Σε θρίαμβο για τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελίσσονται οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία, παρά τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας σε οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα. 

Παρόλα αυτά μεγάλα προβλήματα ως προς τη μετάδοση και την εκτίμηση των αποτελεσμάτων προκαλεί στην Τουρκία το γεγονός ότι τα αποτελέσματα μεταδίδονται από δύο πηγές, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» και το ιδιωτικό πρακτορείο «Τζιχάν», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δύο διαφορετικές εικόνες.

Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να πτόησε τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος σε συγκέντρωση οπαδών του στην ’γκυρα ανέφερε σε θριαμβευτικό τόνο: «Ο λαός μίλησε: Είπε ότι εμείς ήμαστε εδώ. Οι πολιτικές της μονταζιέρας έχασαν. Το Στάτους Κβο δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Οι βρώμικες σχέσεις έχασαν».

Στη συνέχεια ευχαρίστησε όσους «προσευχήθηκαν για τη νίκη μας». «Προστατέψατε τον αγώνα για ανεξαρτησία που δίνει η νέα Τουρκία. Στηρίξατε τον πρωθυπουργό σας, σας ευχαριστώ απεριόριστα» δήλωσε στο πλήθος που επί δύο λεπτά τον επευφημούσε.

Κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στις τελευταίες διαρροές για την υπόθεση της Συρίας (σ.σ. η υπόθεση αυτή αποτέλεσε αφορμή των επιθέσεων κατά του Twitter και του Youtube) είπε ότι όσοι είναι υπεύθυνοι θα πληρώσουν το τίμημα. «Πώς μπορείτε να απειλείτε την εθνική μας ασφάλεια σε σχέση με τη Συρία; Η Συρία είναι αυτή τη στιγμή εχθρός της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλευρό του Τούρκου πρωθυπουργού ήταν ο γιος του Μπιλάλ, το όνομά του οποίου έχει εμπλακεί σε ένα από τα σκάνδαλα διαφθοράς που ταλανίζουν την τουρκική κοινωνία τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, στις 5 τα ξημερώματα, το ΑΚΡ συγκέντρωσε ποσοστό 44,1%.

Τι διακυβεύεται για τον Ερντογάν

Οι εκλογές θεωρούνταν «δημοψήφισμα» για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εναπόθεσε τις ελπίδες του στην κάλπη, η οποία τον ευνοεί για πάνω από μια δεκαετία, στη προσπάθειά του να αποκρούσει τους ισχυρισμούς περί σκανδάλων και να ανακόψει το αναδυόμενο ρεύμα επιζήμιων διαρροών σε θέματα κρατικής ασφάλειας για το οποίο κατηγορεί «προδότες» ενσωματωμένους στο τουρκικό κράτος. 

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή του κατά τη διάρκεια των εκλογών, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση πολλών Ευρωπαίων πολιτικών για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών στην Τουρκία. Δύο άτομα σκοτώθηκαν στην περιοχή Κιρικάν της νότιας επαρχίας Χατάι στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια καυγά μεταξύ υποψηφίων μουχτάρηδων, που είναι ο «πρόεδρος» του χωριού. Εννιά άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν μεταξύ των οικογενειών των δύο υποψηφίων. Κρατώντας μαχαίρια, ρόπαλα και αυτοσχέδια όπλα επιτέθηκαν η μία στην άλλη, ενώ η αφορμή δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.

Την ώρα που περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Τούρκοι προσέρχονταν στις κάλπες ο πρωθυπουργός της χώρας κατηγορούσε όλους τους αντιπάλους του χαρακτηρίζοντάς τους προδότες.  «Είναι όλοι προδότες», είπε ο Ερντογάν για τους αντιπάλους του μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, την εμπορική πρωτεύουσα της Τουρκίας, το Σάββατο. «Ας τους αφήσουμε να κάνουν ότι θέλουν. Πηγαίνετε εσείς στις κάλπες αύριο για να τους δώσετε ένα μάθημα ... Ας τους δώσουμε ένα οθωμανικό χαστούκι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις περίπου 7.000 προσώπων από το δικαστικό σώμα και την αστυνομία από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν και ξέσπασε η αλυσίδα των σκανδάλων που ενέπλεξε επιχειρηματίες κοντά στον Ερντογάν και γιους υπουργών του. Ο Ερντογάν κατηγορεί τον ισλαμιστή κληρικό, Φετουλάχ Γκιουλέν πρώην σύμμαχό του, ότι χρησιμοποιεί υποστηρικτές του στην αστυνομία για να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Το κόμμα του Ερντογάν, το οποίο ανέβηκε στην εξουσία το 2002, ήλπιζε να πιάσει ή να βελτιώσει τα εκλογικά του ποσοστά του 2009 όταν έφτασε στο 38,8% με τις αγορές να έχουν σταθεροποιηθεί την εβδομάδα που πέρασε προφανώς προσδοκώντας ένα τέτοιο αποτέλεσμα. «Μια ψήφος» λιγότερη από 36%, που δεν θεωρείται πιθανό αποτέλεσμα , θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τον Ερντογάν και το AKP. Μια ψήφος άνω του 45% θα μπορούσε να σημάνει μια περίοδο σκληρής αντιπαράθεσης με τους αντιπάλους του Ερντογάν.