Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να έδωσε το «πράσινο φως» για χτυπήματα κατά ιρανικών στόχων ως απάντηση στην κατάρριψη από πλευράς Τεχεράνης ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου drone.

Ωστόσο, την τελευταία στιγμή ο Λευκός Οίκος έκανε πίσω.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο αμερικανικός στόλος που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο είχε λάβει τις σχετικές εντολές, αλλά τελικώς τα χτυπήματα δεν έγιναν.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν θα πραγματοποιηθούν σε άλλη στιγμή. Πάντως, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ακόμα και αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν δρομολόγια από το αεροδρόμιο Newark της Νέας Υόρκης (βρίσκεται στο Ν.Τζέρσεϊ) με προορισμό την Ινδία, δεδομένου ότι θα έπρεπε να περάσουν από τον εναέριο χώρο του Ιράν.

Νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους από το γραφείο του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προσπαθήσει να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι το drone καταρρίφθηκε «από κάποιον ανόητο Ιρανό αξιωματικό» χωρίς την έγκριση της Τεχεράνης.

«Το σημαντικό είναι ότι δεν υπήρχε δικός μας αξιωματικός στο σκάφος» συνέχισε, ενώ σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει αμερικανική απάντηση, είπε: «Θα μάθετε σύντομα»..

Το τελευταίο διάστημα, οι ΗΠΑ αλλά και η Σαουδική Αραβία εντείνουν τον «πόλεμο» ανακοινώσεων κατά του Ιράν, κατηγορώντας την Τεχεράνη για απόπειρα αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής του Κόλπου.

Στόχος της Ουάσινγκτον είναι να πιέσει την Ισλαμική Δημοκρατία να καθίσει και πάλι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για μια νέα συμφωνία όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Υπενθυμίζεται ότι η διεθνής κοινότητα είχε φτάσει σε συμφωνία με την Τεχεράνη το 2016, επί προεδρίας Ομπάμα. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν ξεκαθαρίσει ότι εφόσον κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς (όπως και έγινε) θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία, επιδιώκοντας νέα διαπραγμάτευση με το Ιράν.

Εν τω μεταξύ, λάδι στη φωτιά έριξαν τα πρόσφατα χτυπήματα κατά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, για τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν ευθέως το Ιράν. Η κυβέρνηση στην Τεχεράνη «δείχνει» το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Επί προεδρίας Τραμπ, έχουν δοθεί δύο εντολές για επιθέσεις: Το 2017 και το 2018, όταν επλήγησαν στόχοι στη Συρία σε αντίποινα για επιθέσεις με χημικά όπλα. 

Τότε, η Ουάσινγκτον είχε κατηγορήσει τη Δαμασκό, κάτι που διέψευσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ με τη στήριξη ασφαλώς της ρωσικής διπλωματίας.