Για καφέ με τον σκύλο; Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μην... φάτε πόρτα!
Νομοθεσία
Τι ορίζει ο νόμος για τα σκυλιά στα καταστήματα εστίασης

Σίγουρα δεν είναι λίγες οι φορές που σαν «σκυλογονιός» έχεις αφήσει τον σκύλο σου με μισή καρδιά στο σπίτι για να πας για έναν καφέ, επειδή δεν ξέρεις αν θα του επιτραπεί η είσοδος ή δεν έχεις εντοπίσει συγκεκριμένα καφέ στη γειτονιά, όπου μπορεί να σε συνοδεύει χωρίς το φόβο να «φάτε πόρτα».
Διαβάστε: Συμπεριφορά σκύλου: Το σαβουάρ βιβρ σε χώρους εστίασης
Αν είσαι λοιπόν από εκείνους που δεν πάνε πουθενά χωρίς τον τετράποδο φίλο τους, σίγουρα έχεις αναρωτηθεί:
Μπορώ να πάρω τον σκύλο μου μαζί στο καφέ ή στο εστιατόριο;
Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένα τι ισχύει για την παρουσία κατοικίδιων σε χώρους εστίασης, με στόχο την ασφάλεια, την υγιεινή αλλά και τον σεβασμό προς όλους τους πελάτες.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, η είσοδος ζώων δεν επιτρέπεται στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος – όπως καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες, κ.λπ.
Ωστόσο, δεν απαγορεύεται ρητά η παρουσία σκύλων στους εξωτερικούς (υπαίθριους) χώρους των καταστημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργούνται προβλήματα υγιεινής και δεν ενοχλούνται οι υπόλοιποι πελάτες. Αυτό ερμηνεύεται ως κατά τεκμήριο επιτρεπτό, εφόσον ο ιδιοκτήτης του καταστήματος το αποδέχεται. Σε κάθε περίπτωση ο επιχειρηματίας μπορεί να επιλέξει αν θα δέχεται κατοικίδια ή όχι, αλλά εφόσον το επιτρέπει, καλό είναι οι κηδεμόνες σκύλων να ακολουθούν ορισμένους κανόνες:
Στην Ελλάδα δεν απαγορεύεται ρητά η παρουσία σκύλων στους εξωτερικούς (υπαίθριους) χώρους των εστιατορίων και των καφέ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργούνται προβλήματα υγιεινής και δεν ενοχλούνται οι υπόλοιποι πελάτες
Τι προβλέπει η νομοθεσία
>Ο σκύλος να είναι δεμένος και υπό συνεχή επίβλεψη.
>Να μην κυκλοφορεί ελεύθερα ανάμεσα στα τραπέζια ή στον χώρο του προσωπικού.
>Ο κηδεμόνας είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα και τη συμπεριφορά του σκύλου του.
>Η παρουσία του δεν πρέπει να ενοχλεί άλλους πελάτες.
Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η πρόσβαση και στους εσωτερικούς χώρους στους σκύλους βοηθείας και τα ζώα θεραπείας (που έχουν δικαίωμα πρόσβασης παντού). Τα άτομα που χρησιμοποιούν ή εκπαιδεύουν το σκύλο βοηθείας που τους συνοδεύει, θα πρέπει να λαμβάνουν κάθε μέτρο αποφυγής όχλησης των πελατών από το ζώο και να φέρουν μαζί τους τα πιστοποιητικά που πιστοποιούν την υγεία του ζώου, ότι βρίσκεται σε διαδικασία ή πρόγραμμα εκπαίδευσης, την επάρκεια εκπαίδευσης του, καθώς και το δικαίωμα χρήσης/συνοδείας αυτού (π.χ. βιβλιάριο υγείας του σκύλου, τσιπ, κάρτα ή βεβαίωση από φορέα ότι ο σκύλος είναι υπό εκπαίδευση ή έχει εκπαίδευση και ταυτότητα χρήστη του ζώου, κ.λπ.)
Tip για φιλόζωους και επαγγελματίες
Αν είσαι ιδιοκτήτης καταστήματος, μπορείς να δηλώσεις το κατάστημά σου ως pet-friendly, ενημερώνοντας σχετικά τους πελάτες με σήμανση ή αναφορά στο μενού/ιστοσελίδα.
