Mεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσειη μετάδοση του κοροναϊού στον πληθυσμό των βιζόν, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε γρήγορη μετάλλαξη του ιού, πριν μεταδοθεί στον άνθρωπο.


Κίνδυνος για τη μετάλλαξη του ιού και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων


Τέτοιες μεταλλάξεις δημιουργούν κινδύνους για πιο μολυσματική μορφή του ιού και πιο θανατηφόρα, με αποτέλεσμα ακόμη και τον κίνδυνο εξουδετέρωσης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Σε νέες οδηγίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού μεταξύ των βιζόν και των ανθρώπων, το ECDC σημειώνει ότι ο αριθμός των μολύνσεων που μπορεί να καταγραφούν σε μία φάρμα με βιζόν μπορεί να συσσωρεύσει μεταλλάξεις πιο γρήγορα.


Στη Δανία 214 άτομα μολύνθηκαν από μεταλλάξεις κοροναϊού λόγω βιζόν

Στη Δανία, 214 άτομα εντοπίστηκαν ότι έχουν προσβληθεί από μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 που σχετίζονται με τα εκτρεφόμενα βιζόν, εκ των οποίων 12 είχαν μια μοναδική μετάλλαξη. Η μετάλλαξη που ονομάζεται «Cluster 5» θεωρείται ότι έχει μειωμένη ευαισθησία στα αντισώματα εξουδετέρωσης, τόσο στο βιζόν όσο και στον άνθρωπο. Σε τουλάχιστον 261 φάρμες στη Δανία έχουν υπάρξει κρούσματα κοροναϊού και η χώρα ετοιμάζεται να θανατώσει τα 15 εκατομμύρια ζώα στα 1.139 αγροκτήματά της.


Στο μεταξύ, ο μεγαλύτερος οίκος δημοπρασίας γούνας στον κόσμο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει τις πόρτες του για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Μέχρι στιγμής, ο ιός φαίνεται ότι εξελίσσεται, αλλά μέχρι σήμερα καμία από τις προσδιορισμένες μεταλλάξεις του δεν φαίνεται ότι έχει αλλάξει τη μεταδοτικότητα ή τη θνητότητα του Covid-19. Ωστόσο, το ECDC προειδοποίησε ότι «η δημιουργία μιας δεξαμενής ιών μεταξύ των βιζόν μπορεί να προκαλέσει προβληματικές παραλλαγές ιών στο μέλλον».


Κίνδυνος για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου


Πάντως, ο οργανισμός παραδέχεται ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη φύση των μεταλλάξεων και τις επιπτώσεις τους σε ζητήματα όπως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, οι λοιμώξεις ή η εξάπλωση και η σοβαρότητα του ιού.


Παράλληλα, ζητά από τις χώρες να υιοθετήσουν μέτρα για τις φάρμες με βιζόν, μεταξύ των οποίων τακτικά τεστ στους εργαζόμενους και τους κατοίκους των περιοχών. Τεστ πρέπει να γίνεται και στα ζώα, σε τακτική βάση.


Η αναφορά του ECDC αναφέρει ότι ο κίνδυνος στον γενικό πληθυσμό από τη μόλυνση λόγω βιζόν είναι σχετικά χαμηλός, όμως είναι πολύ υψηλός για τους εργαζόμενους στον συγκεκριμένο τομέα και σε ευάλωτες ομάδες που μένουν σε περιοχές που εκτρέφονται.