Ένα ξεχωριστό ρεκόρ στην κοινοβουλευτική ιστορία της Βρετανίας κατέχει πλέον ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο έχει δεχθεί τρία απανωτά «χαστούκια» στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι βουλευτές ενέκριναν νόμο για την αναβολή του Brexit, με στόχο την αποφυγή της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Υπέρ του νόμου ψήφισαν 327 βουλευτές, ενώ 299 ψήφισαν κατά. 

Είχε προηγηθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου, όπου δόθηκε το πρώτο «ναι»: 329 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απόσυρσης από το τραπέζι της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Οκτωβρίου, έναντι 300 που ψήφισαν κατά. Στο πλευρό της Αντιπολίτευσης βρέθηκαν και 21 βουλευτές των Συντηρητικών.

Το τρίτο «χαστούκι» είχε να κάνει με την απόρριψη του αιτήματος του πρωθυπουργού για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν έπεσε τελικά στην παγίδα του Τζόνσον και εφόσον ο πρωθυπουργός επέμενε στην ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου, αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ της πρόωρης κάλπης. Μιας κάλπης που ο ίδιος βέβαια ζητούσε επί δύο χρόνια.

Στη Βρετανία για να γίνουν πρόωρες εκλογές, πρέπει να το ψηφίσουν τα 2/3 της Βουλής των Κοινοτήτων. 

Με το που έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν ότι 48 ώρες πριν ζητούσε να «σταματήσουν το πραξικόπημα» και να «αφήσουν τους πολίτες να αποφασίσουν» και τώρα λέει «σταματήστε τις εκλογές και μην αφήσετε τον κόσμο να ψηφίσει».

«Νομίζω γίνεται ο πρώτος αρχηγός αντιπολίτευσης στη δημοκρατική ιστορία της χώρας μας που αρνείται πρόταση για εκλογές» συμπλήρωσε και συνέχισε εξαπολύοντας νέα αιχμηρά σχόλια κατά του ηγέτη των Εργατικών:

«Μπορώ να φανταστώ τους λόγους πίσω από την απόφασή του. Το προφανές συμπέρασμα είναι πως δεν πιστεύει ότι θα κερδίσει» κατέληξε και αποκάλεσε και πάλι, δεύτερη φορά σε μια μέρα, τον Τζέρεμι Κόρμπιν «κότα».


Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν στη χώρα πρόωρες εκλογές. Το πιθανότερο είναι να γίνουν στις 14 Οκτωβρίου, εφόσον όμως περάσει και από τη Βουλή των Λόρδων ο νόμος που μπλοκάρει το άτακτο Brexit στις 31 Οκτωβρίου. H υπογραφή της βασίλισσας Ελισάβετ Β' θεωρείται δεδομένη.

Το «φάντασμα» της Τερέζα Μέι

Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία χωρίς αμφιβολία ζει μέρες δόξας, είναι ότι οι βουλευτές ενέκριναν τροπολογία, με την οποία θα μπορέσουν να ψηφίσουν και πάλι την συμφωνία αποχώρησης, στην οποία είχε καταλήξει η τέως πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι. Είναι η γνωστή συμφωνία που απέρριψαν.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί από τον Εργατικό βουλευτή Στίβεν Κίνοκ, με το σκεπτικό ότι πολλοί βουλευτές έχουν… μετανιώσει που δεν στήριξαν τη Συμφωνία Αποχώρησης στις τρεις ευκαιρίες που τους είχαν δοθεί.

Οι βουλευτές έχουν τον έλεγχο και την... αλαζονεία

Εξίσου ενδεικτικό της αντίληψης που έχουν οι βουλευτές για τα πράγματα είναι το περιεχόμενο του νόμου με τον οποίο «φρενάρουν» το άτακτο Brexit. Ο νόμος προβλέπει ακόμα και το τι θα αναφέρει η επιστολή που θα δώσει ο πρωθυπουργός στην ΕΕ (στον Πολωνό πρόεδρο Ντόναλντ Τουσκ), αιτούμενος νέα παράταση.

Εφόσον η ΕΕ απαντήσει προτείνοντας νέα ημερομηνία, οι βουλευτές (όχι ο πρωθυπουργός) θα έχουν στη διάθεσή τους δύο μέρες για να αποφασίσουν αν τους αρέσει η νέα ημερομηνία. Αν δεν τους αρέσει, θα έχουν τη δυνατότητα να την απορρίψουν!