Στη βαριά σκιά των συγκρούσεων φοιτητών - αστυνομίας που μαίνονται στην Κωνσταντινούπολη, εκδηλώθηκε και η πρώτη κόντρα του Ερντογάν με τη διοίκηση Μπάϊντεν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλεσε ψευδείς όλες τις αναφορές Τούρκων αξιωματούχων σε αμερικανική εμπλοκή στο πραξικόπημα του 2016, ενώ παράλληλα αναζωπυρώνεται το μέτωπο Γαλλίας - Τουρκίας.

Μπάιντεν: Δεν έχουμε σχέση με το πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία

Με τις αναταραχές στο εσωτερικό της Τουρκίας να κλιμακώνονται καθώς χιλιάδες φοιτητές συγκρούονται με τους αστυνομικούς στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν ανοίγει το πρώτο μέτωπο με τη διοίκηση Μπαϊντεν. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην πρώτη του ομιλία για την εξωτερική πολιτική με αποδέκτη -μεταξύ άλλων- και την Τουρκία. «Η Αμερική επέστρεψε. Η Αμερική Επέστρεψε… Η διπλωματία επέστρεψε στο επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής».

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοιλού κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ για εμπλοκή τους στο πραξικόπημα του 2016 προκαλώντας την πρώτη επίσημη αντίδραση από το state department..«Είναι ολοφάνερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από την 15η Ιουλίου. Το FETO (το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν) το υλοποίησε υπό τις διαταγές τους»

«Οι Ηνωμένες πολιτείες δεν έχουν καμία εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία και άμεσα την καταδίκασαν. Οι πρόσφατοι ισχυρισμοί για το αντίθετο που έγιναν από υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους είναι όλες ψευδείς».

Πρόκληση Ερντογάν: Αμερικανοί, δεν ντρέπεστε καθόλου;

Λάδι στη φωτιά έριξε όμως σήμερα μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής ο Ταγίπ Ερντογάν. «Λέω την Αμερική, δεν ντρέπεστε καθόλου για όσα έγιναν εκεί πριν από τις εκλογές εν ονόματι της Δημοκρατίας;»

Από το στόχαστρο του Τούρκου Προέδρου δεν γλύτωσε όμως ούτε ο Γάλλος Προέδρος ο οποίος σε ομιλία του για το ΝΑΤΟ στο Altantic council άστραψε και βρόντηξε κατά της Τουρκίας για την παρέμβασή της τόσο στην Συρία όσο και στην ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία μας έθεσε σε κίνδυνο υπό την απουσία οποιουδήποτε κανονισμού του ΝΑΤΟ… την απουσία του παρεμβατισμού… προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η κλιμάκωση ήταν καταστροφική για όλους μας.»

Ο Ερντογάν δεν δίστασε να σηκώσει το γάντι αναφερόμενος στις εσωτερικές συγκρούσεις στη Γαλλία με τα κίτρινα γιλέκα.«Από την άλλη φωνάζει ο Μακρόν. Από την ΕΕ! Μακρόν εσύ πρώτα τακτοποίησε το θέμα των κίτρινων γιλέκων. Οι πολίτες σου με τα κίτρινα γιλέκα είναι στους δρόμους… λύσε πρώτα αυτό.»

Το σήριαλ των γεωπολιτικών διαξιφισμών δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα καθώς οι ΗΠΑ ζεσταίνουν τις μηχανές τους, ενώ η Τουρκία βρίσκεται ολοένα και πιο «στριμωγμένη» στη γωνία.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