιάζει να απασχολεί και τις γυναίκες.

Ο ΦΟΒΟΣ

Η βιολογική σημειολογία της σεξουαλικότητας του άνδρα τον καθιστά περισσότερο ευερέθιστο. Για εκείνον, η προσωπική ανασφάλεια και το άγχος μπορούν να του στερήσουν τα κίνητρα για σεξουαλική επαφή, καθώς δρα υπό το φόβο της χαμηλής επίδοσης». Παράλληλα και σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο κύριος Ασκητής ο άντρας καταφεύγει όλο και πιο συχνά στην αυτοϊκανοποίηση και τον αυνανισμό. Προσπαθεί και βρίσκει την ηδονή μέσα από φυσιολογική διαδικασία της ανθρώπινης σεξουαλικότητας που δείχνει την ανάγκη της ηδονής. Ο αυνανισμός όμως προσφέρει εφήμερη ικανοποίηση και εθίζει τον άντρα σε μία διαδικασία που τον απομακρύνει από την πραγματική απόλαυση.

Σε ερώτησή μας για τη στάση της γυναίκας, ο κύριος Ασκητής επισήμανε πως «η γυναίκα, έχοντας μάθει να αναγνωρίζει στη συχνότητα του σεξ το ερωτικό ενδιαφέρον και την αγάπη του συντρόφου της, φαίνεται να συνυπολογίζει κι εκείνη τις αρνητικές επιπτώσεις στην κοινή σεξουαλική τους ζωή». Και συνέχισε, επισημαίνοντας πως «νιώθει μη επιθυμητή και αντιδρά με θυμό απέναντι στον άνδρα, ο οποίος αδυνατεί να της προσφέρει το αίσθημα “ασφάλειας” που χρειάζεται».

Όπως είναι φυσικό η σταδιακή αποξένωση των δύο συντρόφων ανοίγει την πόρτα της απιστίας. «Όταν ο άνδρας και η γυναίκα δε λαμβάνουν την αυτοπεποίθηση και την επιβεβαίωση που χρειάζονται από τη σεξουαλική τους ζωή, η απιστία φαντάζει μια «μεθυστική ουτοπία» που θα προσφέρει πρόσκαιρα την ευχαρίστηση που λείπει από τον «ανήθικο χώρο» του ζευγαριού» ανέφερε ο κύριος Ασκητής και προέτρεψε όλα τα ζευγάρια που έχουν διαπιστώσει το συγκεκριμένο πρόβλημα «να μιλήσουν ο ένας στον άλλον για αυτό και να δουν έναν ειδικό» κατέληξε.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου