Brexit: Η συμφωνία Τζόνσον - Γιούνκερ, οι αντιδράσεις και η ψηφοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η μεγάλη μάχη για το Brexit αναμένεται να δοθεί το Σάββατο σε βρετανικό επίπεδο με τη Βουλή των Κοινοτήτων να ψηφίζει επί της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον με τους ηγέτες της ΕΕ, μετά και την έγκριση των βουλευτών στο σχέδιο της κυβέρνησης για ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου.
Μάλιστα, ο βρετανός πρωθυπουργός σχεδιάζει να κάνει μια δήλωση στο Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, οι βουλευτές θα συζητήσουν εάν θα εγκρίνουν τη νέα του συμφωνία για το Brexit ή η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία.
«Ο πρωθυπουργός θα κάνει μια δήλωση ενημερώνοντας τη Βουλή (των Κοινοτήτων) για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συνοψίζεται σε μια πρόταση είτε για την έγκριση μιας συμφωνίας είτε για την έγκριση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει η συζήτηση να διαρκέσει 90 λεπτά. «Αυτό που θέλουμε είναι μια απάντηση «ναι» ή «όχι» από τη Βουλή – της αρέσει η συμφωνία ή όχι;»
Οι βουλευτές ενέκριναν μια αλλαγή στους κανόνες της συζήτησης του Σαββάτου, η οποία επιτρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία πολλές τροπολογίες. Η αλλαγή αυτή μπορεί να επιτρέψει να δοκιμασθούν στο κοινοβούλιο ιδέες όπως το να εξαρτηθεί η αποδοχή της συμφωνίας από ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην αλλαγή αυτή, όμως έχασε τη σχετική ψηφοφορία με 287 ψήφους έναντι 275.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Αλλαγές στα μέχρι σήμερα δεδομένα της συμφωνίας προβλέπει η νέα απόφαση που πάρθηκε ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, το επονομαζόμενο «backstop», έχει αντικατασταθεί με μια νέα προσέγγιση. Αυτό δικαιολογεί τη συναίνεση... Πρόκειται για έναν δυναμικό συμβιβασμό μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. (δείτε εδώ)
«Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι μπορεί να περάσει τη συμφωνία μέσω του κοινοβουλίου», όπως αναφέρει ο Μπαρνιέ. «Η συμφωνία είναι δίκαιη και λογική», υποστήριξε, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Μπόρις Τζόνσον. «Ο Βρετανός πρωθυπουργός λέει ότι η συμφωνία μπορεί να επικυρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου».
Ειδικότερα, ο Μισέλ Μπαρνιέ διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Ακόμη, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας. Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία. Ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίσθηκε από κοινού και ήταν ενιαία.
Ο Κόρμπιν απορρίπτει τη συμφωνία
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εξ όσων γνωρίζουμε, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε ακόμη χειρότερη συμφωνία από την Τερέζα Μέι, η οποία και απορρίφθηκε μαζικά».
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα του Brexit, λέγοντας πως οι προτάσεις θέτουν σε κίνδυνο την «ασφάλεια των τροφίμων, την περικοπή περιβαλλοντικών στάνταρ και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την έκθεση του συστήματος υγείας στον κίνδυνο να καταληφθεί από αμερικανικές ιδιωτικές εταιρίες». «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία ως έχει… Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει τη στήριξη των συμμάχων στο DUP ή στην πραγματικότητα αρκετών συμμάχων από τα δικά του έδρανα» τόνισε.
Ερωτηθείς αν θα προχωρήσει σε πρόταση μομφής για να προσπαθήσει να ρίξει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης το Σάββατο, ο Κόρμπιν απάντησε ότι το Σαββατοκύριακο είναι η στιγμή για να συζητηθεί η συμφωνία και άλλα ζητήματα θα είναι για την επόμενη εβδομάδα.
Κλείνοντας τη σύντομη δήλωσή του για τη συμφωνία του Brexit, ο ηγέτης των Εργατικών πρόσθεσε: «Αυτή η συμφωνία που ξεπουλά τα πάντα, δεν θα ενώσει την χώρα και θα πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος να επιλύσουμε το Brexit είναι να δώσουμε στους πολίτες τον τελευταίο λόγο με την ψήφο τους». Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε αναφερθεί και νωρίτερα στην ανάγκη η όποια συμφωνία να επικυρωθεί με ένα νέο δημοψήφισμα.
Αποδοχή από τα ευρωπαϊκά κράτη
«Έχουμε καλά νέα σήμερα το πρωί», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με τη συμφωνία για το Brexit, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Μάλιστα, όπως έχει γραφτεί, ο γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, είχαν συμφωνήσει προτού δημοσιευτεί η συμφωνία για το Brexit.
«Η συμφωνία πρέπει τώρα να εξηγηθεί από τεχνικής άποψης, να παρουσιαστεί από πολιτικής άποψης. Αυτό θα γίνει τις επόμενες ώρες. Σε ό,τι με αφορά, είμαι ικανοποιημένος που καταφέραμε να τη βρούμε και αρκετά βέβαιος ότι μπορεί να επικυρωθεί από το βρετανικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Από την πλευρά του, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δήλωσε: «Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός. Είναι στον χαρακτήρα μου, στην ιδιοσυγκρασία μου, διότι γνωρίζω από εμπειρία ότι ο διάβολος συχνά κρύβεται στις λεπτομέρειες….τώρα είναι απαραίτητο το βρετανικό Κοινοβούλιο να δώσει την έγκρισή του».
«Είναι πολύ ενθαρρυντική είδηση ότι υπάρχει μια συμφωνία», ανέφερε αρχικά ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, και συνέχισε: «Τώρα πρέπει να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες. Αλλά από μόνο του είναι πολύ ενθαρρυντικό». Την ίδια στιγμή, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Άντι Ρίνε δήλωσε: «Η μπάλα είναι και πάλι στην πλευρά του βρετανικού Κοινοβουλίου… Ελπίζω να περάσει αυτή τη φορά. Ελπίζω ότι είμαστε τώρα στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές αμφιβολίες --για παράδειγμα εντός του βρετανικού Κοινοβουλίου». Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών δήλωσε: "Ανέκαθεν ήμασταν υπέρ μιας συντεταγμένης εξόδου", προσθέτοντας ότι "θα συνεχίσουμε τη διαδικασία με αυτή τη συμφωνία".
Καταδίκη από Εργατικούς και SNP
Άμεση ήταν η αντίδραση του κόμματος της βόρειας Ιρλανδίας– που είναι κυβερνητικός εταίρος των Τόρις- όσο και των Εργατικών αλλά και του σκωτσέζικου SNP που καταδίκασαν τη νέα συμφωνία.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί το υπερσυντηρητικό κόμμα DUP, που έκανε γνωστή την αντίθεση του κόμματος στον συμβιβασμό που αποτελούσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να εκφράζει την θέση μας, τόνισε πηγή του κόμματος. Ωστόσο, ορισμένα βρετανικά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα Guardian, ανέφεραν λίγα λεπτά αφότου ανακοινώθηκε η συμφωνία, ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα έβαλε τελικά νερό στο κρασί του. Άμεση ήταν η αντίδραση στελεχών του κόμματος που έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι το κόμμα δεν έκανε κωλοτούμπα.
«Η συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες «δεν θα ενώσει την χώρα και πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του Brexit είναι να δοθεί στον λαό ο τελευταίος λόγος μέσω της λαϊκής ψήφου», δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Οι Εργατικοί καταδικάζουν τη νέα συμφωνία για το Brexit καθώς είναι χειρότερη από αυτή της Τερέζα Μέι» λέει ο ηγέτης του κόμματος. «Απ' όσα γνωρίζουμε, ο πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε ακόμη χειρότερη συμφωνία από την Τερέζα Μέι, η οποία και απορρίφθηκε μαζικά», δήλωσε ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ο ίδιος τόνισε ότι ορισμένες από τις προτάσεις του Brexit θέτουν σε κίνδυνο την «ασφάλεια των τροφίμων, τα δικαιώματα των εργαζομένων και το σύστημα υγείας της Βρετανίας». Υποστηρίζοντας την διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για τη συμφωνία του Brexit, ο ηγέτης Εργατικών έσπευσε να επισημάνει ότι αυτή η συμφωνία ξεπουλά τα πάντα κι ότι διχάζει τη χώρα. «Αυτή η συμφωνία που ξεπουλά τα πάντα, δεν θα ενώσει την χώρα και θα πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος να επιλύσουμε το Brexit είναι να δώσουμε στους πολίτες τον τελευταίο λόγο με την ψήφο τους».
«Όχι» από Φιλελεύθερους και Φάρατζ
Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, αλλά και τον Νάιτζελ Φάρατζ, που ζητά αναβολή του Brexit και εκλογές. «Το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία για το Brexit θα είναι αρνητική για τη οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας», δήλωσε η ηγέτις των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον.
Αλλά και ο ευρωφοβικός λαϊκιστής Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του Κόμματος του Brexit, τάχθηκε κατά της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον δηλώνοντας ότι «ειλικρινά» πιστεύει ότι πρέπει να απορριφθεί. «Θα δεχόμουν περισσότερο μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, που είναι, ειλικρινά, πολύ κακή για εμάς, ή θα προτιμούσα μία αναβολή και εκλογές; Επιλέγω την δεύτερη εκδοχή».
