Έρευνα φοιτητών του Harvard για τους διανομείς του efood: Ικανοποιητικές αμοιβές, ευελιξία και ανεξαρτησία
Οι φοιτητές δημιούργησαν ένα καινοτόμο project
Στο πλαίσιο της μελέτης τους πραγματοποίησαν συνεντεύξεις σε τυχαίο δείγμα διανομέων, στους δρόμους της Αθήνας, καθώς και focus groups με τους διανομείς του efood, αναλύοντας τα στοιχεία της συνεργασίας τους με την πλατφόρμα

Το efood, η #1 πλατφόρμα delivery στην Ελλάδα, φιλοξένησε, για δεύτερη χρονιά, στα κεντρικά του γραφεία στην Αθήνα, μια ομάδα φοιτητών από το Harvard Business School, στο πλαίσιο του ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου, που αποσκοπεί στη σύνδεση της ακαδημαϊκής θεωρίας με την επιχειρηματική πράξη.
Οι φοιτητές δημιούργησαν ένα καινοτόμο project, για το efood, με στόχο την καταγραφή της εξέλιξης του επαγγέλματος του διανομέα, τόσο στο επίπεδο των αμοιβών και των παροχών όσο και στο επίπεδο της αντιμετώπισής τους από την κοινή γνώμη. Στο πλαίσιο της μελέτης τους μάλιστα, πραγματοποίησαν συνεντεύξεις σε τυχαίο δείγμα διανομέων, στους δρόμους της Αθήνας, καθώς και focus groups με τους διανομείς του efood, αναλύοντας τα στοιχεία της συνεργασίας τους με την πλατφόρμα.
Με περίπου 8 στους 10 διανομείς (78%) να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συνεργασία τους και να θεωρούν ότι οι πλατφόρμες τους αντιμετωπίζουν δίκαια, οι συνεργάτες του efood προσδιορίζουν τα βασικά οφέλη από την συνεργασία αυτή, τις ικανοποιητικές αμοιβές, τη δυνατότητα ευελιξίας, αυτονομίας και ανεξαρτησίας ως προς τον τόπο, χρόνο και τρόπο για την πραγματοποίηση διανομών.
Στον αντίποδα, βασική ανησυχία των διανομέων αποτελεί η οδική ασφάλεια αλλά και η συνολικότερη -συχνά λανθασμένη- εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τους διανομείς, που δεν αναφέρεται στα σημερινά δεδομένα του επαγγέλματος, τόσο σε επίπεδο αμοιβών όσο και συνθηκών απασχόλησης.
Η πρώτη φάση υλοποίησης του project ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, με τις διαδικτυακές συναντήσεις εργασίας με την ομάδα του efood, ενώ η εργασία τους ολοκληρώθηκε, πριν από λίγες ημέρες, στην Αθήνα, όπου πραγματοποίησαν έρευνα πεδίου, συνεργάστηκαν με τα στελέχη του efood και παρουσίασαν τα τελικά αποτελέσματά τους.
Σκοπός του προγράμματος, στο οποίο θα συμμετέχει το efood και τα επόμενα χρόνια, είναι οι φοιτητές να αποκτήσουν εμπειρική γνώση της επιχειρηματικής πραγματικότητας μέσα από τη συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες σε διεθνές επίπεδο. Για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις που συμμετέχουν, το πρόγραμμα αποτελεί ταυτόχρονα μια ευκαιρία να αντλήσουν νέες προσεγγίσεις και καινοτόμες προτάσεις από μια ομάδα εξαιρετικά καταρτισμένων νέων ανθρώπων, που αναλύουν τις εξελίξεις της αγοράς.
Οι φοιτητές δημιούργησαν ένα καινοτόμο project, για το efood, με στόχο την καταγραφή της εξέλιξης του επαγγέλματος του διανομέα, τόσο στο επίπεδο των αμοιβών και των παροχών όσο και στο επίπεδο της αντιμετώπισής τους από την κοινή γνώμη. Στο πλαίσιο της μελέτης τους μάλιστα, πραγματοποίησαν συνεντεύξεις σε τυχαίο δείγμα διανομέων, στους δρόμους της Αθήνας, καθώς και focus groups με τους διανομείς του efood, αναλύοντας τα στοιχεία της συνεργασίας τους με την πλατφόρμα.
Tι έδειξε η μελέτη
Με περίπου 8 στους 10 διανομείς (78%) να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συνεργασία τους και να θεωρούν ότι οι πλατφόρμες τους αντιμετωπίζουν δίκαια, οι συνεργάτες του efood προσδιορίζουν τα βασικά οφέλη από την συνεργασία αυτή, τις ικανοποιητικές αμοιβές, τη δυνατότητα ευελιξίας, αυτονομίας και ανεξαρτησίας ως προς τον τόπο, χρόνο και τρόπο για την πραγματοποίηση διανομών.Στον αντίποδα, βασική ανησυχία των διανομέων αποτελεί η οδική ασφάλεια αλλά και η συνολικότερη -συχνά λανθασμένη- εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τους διανομείς, που δεν αναφέρεται στα σημερινά δεδομένα του επαγγέλματος, τόσο σε επίπεδο αμοιβών όσο και συνθηκών απασχόλησης.
Η πρώτη φάση υλοποίησης του project ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, με τις διαδικτυακές συναντήσεις εργασίας με την ομάδα του efood, ενώ η εργασία τους ολοκληρώθηκε, πριν από λίγες ημέρες, στην Αθήνα, όπου πραγματοποίησαν έρευνα πεδίου, συνεργάστηκαν με τα στελέχη του efood και παρουσίασαν τα τελικά αποτελέσματά τους.
Σκοπός του προγράμματος, στο οποίο θα συμμετέχει το efood και τα επόμενα χρόνια, είναι οι φοιτητές να αποκτήσουν εμπειρική γνώση της επιχειρηματικής πραγματικότητας μέσα από τη συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες σε διεθνές επίπεδο. Για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις που συμμετέχουν, το πρόγραμμα αποτελεί ταυτόχρονα μια ευκαιρία να αντλήσουν νέες προσεγγίσεις και καινοτόμες προτάσεις από μια ομάδα εξαιρετικά καταρτισμένων νέων ανθρώπων, που αναλύουν τις εξελίξεις της αγοράς.