Στο έργο που επιτελέσθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του τον τελευταίο χρόνο στον κρίσιμο χώρο της ’μυνας της Κύπρου αναφέρθηκε ο απελθών Υπουργός Αμύνης Φώτης Φωτίου, κατά τη διάρκεια της τελετής παραδόσεως – παραλαβής αυτού από τον νέο, Τάσο Μητσόπουλο.

Το έργο αυτό κατά τον ένα χρόνο της παραμονής του στη θέση του ΥΠΑΜ, επικεντρώνεται – σύμφωνα πάντα με τον κ.Φωτίου – στην αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς που περιλαμβάνει και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, στο Μνημόνιο Συναντιλήψεως με το Ισραήλ για την ενεργειακή ασφάλεια, το οποίο είναι έτοιμο για υπογραφή κ.λπ. Από την πλευρά του ο νέος ΥΠΑΜ Τάσος Μητσόπουλος εξέφρασε την ετοιμότητά του να αναλάβει, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, το νευραλγικό χαρτοφυλάκιό του.

Επιπροσθέτως, ο κ. Φωτίου τόνισε ότι στο πλαίσιο του ευρύτερου εκσυγχρονισμού και αναδιοργανώσεως της Εθνικής Φρουράς, συμπεριλήφθηκε και η μείωση της στρατιωτικής θητείας, «χωρίς να μειώνεται ασφαλώς το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων», όπως τονίστηκε, και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο κ. Μητσόπουλος θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια. «Έχω ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία για τον σχεδιασμό όσον αφορά την αναδιοργάνωση της Ε.Φ., αλλά και τη μείωση στη στρατιωτική θητεία, και είμαι σίγουρος ότι αυτή η κυβέρνηση, δεσμευόμενη από το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα εξαγγείλει τη μείωση στη στρατιωτική θητεία», σημείωσε με έμφαση ο κ.Φωτίου.

Σε άλλο σημείο του απολογισμού πεπραγμένων της χρονιάς που παρέμεινε στη θέση του ΥΠΑΜ, ο κ. Φωτίου τόνισε ότι το Υπουργείο ενίσχυσε τις αμυντικές σχέσεις και τις συνεργασίες της Κύπρου με τις χώρες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, σημειώνοντας πως η αμυντική διπλωματία, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό παράγοντα στους ευρύτερους στρατηγικούς σχεδιασμούς σε σχέση με την ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια.

Από την πλευρά του ο νέος ΥΠΑΜ, Τάσος Μητσόπουλος τόνισε ότι «πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για την αναβάθμιση της ΕΦ με λιγότερα, υπό τις περιστάσεις, οικονομικά μέσα, σε συνθήκες άρρηκτης ενότητας, δημιουργικότητας, αξιοκρατίας και ανθρώπινης ευαισθησίας», σημειώνοντας παράλληλα «την ανάγκη να εξοστρακίσουμε συνειδητά από τον ευαίσθητο ετούτο χώρο τον κομματικό παρεμβατισμό και παραγοντισμό», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.

Λ.Σ.Μ.