Μάλιστα, ο βρετανός πρωθυπουργός σχεδιάζει να κάνει μια δήλωση στο Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, οι βουλευτές θα συζητήσουν εάν θα εγκρίνουν τη νέα του συμφωνία για το Brexit ή η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία.
«Ο πρωθυπουργός θα κάνει μια δήλωση ενημερώνοντας τη Βουλή (των Κοινοτήτων) για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συνοψίζεται σε μια πρόταση είτε για την έγκριση μιας συμφωνίας είτε για την έγκριση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει η συζήτηση να διαρκέσει 90 λεπτά. «Αυτό που θέλουμε είναι μια απάντηση «ναι» ή «όχι» από τη Βουλή – της αρέσει η συμφωνία ή όχι;»
Οι βουλευτές ενέκριναν μια αλλαγή στους κανόνες της συζήτησης του Σαββάτου, η οποία επιτρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία πολλές τροπολογίες. Η αλλαγή αυτή μπορεί να επιτρέψει να δοκιμασθούν στο κοινοβούλιο ιδέες όπως το να εξαρτηθεί η αποδοχή της συμφωνίας από ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην αλλαγή αυτή, όμως έχασε τη σχετική ψηφοφορία με 287 ψήφους έναντι 275.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Αλλαγές στα μέχρι σήμερα δεδομένα της συμφωνίας προβλέπει η νέα απόφαση που πάρθηκε ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, το επονομαζόμενο «backstop», έχει αντικατασταθεί με μια νέα προσέγγιση. Αυτό δικαιολογεί τη συναίνεση... Πρόκειται για έναν δυναμικό συμβιβασμό μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. (δείτε εδώ)
«Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι μπορεί να περάσει τη συμφωνία μέσω του κοινοβουλίου», όπως αναφέρει ο Μπαρνιέ. «Η συμφωνία είναι δίκαιη και λογική», υποστήριξε, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Μπόρις Τζόνσον. «Ο Βρετανός πρωθυπουργός λέει ότι η συμφωνία μπορεί να επικυρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου».
Ειδικότερα, ο Μισέλ Μπαρνιέ διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Ακόμη, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας. Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία. Ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίσθηκε από κοινού και ήταν ενιαία.
Ο Κόρμπιν απορρίπτει τη συμφωνία
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εξ όσων γνωρίζουμε, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε ακόμη χειρότερη συμφωνία από την Τερέζα Μέι, η οποία και απορρίφθηκε μαζικά».
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα του Brexit, λέγοντας πως οι προτάσεις θέτουν σε κίνδυνο την «ασφάλεια των τροφίμων, την περικοπή περιβαλλοντικών στάνταρ και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την έκθεση του συστήματος υγείας στον κίνδυνο να καταληφθεί από αμερικανικές ιδιωτικές εταιρίες». «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία ως έχει… Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει τη στήριξη των συμμάχων στο DUP ή στην πραγματικότητα αρκετών συμμάχων από τα δικά του έδρανα» τόνισε.
Ερωτηθείς αν θα προχωρήσει σε πρόταση μομφής για να προσπαθήσει να ρίξει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης το Σάββατο, ο Κόρμπιν απάντησε ότι το Σαββατοκύριακο είναι η στιγμή για να συζητηθεί η συμφωνία και άλλα ζητήματα θα είναι για την επόμενη εβδομάδα.
Κλείνοντας τη σύντομη δήλωσή του για τη συμφωνία του Brexit, ο ηγέτης των Εργατικών πρόσθεσε: «Αυτή η συμφωνία που ξεπουλά τα πάντα, δεν θα ενώσει την χώρα και θα πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος να επιλύσουμε το Brexit είναι να δώσουμε στους πολίτες τον τελευταίο λόγο με την ψήφο τους». Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε αναφερθεί και νωρίτερα στην ανάγκη η όποια συμφωνία να επικυρωθεί με ένα νέο δημοψήφισμα.
Αποδοχή από τα ευρωπαϊκά κράτη
«Έχουμε καλά νέα σήμερα το πρωί», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με τη συμφωνία για το Brexit, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Μάλιστα, όπως έχει γραφτεί, ο γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, είχαν συμφωνήσει προτού δημοσιευτεί η συμφωνία για το Brexit.
