Στην ορθόδοξη παράδοση η γιορτή του Αγίου Πνεύματος, το περασμένο Σαββατοκύριακο, και η εβδομάδα της Πεντηκοστής, είναι η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας, η ημέρα που οι Απόστολοι έλαβαν την επιφοίτηση του Αγ. Πνεύματος και στη συνέχεια ξεκίνησαν το ιεραποστολικό τους έργο προς όλα τα Εθνη.

Η άφιξη του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, στη Νέα Υόρκη για την τελετή ενθρόνισής του στον νεοβυζαντινής αρχιτεκτονικής Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν συμπίπτει συμβολικά με την εβδομάδα της Πεντηκοστής και αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα για την Ορθοδοξία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού μετά την παμψηφεί εκλογή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στις 11 Μαΐου.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος αφίχθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy της Νέας Υόρκης την περασμένη Τετάρτη, με τις πρώτες του στιγμές επί αμερικανικού εδάφους υπό τις ιαχές «άξιος, άξιος» των ομογενών να καταδεικνύουν και τους στόχους του. Παρόντες οι μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Βοστώνης Μεθόδιος, Ντένβερ Ησαΐας, Ατλάντας Αλέξιος, Πίτσμπουργκ Σάββας, Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος, Νέας Υερσέης Ευάγγελος και Σικάγου Ναθαναήλ, ιερείς με τις οικογένειές τους, ενορίτες κάθε ηλικίας και μέλη του Φιλόπτωχου από ενορίες της Νέας Υόρκης, όπως και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, και ο Αλέξης Φαίδωνος-Βαντέ, γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την παράσταση κατά τη διάρκεια της υποδοχής στο αεροδρόμιο έκλεψε ο μικρός Θανάσης, που ήταν ντυμένος εύζωνος και τον πήρε αγκαλιά ο νέος Προκαθήμενος.

48095117513_c23dd7dc61_k


Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος απευθύνοντας χαιρετισμό ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα δουλέψουμε μαζί με διαφάνεια και σαφήνεια. Ερχομαι να υπηρετήσω και όχι να με υπηρετήσετε. Ανυπομονώ να συνεργαστώ όχι μόνο με τους συναδέλφους μου επισκόπους στην Επαρχιακή Σύνοδο, αλλά να γνωρίσω και να συνεργαστώ με όλους τους ορθοδόξους χριστιανούς της Αμερικής».

Οπως είχαν αναφέρει τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ σε ρεπορτάζ τους, από τις βασικές προτεραιότητες του νέου Αρχιεπισκόπου είναι η επαναφορά της ευρυθμίας στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ του ορθόδοξου πληρώματος και της Αρχιεπισκοπής, όπως και το να ενώσει την Ομογένεια με την Ορθοδοξία και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη με ένα ξεκάθαρο στρατηγικό σχέδιο.

Ο νέος Προκαθήμενος έδειξε προς την παραπάνω κατεύθυνση λέγοντας με νόημα ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε μια Ιερά Αρχιεπισκοπή η οποία να εκτιμά την αριστεία περισσότερο από τη συνήθεια, τη διαφάνεια περισσότερο από την απομόνωση και την ακεραιότητα περισσότερο από τη σκοπιμότητα», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γνωρίζω απολύτως τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε ως προσωπικό τα τελευταία χρόνια, την οικονομική πίεση αλλά και την απώλεια ορισμένων συναδέλφων σας, σε σημείο που επηρέασε αρνητικά τις δικές σας επιδόσεις. Ολα αυτά πρέπει να συζητηθούν και σας διαβεβαιώνω ότι θα συζητηθούν».

Αμέσως μετά την άφιξή του στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσε, είχε ιδιωτικό δείπνο με τον προκάτοχό του, Αρχιεπίσκοπο Γέροντα πρώην Αμερικής, Δημήτριο, ενώ μία ημέρα αργότερα τέλεσε δοξολογία στο παρεκκλήσι του Αποστόλου Παύλου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

48095972167_32c681dd3d_o


Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου έχει προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον, καθώς στην τελετή δίνουν το «παρών» μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του θρησκευτικού, πολιτικού, ακαδημαϊκού, διπλωματικού και επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ. Ενδεικτικό είναι ότι την αμερικανική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Υγείας, Αλεξ Αζάρ, ενώ τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ιδιαίτερη σημασία για τη νέα εποχή στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει η παρουσία στην τελετή ενθρόνισης του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, εκ μέρους της κυβέρνησης, και της συζύγου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρέβας Μητσοτάκη, η οποία θα εκπροσωπήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ενας από τους βασικούς στόχους του νέου Αρχιεπισκόπου σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες είναι μέσω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της Ομογένειας η ενδυνάμωση των σχέσεων στο τρίγωνο Αρχιεπισκοπή Αμερικής - Ομογένεια - ελληνικό κράτος.