Την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στον απόηχο της σημερινής τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών για τη Λευκορωσία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε όλες τις πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου σημειώνοντας ότι «θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης» και εκφράζοντας την αλληλεγγύη της για την καταπάτηση των ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων και δικαιωμάτων στην περιοχή.

Από εκεί και πέρα, η κ. Μέρκελ επεσήμανε πως το Βερολίνο ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.

Σε ό, τι αφορά τις αποφάσεις για τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε τον Σεπτέμβριο.

Σαρλ Μισέλ: Πλήρης αλληλεγγύη από ΕΕ σε Ελλάδα-Κύπρο

Την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Το θέμα της Τουρκικής παραβατικότητας έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η τηλεδιάσκεψη είχε ως θέμα τις εξελίξεις στη Λευκορωσία. Στο θέμα όμως αναφέρθηκε και το Νίκος Αναστασιάδης. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ επιβάλλεται να είναι παρούσα όποτε παραβιάζονται δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο και όχι κατ' επιλογήν ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών μελών, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η Κύπρος βιώνει εδώ και χρόνια την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών από την Τουρκία.