«Η συμφωνία πρέπει τώρα να εξηγηθεί από τεχνικής άποψης, να παρουσιαστεί από πολιτικής άποψης. Αυτό θα γίνει τις επόμενες ώρες. Σε ό,τι με αφορά, είμαι ικανοποιημένος που καταφέραμε να τη βρούμε και αρκετά βέβαιος ότι μπορεί να επικυρωθεί από το βρετανικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Από την πλευρά του, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δήλωσε: «Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός. Είναι στον χαρακτήρα μου, στην ιδιοσυγκρασία μου, διότι γνωρίζω από εμπειρία ότι ο διάβολος συχνά κρύβεται στις λεπτομέρειες….τώρα είναι απαραίτητο το βρετανικό Κοινοβούλιο να δώσει την έγκρισή του».
«Είναι πολύ ενθαρρυντική είδηση ότι υπάρχει μια συμφωνία», ανέφερε αρχικά ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, και συνέχισε: «Τώρα πρέπει να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες. Αλλά από μόνο του είναι πολύ ενθαρρυντικό». Την ίδια στιγμή, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Άντι Ρίνε δήλωσε: «Η μπάλα είναι και πάλι στην πλευρά του βρετανικού Κοινοβουλίου… Ελπίζω να περάσει αυτή τη φορά. Ελπίζω ότι είμαστε τώρα στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές αμφιβολίες --για παράδειγμα εντός του βρετανικού Κοινοβουλίου». Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών δήλωσε: "Ανέκαθεν ήμασταν υπέρ μιας συντεταγμένης εξόδου", προσθέτοντας ότι "θα συνεχίσουμε τη διαδικασία με αυτή τη συμφωνία".
Καταδίκη από Εργατικούς και SNP
Άμεση ήταν η αντίδραση του κόμματος της βόρειας Ιρλανδίας– που είναι κυβερνητικός εταίρος των Τόρις- όσο και των Εργατικών αλλά και του σκωτσέζικου SNP που καταδίκασαν τη νέα συμφωνία.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί το υπερσυντηρητικό κόμμα DUP, που έκανε γνωστή την αντίθεση του κόμματος στον συμβιβασμό που αποτελούσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να εκφράζει την θέση μας, τόνισε πηγή του κόμματος. Ωστόσο, ορισμένα βρετανικά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα Guardian, ανέφεραν λίγα λεπτά αφότου ανακοινώθηκε η συμφωνία, ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα έβαλε τελικά νερό στο κρασί του. Άμεση ήταν η αντίδραση στελεχών του κόμματος που έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι το κόμμα δεν έκανε κωλοτούμπα.
«Η συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες «δεν θα ενώσει την χώρα και πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του Brexit είναι να δοθεί στον λαό ο τελευταίος λόγος μέσω της λαϊκής ψήφου», δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Οι Εργατικοί καταδικάζουν τη νέα συμφωνία για το Brexit καθώς είναι χειρότερη από αυτή της Τερέζα Μέι» λέει ο ηγέτης του κόμματος. «Απ' όσα γνωρίζουμε, ο πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε ακόμη χειρότερη συμφωνία από την Τερέζα Μέι, η οποία και απορρίφθηκε μαζικά», δήλωσε ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ο ίδιος τόνισε ότι ορισμένες από τις προτάσεις του Brexit θέτουν σε κίνδυνο την «ασφάλεια των τροφίμων, τα δικαιώματα των εργαζομένων και το σύστημα υγείας της Βρετανίας». Υποστηρίζοντας την διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για τη συμφωνία του Brexit, ο ηγέτης Εργατικών έσπευσε να επισημάνει ότι αυτή η συμφωνία ξεπουλά τα πάντα κι ότι διχάζει τη χώρα. «Αυτή η συμφωνία που ξεπουλά τα πάντα, δεν θα ενώσει την χώρα και θα πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος να επιλύσουμε το Brexit είναι να δώσουμε στους πολίτες τον τελευταίο λόγο με την ψήφο τους».
«Όχι» από Φιλελεύθερους και Φάρατζ
Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, αλλά και τον Νάιτζελ Φάρατζ, που ζητά αναβολή του Brexit και εκλογές. «Το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία για το Brexit θα είναι αρνητική για τη οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας», δήλωσε η ηγέτις των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον.
Αλλά και ο ευρωφοβικός λαϊκιστής Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του Κόμματος του Brexit, τάχθηκε κατά της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον δηλώνοντας ότι «ειλικρινά» πιστεύει ότι πρέπει να απορριφθεί. «Θα δεχόμουν περισσότερο μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, που είναι, ειλικρινά, πολύ κακή για εμάς, ή θα προτιμούσα μία αναβολή και εκλογές; Επιλέγω την δεύτερη εκδοχή».