Μία ακόμα κρίσιμη και «γεμάτη» μέρα αναμένει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ενώ το Brexit θυμίζει όλο και περισσότερο «σαπουνόπερα». Αυτό το τελευταίο προκύπτει και από τις υψηλές επιδόσεις τηλεθέασης που καταγράφει το κανάλι της Βουλής των Κοινοτήτων τις τελευταίες μέρες.

Οι πολίτες παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις θυελλώδεις συνεδριάσεις του Σώματος, αλλά και τον τρόπο -όχι πάντα κομψό- με τον οποίο πολιτικοί αρχηγοί και βουλευτές ανταλλάσσουν επιχειρήματα.

Το απόγευμα συνεδριάζει εκ νέου η Βουλή, ενώπιον της οποίας θα τεθεί το αίτημα Τζόνσον για πρόωρες εκλογές. Στη Βρετανία, δεν αρκεί να θέλει ένας πρωθυπουργός την πρόωρη κάλπη, πρέπει να την υπερψηφίσουν και τα 2/3 των βουλευτών.

Τα πράγματα είναι δύσκολα για τον Τζόνσον, καθώς όλα δείχνουν ότι οδεύει σε μια ακόμα κοινοβουλευτική ήττα: Οι Εργατικοί δηλώνουν ότι δεν θα στηρίξουν το αίτημά του. Σε πρώτη ανάγνωση, μοιάζει πρωτοφανές ένα κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μην θέλει τις πρόωρες εκλογές.

Σε δεύτερη ανάγνωση, είναι λογικό: Ο Τζέρεμι Κόρμπιν γνωρίζει ότι θα χάσει -μετά από μια 10ετία στην Αντιπολίτευση- επομένως δεν θέλει να δώσει την ευκαιρία στον Τζόνσον να γίνει και με την ψήφο των πολιτών πρωθυπουργός και να προχωρήσει με το Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Προτού προσέλθει στη Βουλή, ο πρωθυπουργός συνάντησε στο Δουβλίνο τον Ιρλανδό ομόλογό του, Λέο Βαράντκαρ. Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση της Βορείου Ιρλανδίας στη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ εξελίχθηκε στο μεγάλο «αγκάθι» για το Λονδίνο. 

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος μετά τη συνάντηση ότι ακόμα υπάρχει χρόνος για «deal Brexit», αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση για την υπόθεση της Βορείου Ιρλανδίας από αυτήν που έχουν ήδη προτείνει στην ΕΕ. «Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το backstop με μια υπόσχεση» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμά του.

Υπενθυμίζεται ότι το backstop ήταν αυτό που χάλασε τη συμφωνία που παρουσίασε η τέως πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στους βουλευτές της, με αποτέλεσμα να την καταψηφίσουν.

Το backstop λειτουργεί ως «νομική εγγύηση» ότι θα υπάρξει μια μελλοντική εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για τη συγκεκριμένη περιοχή και μέχρι να υπάρξει αυτή η μελλοντική συμφωνία, η Βόρειος Ιρλανδία θα παραμένει στην τελωνειακή ένωση. Αυτό ήταν που δεν άρεσε στο Λονδίνο και στους βουλευτές, για διαφορετικούς λόγους. Η ουσία όμως είναι ότι δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Και οι νομικές περιπέτειες

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα δημοσίευμα της Telegraph, σύμφωνα με το οποίο, ο Τζόνσον καταρτίζει σχεδιασμούς για να αποκλειστεί νομικά κάθε αναβολή του Brexit.

Αυτό που μελετά το επιτελείο του πρωθυπουργού είναι να καταθέσει μεν ο Τζόνσον στην ΕΕ το αίτημα για την αναβολή της διαδικασίας -βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας- αλλά να διαχωρίζει τη θέση της κυβέρνησής του με μια δεύτερη επιστολή, στην οποία θα λέει ότι δεν επιθυμεί νέα προθεσμία.

Με λίγα λόγια: Ναι μεν θα υποχρεωθεί να πάει στις Βρυξέλλες με την επιστολή των βουλευτών (αυτό ψήφισε το Κοινοβούλιο), αλλά θα κάνει σαφές ότι υπάρχει και η διάκριση των εξουσιών, κοινώς η κυβέρνηση θα επιμείνει στην αποχώρηση στο τέλος της προθεσμίας που έλαβε η χώρα για την 31η Οκτωβρίου 2019.

Πάντως, αν και εφόσον ο πρωθυπουργός προσπαθήσει να σαμποτάρει την επιστολή της Βουλής των Κοινοτήτων με μια δεύτερη επιστολή, θα ξεκινήσει μία ακόμα νομική διαμάχη στη Βρετανία. Κορυφαίος δικαστής που μίλησε στον Guardian εκτίμησε ότι αυτό θα ήταν παράνομο.

Στον αντίποδα: Στελέχη των Συντηρητικών δηλώνουν ότι ακόμα και αν αυτή η «δεύτερη επιστολή» σκοντάψει, υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Νομικοί.