Επεισοδιακή -πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς άλλωστε- ήταν η παρουσία του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, στο Λουξεμβούργο, όπου μετέβη προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Ξαβιέ Μπέτελ.

Τα χαμόγελα της υπόδοχης στο Μεγάλο Δουκάτο, έδωσαν τη θέση τους στην αμηχανία -αν όχι οργή- με τα όσα έγιναν στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Ο Τζόνσον βρέθηκε στο Λουξεμβούργο στο πλαίσιο των επαφών του στην ΕΕ για το «σχέδιο» που υποτίθεται ότι διαθέτει, ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ένωση στις 31 Οκτωβρίου με συμφωνία.

Η συνέντευξη Τύπου των δύο πρωθυπουργών θα γινόταν στο προαύλιο του πρωθυπουργικού μεγάρου, λίγα μέτρα ουσιαστικά από τον δρόμο, που διασχίζει ο οποιοσδήποτε.

Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε μερικές δεκάδες άτομα να συγκεντρωθούν στο σημείο και να αρχίζουν να φωνάζουν συνθήματα κατά του Τζόνσον. Διόλου περίεργο, δεδομένου ότι στο Λουξεμβούργο υπάρχουν δεκάδες υπηρεσίες της ΕΕ με εργαζόμενους και από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό ήταν που εξόργισε τον Τζόνσον, ο οποίος άφησε σύξυλο τον Χαβιέ Μπέτελ να μιλά με τους δημοσιογράφους και να δείχνει το άδειο βήμα δίπλα του (φωτογραφία).

Αυτό, όμως, που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η ανακοίνωση της Κομισιόν στην οποία αναφέρεται το εξής: Ο απερχόμενος πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε στον Τζόνσον ότι είναι δική του ευθύνη να παρουσιάσει μια λειτουργική πρόταση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο (προφανώς στο θέμα της Βορείου Ιρλανδίας) και ότι τέτοια πρόταση δεν έχει παρουσιαστεί.

Με λίγα λόγια ο επίσης Λουξεμβούργιος πρόεδρος της Κομισιόν άδειασε τον Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός λέει και ξαναλέει ότι έχει πρόταση για συμφωνία, αλλά κανείς τελικά δεν την έχει δει…

Αλλά και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεν χαρίστηκε στον Βρετανό. Δεν έλειψαν τα ειρωνικά σχόλια για τον «ποταμό» δηλώσεων από το Λονδίνο περί συμφωνίας και νέου σχεδίου (που κανείς ποτέ δεν έχει δει), αφήνοντας αιχμές για τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται.

«Οι Βρετανοί οφείλουν να γνωρίζουν τι θα συμβεί σε έξι εβδομάδες. Χρειάζονται σταθερότητα. Δεν μπορεί να είναι όμηροι πολιτικών παιχνιδιών» είπε ο Μπέτελ.

Ακούω πολλά, αλλά δεν βλέπω τίποτα, συνέχισε ο πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου, ας μην ρίχνουν σε εμάς την ευθύνη, επειδή βρέθηκαν (το Ηνωμένο Βασίλειο) σε αυτή την κατάσταση.

Αυτό το τελευταίο ήταν η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση αν βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια από πλευράς Λονδίνου για το ποιος θα «μείνει με τον μουτζούρη».

Ο Μπόρις Τζόνσον από την ηρεμία της βρετανικής πρεσβείας στο Μεγάλο Δουκάτο έδωσε και τη δική του εξήγηση για τα γεγονότα. Χαρακτήρισε κρίσιμο το σημείο των διαπραγματεύσεων, ενώ για τη φυγή του από τη συνέντευξη Τύπου είπε ότι υπήρχε πολύς θόρυβος.

Επέμεινε δε ότι έχει σχέδιο για το backstop στη Βόρειο Ιρλανδία και ότι αυτό θα παρουσιαστεί στους Γιούνκερ και Μπαρνιέ (ο Γάλλος διαπραγματευτής της ΕΕ) προσεχώς. «Χρειάζεται προσοχή. Υπάρχουν καλές πιθανότητες για συμφωνία, ήδη τη βλέπω να σχηματοποιείται» επέμεινε...

Πάντως στην ΕΕ εκτιμούν ότι εν όψει και του συνεδρίου των Συντηρητικών, δύσκολα ο Τζόνσον θα καταθέσει πρόταση. Αν υποτεθεί ότι είχε ποτέ τέτοια πρόθεση.

Όσο για την δυσφορία των Βρετανών ότι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέλεξε τον προαύλιο χώρο για τη συνέντευξη Τύπου, η απάντηση ήταν: «Στο εσωτερικό ο χώρος δεν ήταν αρκετός για τα ΜΜΕ. Προσπαθήσαμε να τον αλλάξουμε, αλλά με την ενημέρωση που είχαμε την τελευταία στιγμή, δουλέψαμε με ό,τι είχαμε.»

Πίσω στο Λονδίνο, ο Τύπος μοιάζει μοιρασμένος στην όλη υπόθεση. Ο Guardian, για παράδειγμα, κατακεραυνώνει τον πρωθυπουργό για τα καμώματά του, άλλες εφημερίδες όμως (Daily Mail, Telegraph) κατακεραυνώνουν τον Ξαβιέ Μπέτελ, λέγοντας ότι επίτηδες έκανε τη συνέντευξη Τύπου σε εξωτερικό χώρο για να φέρει σε δύσκολη θέση τον Βρετανό.

«Έπεσε στην ενέδρα που του έστησαν στην ΕΕ» γράφει η Telegraph... 

Εν τω μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο στη Βρετανία εξετάζει το κατά πόσο ο πρωθυπουργός παράνομα συμβούλευσε την βασίλισσα Ελισάβετ Β' να διακόψει τις εργασίες στη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.