Άμεση ήταν η αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας στην μνημόνευση του Μητροπολίτη Ουκρανίας Επιφάνιου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β' κατά την διάρκεια της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αρχαγγέλων στο Ντάχερ του Καΐρου.

Ο αναπληρωτής του τμήματος Εξωτερικων εκκλησιαστικών υποθέσεων του Ρωσικού Υποθέσεων Νικολάι Μπαλάσοφ μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ανέφερε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία υποδέχθηκε με θλίψη το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ενέταξε τον Μητροπολίτη Ουκρανίας Επιφάνιο στα δίπτυχα.

Ο Νικολάι Μπαλάσοφ προανήγγειλε ουσιαστικά τη διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αφού κάτι ανάλογο είχε προηγηθεί με την Ελλαδική Εκκλησία. 

Το επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο πρακτορείο Interfax όπου υποστήριξε: «Ο Πατριάρχης της Αλεξάνδρειας δεν μπορεί πλέον να μνημονεύεται κατά την Θεία Λειτουργία από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Το Πατριαρχείο Μόσχας μέσα στην εβδομάδα συνέταξε λίστα επισκοπών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που δεν συστήνονται από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για επίσκεψη. Η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε δηλώσει προ ημερών ότι δεν θα ευλογήσει προσκυνηματικά ταξίδια σε εκείνες τις επισκοπές της Εκκλησίας της Ελλάδος των οποίων οι επίσκοποι θα εισέλθουν σε λειτουργική κοινωνία με τους εκπροσώπους της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας.

Το Κέντρο Προσκυνημάτων του Πατριαρχείου της Μόσχας εξήγησε ότι για την ώρα υπάρχουν έξι τέτοιες επισκοπές: η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, η Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, η Ιερά Μητρόπολη Άρτας, η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης, με κέντρο τα Τρίκαλα, και η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, με κέντρο τον Βόλο.