Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα να πείσει ότι δεν υπήρξε ανάμειξη των Ρώσων στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, τώρα όμως υιοθετεί μια εντελώς διαφορετική τακτική.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο πρόεδρος είπε ότι αν τον πλησιάζε μια ξένη κυβέρνηση για να του δώσει πληροφορίες για τον αντίπαλό του στις εκλογές του 2020, ασφαλώς και θα έδειχνε ενδιαφέρον.


Όσο για το αν θα καλούσε το FBI προκειμένου να ερευνήσει την πηγή ενδεχομένως αυτών των πληροφοριών, είπε ότι «ίσως και να το καλούσε»...

«Αυτό δεν είναι ανάμειξη, αν έχουν πληροφορίες, θα τις πάρω. Αν εκτιμούσα ότι υπάρχει κάτι λάθος σε όλο αυτό, ίσως καλούσα FBI» ήταν τα λόγια του. Μάλιστα έσπευσε να θυμίσει ότι συχνά πυκνά στην πολιτική ζωή γίνονται «έρευνες» για το παρελθόν και τα πεπραγμένα πολιτικών αντιπάλων. 

Ο «φάκελος Ρωσία» έχει σχεδόν μονοπωλήσει την προεδρία του Τραμπ με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ να περνά σχεδόν δύο χρόνια ερευνών έως ότου καταλήξει στο πόρισμά του. 

Ο Μιούλερ αναγνώρισε περιπτώσεις όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιχείρησε να βάλει εμπόδια στη Δικαιοσύνη, ωστόσο, δεν φαίνεται να έδειξε καθαρά την «ενοχή» του προέδρου στο θέμα του ρωσικού δάκτυλου. Πέταξε δε το μπαλάκι στο Κογκρέσο, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι αρμόδιο να αποφασίσει αν θα κινηθεί στην κατεύθυνση της καθαίρεσης του προέδρου.

Ακόμα όμως και η καθαίρεση δεν είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 στη Γερουσία. Το Σώμα, ως γνωστόν, ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, άρα θα έπρεπε να υπάρξει τεράστια ανατροπή συσχετισμών. Και φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί.

Αλλά και στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Είχαν ποντάρει πολλά στο πόρισμα Μιούλερ και όταν αυτό δεν έδωσε τα αποτελέσματα που ανέμεναν, διχάστηκαν.

Υπήρχαν φωνές υπέρ της έναρξης διαδικασίας καθαίρεσης (μπορούσε να ξεκινήσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου έτσι κι αλλιώς οι Δημοκρατικοί έχουν πλειοψηφία), υπήρχαν όμως και πολλοί άλλοι που θεωρούσαν προτιμότερο το κόμμα να επικεντρωθεί στη μάχη του 2020 για τον Λευκό Οίκο.

Σε κάθε περίπτωση, πάνω από 20 στελέχη των Δημοκρατικών έχουν πέσει στη μάχη για το προεδρικό χρίσμα. Μεταξύ αυτών, ο τέως αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σχολίασε μάλιστα τα λεγόμενα του Τραμπ. «Ο πρόεδρος για μια ακόμα φορά καλωσορίζει την ξένη ανάμειξη στις εκλογές μας. Δεν έχει να κανει με την πολιτική. Είναι απειλή για την εθνική μας ασφάλεια. Ένας αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να επιδιώκει τη βοήθεια αυτών που υπονομεύουν τη δημοκρατία μας» έγραψε στο Twitter.

Αλλά και η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν, δημοφιλής στις τάξεις των Δημοκρατικών αντέδρασε, καλώντας το Κογκρέσο να προχωρήσει τη διαδικασία καθαίρεσης.