Ούτε η πανδημία που «θερίζει» τη Γαλλία και την έχει φέρει σε αδιέξοδο να θρηνεί πολλές χιλιάδες θύματα ούτε η πρωτοφανής ύφεση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει πτόησαν τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ από το να καταγράψει σε βιβλίο «L’ange et la bête» (Ο άγγελος και το θηρίο) την εμπειρία του από την κυβερνητική θητεία του δίπλα σε δύο εκπληκτικά «μπλε μάτια», του Εμανουέλ Μακρόν, και τα συναισθήματά του κοιτάζοντας τις ρυτίδες της Μέρκελ και ακούγοντας έναν «άβολο» Τραμπ.

Μπορεί ο τίτλος του νέου βιβλίου του Λεμέρ να παραπέμπει στον πεσιμιστή φιλόσοφο Μπλεζ Πασκάλ, ωστόσο το τρίτο του βιβλίο είναι μια διαφωτιστική, πολυδιάστατη μαρτυρία που γράφτηκε στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών και ολοκληρώθηκε κατά το δεύτερο lockdown. Αφορά σε ένα χρονικό της θητείας του κοντά στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και δίνει μια κοντινή ματιά σε επιμέρους πτυχές γεγονότων και κρίσεων που σημειώθηκαν στα χρόνια της θητείας του, όπως οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τον ψηφιακό φόρο ή με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για το πακέτο εξόδου από την κρίση.

Επίσης, σκιαγραφεί το προφίλ των ισχυρών ηγετών μεταξύ επαίνων και επίκρισης, με έμφαση σε εκείνα τα χαρακτηριστικά που καθιστούν ελκυστικό ή απωθητικό έναν ηγέτη.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει βεβαίως στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με την «εκπληκτικά σταθερή» χειραψία, τη «γοητευτική, σαγηνευτική» στάση του, όπως περιγράφει, εκθειάζοντας με τρόπο… ερωτικό τα γαλάζια μάτια του: «Ένα μπλε βλέμμα με μεταλλικές αντανακλάσεις, σαν μια λίμνη που λούζεται με ήλιο, της οποίας η επιφάνεια δεν θα μπορούσε, κάτω από τις σπινθηροβόλες σκέψεις, να διαπεραστεί». Η εργασιακή τους σχέση είναι «απλή, με ροή», ενώ στέκεται επικριτικά απέναντι στη στάση του στην κρίση των «Κίτρινων Γιλέκων», παρέχοντας παράλληλα τη δική του ανάλυση για μια κατάσταση στην οποία πιστεύει ότι η κυβέρνηση στερείται συναισθήματος. Εξισώνει δε τις ξεπερασμένες πρακτικές της τρέχουσας Πέμπτης Δημοκρατίας, που χρήζει βαθιάς μεταρρύθμισης, με την απόλυτη μοναρχία του 17ου αιώνα, που οδήγησε στη Γαλλική Επανάσταση.

«Έχετε έναν τόσο όμορφο υπουργό, Εμανουέλ»

Ο Μπρούνο Λεμέρ γίνεται καυστικός όταν μιλά για τον Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζοντας την άφιξή του με ελικόπτερο στο Νταβός ως «Αποκάλυψη Τώρα». Ο Γάλλος υπουργός αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις για τον ψηφιακό φόρο στους τεχνολογικούς γίγαντες κατά τη διάρκεια συνάντησης της G7 και δεν παραλείπει να αναφέρει ένα σχόλιο του Τραμπ στον Μακρόν, που αφορά στον ίδιο τον Λεμέρ, όταν ο Τραμπ είπε στον Μακρόν: «Έχετε έναν τόσο όμορφο υπουργό, Εμανουέλ». Την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν διαπραγματευόταν, ο Λεμέρ υποστηρίζει ότι ο Τραμπ «δεν άκουγε», «αρνούνταν να μιλήσει», ενώ γύρισε κάποια στιγμή και ρώτησε τη σύζυγό του, Μελάνια: «Δεν είναι όμορφος υπουργός;».

Οι βαθιές ρυτίδες της Μέρκελ

Επαινετικά και με θαυμασμό αναφέρεται ο Λεμέρ σε γυναίκες που «έχουν αλλάξει την πολιτική με το ρεαλισμό τους, την ικανότητά τους να ακούνε, τη μετριοπάθεια και την αποτελεσματικότητά τους», όπως η Κριστίν Λαγκάρντ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ και η Άνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα, στη Γερμανίδα καγκελάριο αφιέρωσε ολόκληρο κεφάλαιο, εξαίροντας τις τολμηρές πολιτικές επιλογές της για τη μετανάστευση, τη δύναμή της και την ενέργειά της, αλλά και τις ρυτίδες της, που έριξαν τις «γωνίες των χειλιών της σε δύο βαθιά αυλάκια, όπως πράξεις διαρκούς αντιπαλότητας για τα προηγούμενα σφάλματα της Γερμανίας, για τα οποία είχε μια βαθιά γνώση». Στο βιβλίο ο Λεμέρ μιλά για την εμπειρία του με τον Covid, που «πίστευε ότι θα πεθάνει» και, όπως διευκρινίζει, δεν αποτελεί ανακοίνωση για πιθανή υποψηφιότητά του για την προεδρία. Απλά ήταν μια ανάγκη.

*Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της On Time