Ιδιωτική συνάντηση -σε «ουδέτερο» έδαφος- θα έχουν οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και της Ιρλανδίας, Λέο Βαράντκαρ, σε μια προσπάθεια να βρουν κοινό τόπο στο πώς θα παραμείνει χωρίς σύνορα η Βόρειος Ιρλανδίας από την Ιρλανδία μετά το Brexit.

Το «ουδέτερο» έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο ή το Λονδίνο, αλλά σε πόλη της Αγγλίας.

Στόχος του Τζόνσον είναι να πείσει τον Ιρλανδό ομόλογό του για την ορθότητα του σχεδίου που παρουσίασε στις Βρυξέλλες για το μελλοντικό καθεστώς της Βορείου Ιρλανδίας. Το σχέδιο δεν έπεισε κανέναν στην ΕΕ, ενώ ακόμα και η Μέρκελ -σε ιδιωτική τηλεφωνική συνομιλία- το «έκοψε».

Το Δουβλίνο «καίγεται» περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ για το μέλλον της Βορείου Ιρλανδίας και των σχέσεων που θα έχει με την Ιρλανδία και θέλει πάση θυσία να αποφύγει τα σκληρά σύνορα. 

Ο Βαράντκαρ έχει και εκείνος πολλές αμφιβολίες για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η ιδέα των Βρετανών, ωστόσο, προσπαθεί να είναι πιο διαλλακτικός.

«Η δυσκολία αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης ότι η Βόρειος Ιρλανδία πρέπει να φύγει από την Τελωνειακή Ένωση και να αποτελέσει τμήμα της Τελωνειακής Ένωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, άσχετα από το τι θα αποφασίσουν οι πολίτες της Βορείου Ιρλανδίας. Αυτή η θέση έχει δυσκολίες για εμάς» τόνισε χαρακτηριστικά.

Tο σχέδιο του Τζόνσον προβλέπει ότι η Βόρειος Ιρλανδία θα εγκαταλείψει την Τελωνειακή Ένωση μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα παραμείνει στην ενιαία αγορά για σειρά αγροτικών προϊόντων. Κάθε τέσσερα χρόνια η τοπική κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει ή όχι.

Ενδεικτικό της «ιδιωτικότητας» που έχει η συνάντηση Τζόνσον-Βαράντκαρ είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε πού θα γίνει η συνάντηση, προκειμένου να μην υπάρξει κάλυψη από τα ΜΜΕ.

Θα μπορούσαν οι δύο πρωθυπουργοί να λύσουν τον γόρδιο δεσμό; Στους Times του Λονδίνου γράφτηκε πάντως πριν από ένα 24ωρο ότι η ΕΕ ετοιμάζεται να κάνει «μεγάλη παραχώρηση» στο Λονδίνο στο ζήτημα του «backstop», δίνοντας αρμοδιότητες στην τοπική κυβέρνηση.

Πίσω στο Λονδίνο, μια τελευταία, όπως όλα δείχνουν, ευκαιρία θα έχουν οι βουλευτές να σταματήσουν το άτακτο (no deal) Brexit. Η Βουλή των Κοινοτήτων αυτή τη στιγμή είναι κλειστή και οι εργασίες της θα επαναληφθούν τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου με τον καθιερωμένο λόγο που εκφωνεί η βασίλισσα Ελισάβετ Β' ενώπιον βουλευτών και λόρδων.

Ουσιαστικά η μονάρχης διαβάζει το κείμενο που της έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση με το νομοθετικό έργο της επόμενης περιόδου. Ο λόγος θα εκφωνηθεί λίγες ημέρες προτού ο Μπόρις Τζόνσον μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σε αυτή τη Σύνοδο ο πρωθυπουργός δεσμεύεται από τη Βουλή του για το εξής: Αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το «διαζύγιο», οφείλει να ζητήσει από τους «27» νέα παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Ο ίδιος ο Τζόνσον επιμένει να δηλώνει σχεδόν μονότονα ότι δεν πρόκειται να ζητήσει καμία παράταση από την ΕΕ. Αρχικά αναζητούσε νομική φόρμουλα για να προσπεράσει το νόμο, στη συνέχεια όμως πέρασε σε πιο επιθετική ρητορική, καλώντας -εμμέσως- να τον ρίξουν ή και να τον συλλάβουν...

Έτσι, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι βουλευτές θα βρεθούν στην Ολομέλεια στις 19 Οκτωβρίου για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν τον πρωθυπουργό. Θα έχει σεβαστεί το νόμο ή όχι;