Μάλλον κακά είναι τα νέα για τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος (επιτέλους!) παρουσίασε ένα σχέδιο για την Βόρειο Ιρλανδία, ώστε να ξεπεραστεί βασικό εμπόδιο στη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit.

Το σχέδιο, αν και επισήμως δεν συζητάται από τις Βρυξέλλες έως τη Σύνοδο Κορυφής, δεν μοιάζει να ικανοποιεί τους Ευρωπαίους.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού προβλέπει μια ενδιάμεση κατάσταση για τη Βόρειο Ιρλανδία, η οποία μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα αποτελέσει φυσικό σύνορο της Βρετανίας με την ΕΕ (λόγω συνόρων με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας).

Αυτή η ενδιάμεση κατάσταση έχει ως εξής: Η Βόρειος Ιρλανδία θα παραμείνει στην ενιαία αγορά για τα αγροτικά προϊόντα, την παραγωγή τροφίμων και τη μεταποίηση. 

Το 2020 η τοπική κυβέρνηση της Βορείου Ιρλανδίας θα αποφασίσει αν θέλει η περιοχή να παραμείνει σε αυτό το καθεστώς ή να ακολουθήσει το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο στην όποια νέα εμπορική συμφωνία συνάψει με την ΕΕ. 

Ωστόσο, η νέα πρόταση του Τζόνσον είναι ξεκάθαρη ως προς το άλλο σκέλος: Η Βόρειος Ιρλανδία μαζί με την υπόλοιπη Βρετανία θα αποχωρήσει από την Τελωνειακή Ένωση μετά το Brexit. Όσο για τους συνοριακούς ελέγχους, το Λονδίνο προτείνει ένα ηλεκτρονικό σύστημα στα πρότυπα της ρύθμισης μεταξύ Νορβηγίας-Σουηδίας.

Ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, που ήταν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία που πέταξε στα σκουπίδια η Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε απογοητευμένος από τις προτάσεις Τζόνσον.

Εξίσου προβληματισμένος εμφανίζεται και ο άμεσα ενδιαφερόμενος, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λέο Βαράντκαρ. Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι υπάρχουν «προβληματικά σημεία».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι υποχρεωμένος να προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με το αίτημα της Βουλής των Κοινοτήτων να ζητήσει παράταση στο Brexit.

Ο ίδιος επιμένει να δηλώνει μονότονα ότι δεν έχει σκοπό να ζητήσει παράταση -αναζητά και νομική φόρμουλα να ξεπεράσει τη δεσμευτική απόφαση της Βουλής του.

Η παρουσίαση του σχεδίου είχε ακριβώς αυτό το στόχο, δηλαδή να υλοποιήσει το δικό του αφήγημα: «Κατέθεσα πρόταση και την απέρριψε η ΕΕ, άρα δεν υπάρχει άλλη λύση από την έξοδο βάσει της ετυμηγορίας των πολιτών στο δημοψήφισμα».

Από το βήμα του συνεδρίου των Συντηρητικών, ο Τζόνσον τόνισε στην ομιλία του ότι η πρόταση που έστειλε στις Βρυξέλλες «αποτελεί έναν δίκαιο και λογικό συμβιβασμό».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει εξασφαλίσει και τη στήριξη του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, το οποίο άλλωστε στήριξε την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του 2017. Τo DUP πολέμησε -μαζί με την υπόλοιπη Αντιπολίτευση- το σχέδιο που έφερε η Τερέζα Μέι από τις Βρυξέλλες. 

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, είπε ότι το νέο σχέδιο του Τζόνσον είναι χειρότερο από το σχέδιο της Τερέζα Μέι. Βέβαια ο ηγέτης των Εργατικών δεν έχει ποτέ παρουσιάσει μια συγκεκριμένη στρατηγική για το Brexit, ενώ η τελευταία πρωτότυπη ιδέα που είχε είναι να γίνει ένα νέο δημοψήφισμα με το κόμμα του να δηλώνει... ουδέτερο.

Προβληματισμένοι εμφανίζονται με τις προτάσεις και οι Σκωτσέζοι του SNP.

Eν τω μεταξύ, η Βουλή των Κοινοτήτων θα αναστείλει τη λειτουργία της σήμερα Πέμπτη και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, χρονικό διάστημα που θεωρείται «εύλογο», ώστε να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για το λόγο της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Στην καθιερωμένη παρουσία της ενώπιον βουλευτών και λόρδων, η μονάρχης διαβάζει το λόγο που της έχει συντάξει η κυβέρνηση με τα βασικά νομοσχέδια της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου. 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.