Αν είσαι πελάτης, είναι πάντα καλό να ενημερώνεσαι εκ των προτέρων. Η ισορροπία ανάμεσα στην αγάπη για τα ζώα και τον σεβασμό στον κοινόχρηστο χώρο είναι εφικτή
-αρκεί λίγη υπευθυνότητα και καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές.
Παρότι πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν υιοθετήσει πιο φιλελεύθερες πολιτικές ως προς την πρόσβαση των σκύλων στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, στην Ελλάδα "ελευθέρας" έχουν, κατ' εξαίρεση, μόνο τα ζώα βοηθείας
Τι ισχύει στο εξωτερικό
Στην Ελλάδα, αν και οι κανονισμοί είναι σαφείς ως προς την απαγόρευση της εισόδου σκύλων στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση τα ζώα βοηθείας, πολλές χώρες στην Ευρώπη και εκτός αυτής έχουν υιοθετήσει πιο φιλελεύθερες πολιτικές. Η δυνατότητα να φέρουν οι πολίτες τα κατοικίδια τους σε δημόσιους χώρους και καταστήματα, έχει γίνει πλέον συνήθης σε πολλές περιοχές, με την απαραίτητη συμμόρφωση με υγειονομικούς κανόνες και την προώθηση της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων.
Γαλλία
Στο Παρίσι, δεν είναι ασυνήθιστο για έναν σκύλο να απολαμβάνει την έξοδο μαζί με τον «κηδεμόνα» του σε ένα μπιστρό. Η παρουσία τους επιτρέπεται σε εσωτερικούς χώρους, αρκεί να συμφωνεί ο επιχειρηματίας. Οι Γάλλοι θεωρούν τα κατοικίδια αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής ζωής.
Γερμανία
Οι κανόνες ποικίλλουν, αλλά τα περισσότερα εστιατόρια επιτρέπουν σκύλους σε εξωτερικούς χώρους, ενώ αρκετά τους δέχονται και εντός, υπό προϋποθέσεις. Η καθαριότητα και η καλή συμπεριφορά θεωρούνται αυτονόητες.
Ιταλία
Η Ιταλία ξεχωρίζει για την ζεστή υποδοχή των κατοικίδιων. Πολλά μαγαζιά δηλώνουν «pet-friendly», ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παρέχουν ακόμα και ειδικά μενού για σκύλους! Αν ο σκύλος είναι ήσυχος και υπό έλεγχο, δύσκολα θα τού αρνηθεί κάποιος την είσοδο.
Ηνωμένο Βασίλειο
Οι παραδοσιακές pubs και τα σύγχρονα cafés του Λονδίνου είναι συχνά ανοιχτά στους σκύλους – ιδίως στους εξωτερικούς χώρους, αλλά και εντός, αν το επιτρέπει ο χώρος. Το κράτος αφήνει την επιλογή στον ιδιοκτήτη του καταστήματος.
ΗΠΑ
Εδώ οι κανόνες είναι πιο αυστηροί. Οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν επιτρέπουν κατοικίδια σε εσωτερικούς χώρους, με μοναδική εξαίρεση τους σκύλους βοηθείας. Παρ' όλα αυτά, αρκετές πολιτείες (όπως η Καλιφόρνια) έχουν θεσπίσει κανονισμούς που επιτρέπουν «dog-friendly patios», δηλαδή ειδικούς εξωτερικούς χώρους για παρέα με τον σκύλο σου.
Συμπέρασμα; Αν σχεδιάζετε ταξίδι με τον σκύλο σας, καλό είναι να ενημερώνεστε για την πολιτική κάθε καταστήματος ή τις τοπικές διατάξεις.
Ας ελπίσουμε ότι στη χώρα μας θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα υποστηρίζει την εξοικείωση των επιχειρήσεων, τόσο των εμπορικών καταστημάτων όσο και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και των πολιτών, με τη νομοθεσία που αφορά το υπό εξέταση ζήτημα, και ότι θα προωθηθεί η αρμονική συνύπαρξη των πολιτών με τα οικόσιτα ζώα στους δημόσιους χώρους, ώστε και οι κηδεμόνες να μπορούν να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα σε περισσότερα μέρη την παρέα των τετράποδων φίλων τους.
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Animall της εφημερίδας Παραπολιτικά