Διχογνωμία επικρατεί για το ενδεχόμενο συνοριακών ελέγχων προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού στην Ευρώπη. Οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες τάσσονται υπέρ, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες (και το Λουξεμβούργο λόγω γεωγραφικής θέσης) τους απορρίπτουν.


Να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα


Ο επικεφαλής της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν ζήτησε τη «λήψη αποφασιστικών μέτρων για τον περιορισμό του κοροναϊού από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποφευχθούν οι συνοριακοί έλεγχοι». Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός δήλωσε στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι «εάν μια γειτονική χώρα αποτύχει να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των μολύνσεων, θα είναι αναπόφευκτοι ακόμη και αυστηρότεροι κανόνες εισόδου στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης».


Αντιθέτως, ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τάχθηκε κατά των συνοριακών ελέγχων. «Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να αποφευχθεί αυτό», τόνισε. Ο Μάας κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να δώσουν πρακτικές απαντήσεις στη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη για το πώς μπορούν να ελέγχονται οι δεκάδες χιλιάδες μετακινούμενοι για τυχόν μόλυνση από τον κορονοϊό».


Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) υπουργός Υγείας Γενς Σπαν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό SWR τόνισε ότι «Δεν έχει νόημα να κλείνει η Γερμανία (λόγω του lockdown) και να μην γίνεται κάτι ανάλογο πέραν των συνόρων της».


Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, πάντως, μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) τάχθηκε απολύτως κατά των ενδοευρωπαϊκών συνοριακών ελέγχων λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας του, αλλά και άλλων χωρών μελών. «Οι συνοριακοί έλεγχοι θα είχαν τεράστιες επιπτώσεις στο περίπου 30% του πληθυσμού της ΕΕ που ζει κοντά στα σύνορα. Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι πρόσφορο μέτρο για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού», πρόσθεσε.