Λίγα λεπτά κράτησε η χαρά του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, στην Βουλή των Κοινοτήτων. Αν και αποτελεί γεγονός ότι κατάφερε να πάει τη Συμφωνία με τις Βρυξέλλες ένα βήμα παρακάτω -ούτε η Τερέζα Μέι με τις τέσσερις ψηφοφορίες δεν το είχε καταφέρει- οι βουλευτές τού έβαλαν έναν όρο: Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το κείμενο σε δύο μέρες.

Κοινώς, η ημερομηνία-«ευαγγέλιο» για τον πρωθυπουργό της 31ης Οκτωβρίου δύσκολα πλέον μπορεί να τηρηθεί. Οι βουλευτές θέλουν χρόνο για να μελετήσουν το κείμενο, ενδεχομένως να επιδοθούν και στο αγαπημένο τους σπορ, την κατάθεση τροπολογιών.

Απογοητευμένος ο πρωθυπουργός, αποφάσισε πάντως να τους ταράξει στη νομιμότητα: «Πάγωσε» το όλο θέμα έως ότου αποφασίσουν οι Βρυξέλλες τα επόμενα βήματα. Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι έλαβε το μήνυμα και θα το διαβιβάσει στους αρμόδιους.

Δυσπιστία σε Βρυξέλλες-Παρίσι-Βερολίνο

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που λίγες ώρες νωρίτερα είχε πει ότι «σπαταλήσαμε χρόνο και ενέργεια με το Brexit», προτίμησε να μην τοποθετηθεί. 

Τοποθετήθηκε όμως η Γαλλία. Η αρμόδια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τόνισε ότι η χώρα της συζητά μόνο «τεχνική παράταση» στο θέμα, ώστε οι Βρετανοί βουλευτές να μελετήσουν το κείμενο και να το ψηφίσουν. Τίποτε άλλο.

Είναι γνωστό ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παίζει εδώ και πολλούς μήνες το ρόλο του «κακού αστυνομικού», ακολουθώντας την παράδοση του προκατόχου του, Φρανσουά Ολάντ. Δεν θέλει να δίνει «αέρα» στο Λονδίνο με νέες παρατάσεις και «κατανόηση» στο πολιτικό δράμα που παίζεται εδώ και μήνες.

Στο ρόλο του «καλού αστυνομικού» εμφανίζεται η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία από την εποχή ακόμα της Τερέζα Μέι ζητούσε από τους πολιτικούς της Βρετανίας συνεννόηση για να περάσει μια συμφωνία. Μάταια όμως.

Tο Βερολίνο δηλώνει πρόθυμο να συζητήσει μια μικρή παράταση για να μελετήσουν οι Βρετανοί βουλευτές τη συμφωνία. Ως εκεί. «Αν αφορά μια καθυστέρηση της ημερομηνίας (αποχώρησης) κατά 2-3 εβδομάδες ώστε να επιτραπεί στους βουλευτές να επικυρώσουν το νομοσχέδιο, δεν θα ήταν πρόβλημα να γίνει» δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας.

O Μισέλ Μπαρνιέ της ΕΕ που κάνει τις διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσε ότι «η Ένωση χρειάζεται ορισμένες διευκρινίσεις» για το τι ακριβώς θέλει να κάνει το Λονδίνο, προτού αποφασίσει επί της παράτασης.

Σε κάθε περίπτωση, οι Βρυξέλλες και οι «27» είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δώσουν μία παράταση στο Λονδίνο, άσχετα από το πώς θα την αποκαλέσουν για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.

Και τότε η μπάλα θα επιστρέψει στο γήπεδο του Λονδίνου και στη Βουλή των Κοινοτήτων. Κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι Βρετανοί πολιτικοί θα εγκρίνουν τελικά το κείμενο.

Τα επόμενα βήματα του Μπόρις

Ποιες είναι οι επιλογές του πρωθυπουργού; Ο Μπόρις Τζόνσον δεν κρύβει την επιθυμία του -άλλωστε το επιχείρησε- να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Όμως για να το κάνει αυτό, χρειάζεται τα 2/3 της Βουλής. Οι δημοσκοπήσεις είναι υπέρ του.

Πάντως, όπως τουλάχιστον μεταδίδουν οι Times στο Λονδίνο, ο Τζόνσον συναντάται με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, προκειμένου να συζητήσουν το «χρονοδιάγραμμα» των επόμενων εβδομάδων.

Αν δεν συνεννοηθεί με τον Τζόνσον θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Αν επιλέξει την παραίτηση, το (μη γραπτό) Σύνταγμα προβλέπει μια διαδικασία 14 ημερών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης από την υπάρχουσα Βουλή. Αν και αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα οδηγείται σε εκλογές.

Θα μπορούσε ο ίδιος ο Τζόνσον να ζητήσει από τους βουλευτές του να τον ρίξουν. Ασυνήθιστο, αλλά θα μπορούσε να γίνει. Τότε πάλι πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία των 14 ημερών για το σχηματισμό άλλης κυβέρνησης. Αν δεν συμβεί, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.

Πάντως, το νωρίτερο που θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές είναι στα τέλη Νοεμβρίου και το αργότερο στα μέσα Δεκεμβρίου. Κοινώς, ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στο σίριαλ. Και αυτό κανείς δεν ξέρει πώς θα το πάρει η ΕΕ...