Τα κυπριακά κόμματα χαιρέτισαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με την οποία επιδικάστηκε χρηματική αποζημίωση στην Κύπρο σε βάρος της Τουρκίας για την εισβολή του 1974.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαρακτήρισε την απόφαση βαρυσήμαντη και ιστορική για την υπόθεση της Κύπρου. Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους δήλωσε ότι η απόφαση, πέραν του συγκεκριμένου περιεχομένου της και της μεγάλης αποζημίωσης, είναι πολύ σημαντική για τη διεκδίκηση των δικαίων του κυπριακού λαού, λόγω του σκεπτικού στο οποίο εδράζεται.

Η κ. Θεοχάρους σημείωσε ότι το Δικαστήριο βρήκε την Τουρκία ένοχη για μια σειρά παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πηγάζουν από τη στρατιωτική επέμβαση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974, τη συνεχιζόμενη διαίρεση του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις δραστηριότητες της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου.

Επισήμανε περαιτέρω ότι η δικαίωση πολυετών προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδεικνύει τη σημασία που έχει μια σοβαρή και τεκμηριωμένη διεκδίκηση, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Δείχνει και πόσο μπορεί να έχουν πρακτικές συνέπειες οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες στις οποίες ο ΔΗΣΥ προσανατολίζει σταθερά τη δράση του και ότι η προσπάθεια για την επίτευξη ενεργότερης συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, κινείται προς την ορθή κατεύθυνση», ανέφερε η κ. Θεοχάρους.

Σε γραπτή δήλωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, τόνισε ότι η απόφαση συνιστά δικαίωση του αιτήματος που ορθώς κατατέθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2012.

«Αν και σε καμιά περίπτωση οι αποζημιώσεις δεν μπορούν να διαγράψουν τις συνέπειες της τραγωδίας του 1974, η απόφαση συνιστά μερική έστω δικαίωση των συγγενών των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων», υποστήριξε ο κ. Λουκαΐδης.

Επίσης σημείωσε ότι η εκ νέου καταδίκη της παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής συνιστά και μια ηθική δικαίωση, και πρόσθεσε ότι είναι «άλλο ένα ισχυρό επιχείρημα στη φαρέτρα μας υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης».

Χαιρετίζοντας εκ μέρους του ΑΚΕΛ τη θετική αυτή εξέλιξη, ο Γιώργος Λουκαΐδης υπογράμμισε ότι οι μάχες που κερδίζονται σε κάθε στίβο είναι εκείνες που δίνονται. Προειδοποίησε όμως ότι δεν πρέπει τέτοιες νομικές επιτυχίες να προκαλούν εφησυχασμό, δεδομένου ότι οι τραγικές συνέπειες της εισβολής και το σημερινό «στάτους κβο» δεν μπορούν να αρθούν, παρά μόνο με συνολική πολιτική λύση στο Κυπριακό.

Το ΔΗΚΟ, με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, επισήμανε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ αποτελεί δικαίωση για τους συγγενείς των αγνοουμένων, των πεσόντων και τις χιλιάδες των προσφύγων, των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάστηκαν από τους Τούρκους εισβολείς.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, καμιά αποζημίωση δεν μπορεί να διαγράψει τέσσερις δεκαετίες πόνου και αδικίας.

Η κ. Ερωτοκρίτου παρατηρεί όμως ότι από μόνη της, η καταδίκη της Τουρκίας σε μια περίοδο που διεξάγονται διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και καταδεικνύει ότι, με την ορθή διεκδίκηση, υπερισχύει το δίκαιο.

Με γραπτή δήλωση του προέδρου της, Γιαννάκη Ομήρου, η ΕΔΕΚ χαιρέτισε την απόφαση, αλλά πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι δεν είναι αρκετή ως προς το ύψος του προστίμου, για να επανορθώσει τις τρομακτικές συνέπειες του τουρκικού εγκλήματος.

Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση εμπεριέχει τεράστια πολιτική και ηθική βαρύτητα και επαναφέρει την Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

«’μεσο και επιτακτικό καθήκον είναι να αξιοποιήσουμε την απόφαση και την αποκάλυψη του ειδεχθούς προσώπου της βίας και του επεκτατικού και επιδρομικού τουρκικού κράτους», ανέφερε ο κ. Ομήρου και κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί αμέσως και αποτελεσματικά, επαναφέροντας το Κυπριακό στις πραγματικές διαστάσεις του, ως πρόβλημα εισβολής, κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ αποτελεί πύρρειο νίκη για την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Σαφώς είναι θετικό ότι επαναφέρει την Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τα εγκλήματα που διέπραξε και εξακολουθεί να διαπράττει εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όμως συνιστά πρόκληση και κοροϊδία το ποσό των 90 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για τους συγγενείς των πεσόντων, των αγνοουμένων και τις χιλιάδες των προσφύγων, των οποίων οι περιουσίες βρίσκονται υπό κατοχή εδώ και 40 χρόνια», τόνισε η Συμμαχία σε ανακοίνωσή της.

Φαίνεται, συμπλήρωσε, ότι το ΕΔΑΔ λειτουργεί με πολιτικά και όχι νομικά κριτήρια.